Birkaç Basit Telkin, Çocuğunuzun Kaçırılmasını Önleyebilir

Kayseri’de 3 çocuğun öldürülmesi ve Türkiye‘de her yıl çok sayıda çocuğun kaçırılması aileleri endişeye sevk ediyor.

Kayseri’de 3 çocuğun öldürülmesi ve Türkiye‘de her yıl çok sayıda çocuğun kaçırılması aileleri endişeye sevk ediyor. Uzmanlar ise çocukların kaçırılmaya karşı eğitilmesinin çok önemli olduğunu belirtiyor. Uzman psikolog Ahmet Kurt, çocuklara anlaşılır bir dille kısa, net ve emir kipi cümlelerle kaçırılmaya karşı sürekli telkinde bulunulmasını öneriyor.

Kaçırılmaya karşı eğitimli çocukların, eğitimsiz çocuklara göre kendilerini daha iyi koruyabileceğini ifade eden Kurt, ailelerin özellikle çocuklarını kaçırılma ve cinsel istismar konusunda, onların anlayacağı dille uyarılmasının çok önemli olduğunu kaydediyor. Çocuklara çok yakın aile bireyleri hariç tanıdıkları kişilerle konuşmamaları gerektiğinin sürekli anlatılması hatta, akraba ve komşuları bile olsa, izinsiz birlikte bir yere gitmemesini öğütlenmesinin hayati önem taşıdığını dile getiren Kurt, şu uyarılarda bulunuyor: "Çocuk anne ve yada babasından izin almaksızın hiç kimseyle bir yere gitmeyeceğini ve hiçbir eve ya da mekana yalnız girmeyeceğini bilmeli. Bu bilinç çocuğa verilmeli. Birkaç telkin çocuğun zihnine yerleşerek hayatını kurtarabilir."

"EMİR KİPİ KISA CÜMLELERLE SÜREKLİ TELKİNDE BULUNUN"

Ailelerin çocukların her zaman yanında olamayacağını, ancak sürekli ve bilinçli olarak emir kipi, kısa, anlaşılır cümlelerle kaçırılmaya karşı telkinde bulunmasının önemli olduğunun altını çizen Kurt, bu konuda şu cümlelerin kullanılmasını öneriyor: "Yabancılarla konuşma, tanımadığın biri sana yaklaşmaya çalışıyorsa oradan hemen uzaklaş‘. ‘Tanımadığın hiç kimsenin bir yere gitme teklifini kabul etme. ‘Biri sana ısrarla yaklaşmaya, konuşmaya çalışıyorsa ‘imdat‘ diye bağır., ‘Kimseden bir şey alıp yeme‘. ‘Kimsenin olmadığı yerlerde dolaşma.‘ ‘Babanın ya da annenin arkadaşıyım, seni onlara götürmeye geldim diyenleri inanma."

"ACİL DURUMLARDA PAROLA GELİŞTİRİN"

Ahmet Kurt, acil durumlarda aile arasında bir parola geliştirilmesinin de çocuğun can güvenliği açısından faydalı olabileceğini belirterek, "Çocuğunuzu işiniz ve ya istemeyen bazı durumlarda okuldan alamayabilirsiniz. Çocuğu bu şekilde okul önünde beklediğini gören kötü niyetli bir kişi ‘beni baban gönderdi, o işi sebebiyle gelemedi. Seni ona götüreceğim’ diyebilir. Böyle bir duruma karşı önceden çocuğa bir ‘parola’ verilmeli ve bu parolayı bilmeyen kişiyle asla bir yere gitmemesi öğütlenmeli. Çocuk parolayı bilmeyen kişiyi ailesinin göndermediğini rahatlıkla anlayabilir. Ancak parola her zaman değiştirilmeli çocuk bu parolayı kimseye söylememelidir."

"SOSYAL YÖNÜ GÜÇLÜ ÇOCUKLAR DAHA ÇOK KAÇIRILIYOR"

Ahmet Kurt, yaptıkları gözlem sonucu rahat iletişim kurabilen, dışa dönük, çekinmeyen, çabuk arkadaşlık kuran çocukların daha çok kaçırıldığını vurguladı.Yabancıyla konuşurken tedirgin olan, ağlayan, bağıran, mızmızlanan çocuğun ise daha az kaçırıldığını dile getiren Kurt çocuğun çok rahat iletişim kurması ‘bir yakınıyla konuşuyor’ algısına sebep olduğunu ve şüpheleri azalttığını sözlerine ekledi.