Vakıfbank, Tarihinin En Büyük Sendikasyon Kredisini Aldı

VakıfBank, 34 farklı bankadan 1 milyar dolar tutarında sendikasyon kredisi temin etti. Bu kredi, VakıfBank‘ın bugüne kadar aldığı en büyük tutardaki sendikasyon kredisi olarak tarihe geçti.

VakıfBank, West LB AG‘nin koordinatörlüğünde ve ING Bank N.V London Branch‘in ajan banka olduğu 16 ülkeden 34 bankanın katılımıyla 192,5 milyon dolar ve 573,5 milyon Euro olmak üzere toplam 1 milyar dolar tutarında sendikasyon kredisi aldı. 1 yıl vadeli ve Libor/Euribor + yüzde 1.10 maliyetle temin edilen kredi, Vakıfbank tarihinin en yüksek tutarlı sendikasyon kredisi olma özelliğini taşıyor.

DIŞ TİCARETİN FİNANSMANINDA KULLANILACAK

VakıfBank ve 34 bankanın üst düzey yetkililerinin katılımıyla gerçekleştirilen sendikasyon kredisi imza töreninde konuşan Genel Müdür Süleyman Kalkan şunları söyledi:

"2011 yılındaki ilk sendikasyon işlemimizi başarıyla gerçekleştirmekten büyük mutluluk duyuyoruz. 1 milyar dolar tutarındaki bu işlem hem VakıfBank‘ın hem de Türkiye‘nin uluslararası arenada sahip olduğu itibar ve güçlü konumun ispatı niteliğindedir. Özellikle Ortadoğu ve Kuzey Afrika‘da sorunların devam ettiği ve belirsizliğin arttığı bu dönemde gerçekleştirdiğimiz işlem VakıfBank‘ın uluslararası finansal piyasalarda sahip olduğu güçlü konumun ve yurtdışı bankalarla sürdürdüğü başarılı işbirliğinin

önemli bir göstergesidir."

Dünyada yaşanan son gelişmeler değerlendirildiğinde Türkiye‘nin bölgede istikrarıyla öne çıktığını belirten Kalkan, "Temin ettiğimiz bu krediyi, ihracatın finansmanında kullanacağız. VakıfBank olarak reel sektöre sağladığımız desteği, daha fazla yurtdışı kaynak temin ederek sürdürüyoruz. Tüm katılımcı bankalarla Türkiye‘ye ve Vakıfbank‘a duydukları güven için teşekkür ediyorum" diye konuştu.

DÜŞEN MALİYETLER TÜRKİYE‘YE DUYULAN GÜVENİN İSPATI

VakıfBank Uluslararası İlişkiler ve Yatırımcı ilişkilerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Birgül Denli ise, "VakıfBank tarihinin en büyük kredisini aldı. 2011 yılının ilk işlemi olan 1 milyar dolar tutarındaki kredi ile 2010 yılında Libor/Euribor + yüzde 1,50‘den temin edilen krediyi yüzde 100‘ün üzerinde bir oranla yenilemeyi başarırken, bir yıl vadeli iki ayrı dilim olarak yapılandırılan kredinin toplam maliyetini Libor/Euribor + yüzde 1,10‘e düşürmüş bulunuyoruz" dedi.

Sendikasyon koordinatörü olan West LB AG Yönetici Direktörü David Pepper de, "VakıfBank ile yakın çalışmalarımız sonucu temin edilen 1 milyon dolarlık işlem, VakıfBank‘ın bugüne kadar gerçekleşen en büyük miktarlı sendikasyon kredisi olmuştur. Bu işlemin başarısı, hem son 3 yılın ekonomik dalgalanmalarına karşı koyabilen hem de ileriye dönük büyüme potansiyeline sahip bir ülke olan Türkiye‘ye bağlılığını vurgulamaktadır" şeklinde konuştu.

Krediye yetkilendirilmiş lider düzenleyici olarak katılan 15 banka ise şunlar: "Standard Chartered Bank, J.P. Morgan Chase Bank N.A, Bank of America Merrill Lynch, The Bankj of Nova Scotia, Barclays Capital, Citibank N.A., Commerzbank Aktiengesellschaft, Goldman Sachs International, ING Bank N.V. London Branch, Intesa Sanpaolo S.p.A. London Branch, The Royal Bank of Scotland N.V, Sumitomo Mitsui Banking Corporation Europe Limited, UniCredit Bank AG, Wells Fargo Bank N.A., West LB AG."

Kaynak: İHA