Ergenekon Davasında Sanıklar İle Avukatların Talepleri Alınıyor

İstanbul 13.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen ikinci Ergenekon davasının bugün görülen 108‘nci duruşmasına tutuklu sanıklardan Levent Ersöz, Mehmet Haberal ve Oğuz Bulut katılmadı. Eski Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Harekat Daire Başkan Vekili İbrahim Şahin, Tuncay Özkan ve Mustafa Balbay‘ın da aralarında bulunduğu diğer 23 tutuklu sanık ise duruşmada hazır bulundu. Tutuksuz sanıklar eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Hurşit Tolon, Ünal İnanç, Tanju Güvendiren ve Muhterem Bağcı da duruşmada hazır bulundu.

    Henüz mahkeme heyeti yerini almadan duruşma salonuna tutuklu sanıkların alındığı sırada Tuncay Özkan ile Mustafa Balbay, izleyici olarak katılanların yoğun alkışları ile karşılandı. Sanık Yalçın Küçük de yerine geçtikten sonra izleyicileri selamlamasının ardından alkışlandı. Balbay, izleyicilerle yaptığı ayaküstü sohbet sırasında, "Bir ala karga hücremin havalandırmasına yuva yapmış. Her sabah erkenden gaak diye bağırıyor. Sanki bana kalk diyor. Yaşam sevincimizi hala yitirmedik." diye moral verdi.

    KÜÇÜK VE HİLMİOĞLU TUTUKLU SANIK BÖLÜMÜNDE

    Sanık Yalçın Küçük, Ergenekon soruşturması kapsamında en son yapılan Odatv operasyonu ile ilgili olarak hakkında verilen tutuklama kararının ardından mahkeme salonunda tutuklu sanıkların bulunduğu yere alındı. Uzun süre hastanede tedavi altında bulunan ve son karar ile cezaevinde kalmasında bir sakınca görülmeyen 3 tutuklu sanıktan eski İnönü Üniversitesi Rektörü Fatih Hilmioğlu, doktor nezaretinde savunma yaptığı duruşmalar hariç ilk kez duruşmaya katıldı. Diğer iki tutuklu sanıktan Levent Ersöz, Silivri Cezaevi‘ne sevk edildikten bir gün sonra Silivri Devlet Hastanesinin Selimpaşa‘da bulunan kampüsüne sevk edildiği için duruşmaya katılmadı. Aynı durumdaki üçüncü sanık Prof. Mehmet Haberal ise hastalığı nedeni ile revire çıkmak için dilekçe verdiği için duruşmaya katılmadı.

    Sanıklar ile avukatlarının kimlik yoklamasının ardından tutuklu sanık Mustafa Balbay, hücreye sevk edilmelerine ilişkin bir açıklama yapmak istediğini belirterek söz istedi. 28 Şubat 2011 tarihinde koğuştan alınarak hücrelere yerleştirildiklerini belirten Balbay, "Hücremde 7 karo var. 3‘ünde yatak bulunuyor. Diğer tarafa da elbise dolabı koydum. aradan yan geçebiliyorum ancak." dedi. Koğuşundaki eksikler ve aksaklıklar nedeniyle 20 günde 34 kez inşaat görevlilerinin geldiğini belirten Balbay, sevk edildikleri 1 nolu cezaevinin henüz bitmeden müteahhit tarafından teslim edildiğini ileri sürdü. Koğuşunu 3 kez lağım suyu bastığını da öne süren Balbay, "Koğuşumda her şey bozuk, bir tek moralim hariç." ifadesini kullandı.

    Tutuklu sanıklardan avukat Yusuf Erikel de Kayseri‘deki soruşturma nedeni ile Ergenekon davasına dahil edildiğini iddia ederek, "O soruşturmada bağlantım olmadığı gerekçesi ile hakkımda takipsizlik kararı verildi." dedi. Erikel, hastalığı nedeniyle hastaneye sevki konusunda karar verilmesine rağmen sevk işleminin yapılmadığını iddia etti.

    Yapılan açıklamaların ardından Mahkeme Başkanı Köksal Şengün, en son 25 Şubat tarihinde görülen duruşmada savunmasını tamamlayan tutuklu sanık Levent Göktaş‘ın savunma ve sorgusuna geçileceğini açıkladı. Sanık Göktaş, savunmasını devam etmesi için sanık kürsüsüne alındı. Göktaş da koğuşunun değiştirilmesine tepki gösterdikten sonra son oturumda yaptığı savunmayı, hatırlatmak için kısaca özetledi. Daha sonra da sanık Göktaş‘ın savcılık ve mahkeme ifadelerinin okunması bölümüne geçildi.