Bergamalı İşadamları Gana’Da Yatırımı Yapmayı Öneriyor

İzmir’in Bergama ilçesinden bir grup işadamı bazı iş görüşmeleri için gittiği Gana’dan döndü.

İzmir’in Bergama ilçesinden bir grup işadamı bazı iş görüşmeleri için gittiği Gana’dan döndü. Gana’da çeşitli yatırım bölgelerini tanıma fırsatı bulan iş adamları, Bakırçay Sanayici ve İşadamları Derneği(BASİAD) tarafından düzenlenen kahvaltıda oradaki izlenimlerini anlattı. Bölgedeki iş fırsatlarını değerlendiren işadamları, her alanda yatırıma ihtiyaç olduğunu aktardı. Toplantıya Kınık Kaymakamı İlyas Gün, Bergama Ticaret Odası Başkanı Melih Kahraman, Bergama Emniyet Müdürü İsmail Akıntürk, Jandarma Komutanı Üsteğmen Musa Güven ve iş adamları katıldı. Gana’nın Afrika’nın en gözde ülkelerinden biri olduğunu anlatan İş Adamı Fikret Ürper, Gana ile Türkiye arasındaki ticari ilişkinin zayıf olduğunu söyledi. Ürper, Batı Afrika ülkesi olan Gana’nın ekonomisinin tarım ve maden gelirlerine dayalı olduğunu ifade ederek, "Yakından tanıma fırsatı bulduğumuz Gana’ya iş adamlarımız her türlü yatırımı yapabilir. Gana’da Türkler iş adamlarına karşı büyük bir güven var." dedi.

Türkiye İş Adamları ve Sanayiciler Konfederasyonu‘na (TUSKON) bağlı olarak yatırım gezilerine katıldıklarını anlatan İşdamı Hakan Karcı ise Gana’nın yüzyıllar boyunca sömürülmüş bir ülke olduğunu söyledi. Karcı, Gana’nın petrol zenginlikleri ile yakın zamanda içerisinde gelişeceğini belirterek, "Bölge insanın parası var ama iş ve becerileri yok. Bu yüzden bilgi ve beceri sahibi iş adamlarımız bu bölgelerde her türlü iş kollarına yatırım yapabilir." şeklinde konuştu. Gana’yı Türkiye’nin 50 yıl önceki haline benzeten İşadamı Selahattin Şen de Gana’nın en önemli tarım ürünün kakao olduğunu söyledi. Gana’nın yatırıma aç bir ülke olduğunu ifade etti.

BASİAD eğitim danışmanı Nazmi Peker, yurtdışındaki yatırım olanaklarını yakından tanınması için iş adamlarının yurtdışı gezilerine muhakkak katılması gerektiğini söyledi. Bu tür toplantıların birlik ve beraberliğin pekişmesi adına önemli olduğunu vurguladı.