Prim Borcunu Ödemeyen Bağ-Kurlular Sağlıktan Faydalanamayacak

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Samsun İl Müdürü Saffet Çalışkan, 61 ay ve daha fazla prim borcu olup ödemeyen Bağ-Kurluların borcunu 1 Ağustos tarihine kadar ödemesi halinde genel sağlık sigortası kapsamından faydalanabileceğini söyledi.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Samsun İl Müdürü Saffet Çalışkan, 61 ay ve daha fazla prim borcu olup ödemeyen Bağ-Kurluların borcunu 1 Ağustos tarihine kadar ödemesi halinde genel sağlık sigortası kapsamından faydalanabileceğini söyledi. Bunun için 5 taksit imkanı getirildiğini ifade eden Çalışkan, ödenmemesi halinde önemli bir fırsatın kaçırılacağı uyarısında bulundu.

Halk arasında Torba Kanun olarak bilinen 6111 sayılı kanunun Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanması ve kabul edilmesinin ardından gözler kamu ödemelerine çevrildi. Ödemeler için müracaatları kabul eden SGK, başvuruların 2 Mayıs‘ta sona ereceğini hatırlatarak vatandaşların mağdur olmaması için gerekli başvuruların bir an önce yapılması gerektiğini belirtiyor. Ödemelerin ise 30 Haziran‘da başlayacağı öğrenildi.

Yeni kanundaki değişiklikler, kamu alacakları ve prim ödemeleri hakkında bilgi veren SGK Samsun İl Müdürü Saffet Çalışkan, emeklilik keseneği, kurum karşılığı, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi, damga vergisi, özel işlem vergisi ve eğitime katkı payı ile ilgili konularda işlem yapacaklarını söyledi. 30 Ekim 2010’dan önceki aylara ilişkin isteğe bağlı sigorta prim ve 1 Aralık 2008’den önce noter ve avukatların tabi olduğu topluluk sigortası prim borçlarının da tahsiline başlayacaklarını kaydetti.



Prim borcu olan Bağ-Kur’luların bunu ödememesi halinde genel sağlık sigortası kapsamına alınıp sağlık hizmetinden faydalanamayacağını ifade eden İl Müdürü Saffet Çalışkan, ‘’Daha önceki yasa gereği 61 ay ve daha fazla prim borcu olup ödemeyenlerin sağlık hizmetlerinden yararlandırılması durdurulmuş, borçları da takipten kaldırılmıştı. Yeni kanunla bu borçların yeniden yapılandırılması söz konusu. Bağ-Kur ve Tarım Bağ-Kur kişilerin durdurulan bu sigortalılık sürelerine ilişkin prim tutarının sigortalılıkları durdurulmamış gibi değerlendirilecek, Toptan Eşya Fiyatları Endeksi (TEFE) ve Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) aylık değişim oranları esas alınarak tutar hesaplanacak. 1 Ağustos tarihine kadar ödenmesi halinde (5 taksit) yeniden sağlık hizmetlerinden faydalanabilecekler." bilgisini verdi.

31 Ekim 2010 tarihi itibariyle bitirilen özel nitelikteki inşaatlar ile ihale konusu işlere ilişkin işverene tebliğ edildiği halde ödenmemiş olan eksik işçilik tutarı üzerinden hesaplanan sigorta primi asılları ile bu alacaklara gecikme zammı ve cezasının yine aylık değişim oranları esas alınarak tutar üzerinden hesaplanacağını, her türlü zam ödenmesi halinde, bu alacaklara uygulanan gecikme zammı alacaklarının tamamından vazgeçileceğini hatırlatan Çalışkan, şunları dile getirdi: ‘’31 Aralık 2010 tarihine kadar işlenen fiillere ilişkin olup, 25 Şubat 2011 tarihinden önce kesinleştiği halde ödenmemiş olan idari para cezası asıllarının aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın ödenmesi halinde, kalan yüzde 50’si ile idari para cezasına uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammı alacakların tamamından vazgeçilmiş olunacak.‘’

Sosyal Güvenlik Destek Primi ve idari para cezası asılları toplamı 50 TL’yi aşmayan alacakların tahsilinden vazgeçtiklerini açıklayan Çalışkan, yapılandırması bozulup da yapılandırması 12 takside kadar olanlardan ödenmeyen taksit sayısı 4’ten fazla ve 24 takside kadar olanlardan da ödenmeyen taksit 8’den fazla değilse bunların talepte bulunmaları halinde bozulmuş olan yeniden yapılandırma anlaşmasının aynı şekilde geçerli olacağını sözleine ekledi.