Ortadoğu'da demokrasinin itici gücü NATO mu yoksa halk mı?

Gazeteci Mehmet Barlas, "Eğer despotlara karşıysak Kuzey Kore'nin despotu kuşaklar boyu duruyor" diyerek, "Gazze'yi aldıran yok. Acaba Avrupa'ya en yakın petrol kaynağı diye mi bu telaş" dedi. Prof. Emre Kongar'da, bombardımandan dolayı sivil ölümlerin başladığını belirtti.

Ortadoğu'da demokrasinin itici gücü NATO mu yoksa halk mı?
Libya‘ya Askeri Müdahale (Son Detaylar)

Gazeteci Mehmet Barlas, "Eğer despotlara karşıysak Kuzey Kore'nin despotu kuşaklar boyu duruyor" diyerek, "Gazze'yi aldıran yok. Acaba Avrupa'ya en yakın petrol kaynağı diye mi bu telaş" dedi. Prof. Emre Kongar'da, bombardımandan dolayı sivil ölümlerin başladığını belirterek, "Yani ne biçim bir kurtarma operasyonuysa Libya halkı bombardımandan ölüyor" diye konuştu.

NTV ekranlarında yayınlanan Yorum Farkı programının dün akşam ki bölümünde Prof. Emre Kongar ve Gazeteci - Yazar Mehmet Barlas, Libya'daki durumu ve NATO adına Libya'ya uygulanan politikayı tartıştı.

Şu anda Libya'daki durumun çok karışık olduğunu ifade eden Barlas, "Yani baktığınız zaman bazı Libya kentleri Kaddafi'nin elinde. Ayrıca galiba Kaddafi'nin tarafından ya da yandaşları tarafından bir takım haberler üretilmiş. Yani 'Kaddafi taraftarları Kaddafi aleyhtarlarının arasına karıştı' diye. Cinayetler işleniyor, yani Libya karmakarışık. Bir de bombalanıyor. İkinci dalga bombardımanda da Kaddafi'nin kumanda merkezinin havaya uçurulduğu açıklandı" dedi.

Bunun üzerine söze giren Kongar, "Ve sivil ölümleri başladı bombalamadan dolayı. Yani ne biçim bir kurtarma operasyonuysa Libya halkı bombardımandan ölüyor" ifadesinde bulundu.

Bir de bir kararsızlık olduğunu söyleyen Barlas, "Mesela bugün İngiltere'nin Genelkurmay Başkanı bir açıklama yaptı dedi ki, "Hedefimiz kesinlikle Kaddafi'yi devirmek değil". Yani amaç Kaddafi'yi devirmediği sürece ya da Kaddafi gitmediği sürece Libya'daki kargaşanın bitmesi mümkün değil" diye konuştu.

Kongar ise bunun üzerine, "Hedeflerimiz arasında Kaddafi yoktur dedi. Ne demekse" dedi.

"Oysa 1986'da yani Berlin'deki diskotek Libyalı teröristler tarafından bombalandığında ve iki kişi öldüğünde bir tanesi Türk kızıydı Kaddafi'nin evini bombaladılar. Karısı yaralandı, evlat edindiği bir kız vardı öldü, bir çocuğunun gözü sakat kaldı. Yani doğrudan Kaddafi hedef alınmıştı" ifadelerinde bulunan Barlas'a karşılık Kongar, "Ama İngilizlerin bu konudaki sabıka kayıtları pek güzel değil. O lakırbiden dolayı Libya'nın verdiği adamın ondan sonraki tazminatı İngliz petrol şirketleri işin içine girmiş" diye konuştu.

Barlas'da bunun üzerine, "Bir aracılar giriyor tabi her zaman. Ama şöyle bir olay var. Bundan bir- bir buçuk ay önce ne bekliyorduk. Arap ülkelerinde Ortadoğu ülkelerinde halklar yağa kalkıp despotları devirecekler ve demokrasi gelecek. Şimdi Mısır'da birşey oldu Mübarek gitti. Mübarek'in yerine askeri rejim geldi. Mübarek rejimi devrildi Mübareksiz" şeklinde konuştu.

Kongar'da buna karşılık, "Ve de ordu darbesi veya ordu denetimi geldi" dedi.

"BATILI GÜÇLERİN YAPMAK İSTEDİĞİNİ SUUDİ ARABİSTAN YAPTI"

"Şimdi Bahreyn de nüfusun çoğunluğu Şii. Suudi Arabistan asker gönderdi. Kraliyet ailesine yardım için oradan ayaklanan yani demokrasi isteyen sivillere ateş ediliyor" diyen Barlas'a Kongar, "Yani orada aslında NATO'nun veya Amerika önderliğindeki koalisyon güçleri denen Batılı güçlerin Libya'da yapmak istediğini pat diye Suudi Arabistan girip yapıverdi" dedi.

Yemen'de Ali Abdullah Salih'in halkın ayaklandığı Suudi Arabistan'dan yardım istediğini belirten Barlas'a Kongar, "O ayrı. O da demiş ki, hakın çoğunluğu benim yanımda. Birşey de demokrasimizi koruyacağız demiş. Kaç yıldır bu adam iktidarda 30'u geçti değil mi" ifadesinde bulundu.

"Şimdi yani demokrasiyi Ortadoğu'ya Sarkozy'nin bombaları mı getirecek" diye soran Barlas'a Kongar, Üstelikte Sarkozy ne kadar güvenilir" dedi.

 Libya'daki halk ayaklanmasının bir silahlı direnişe dönüşmesi meselesinin de tartışılması gerektiğini söyleyen Barlas, "Tamam halklar meydanlarda toplanacak, despotları protesto edecek. Burada bayağı örgütlü hani Kaddafi'nin iddialarına inanmak gerekirse dışarıdan yönetilen bir güç bunları silahlandırıyor ve hükümete karşı eyleme geçiriyor. Ama Ortadoğu'da demokrasinin itici gücü NATO mu yoksa halk mı?" diye sordu.

Kongar'da bunun üzerine, "Bomba mı halk mı demek lazım" dedi.

"Eğer despotlara karşıysak Kuzey Kore'nin despotu kuşaklar boyu duruyor" diyen Barlas, "1959'dan beri Küba'daki despot duruyor. Yani baktığınız zaman Kaddafi'ye niye kızyoruz kendi halkına eziyet ediyor diye. Gazze'de ne oluyor İsrail jetleri bombalıyor, füzeler atıyorlar sivilleri öldürüyorlar bir de etrafa duvar çekiyorlar hiç Gazze'yi aldıran yok. Herşey Kaddafi'de mi? Yani insanın içinde bir kuşku var. Acaba Avrupa'ya en yakın petrol kaynağı diye mi bu telaş, kükürtü en düşük, Avrupa'ya en yakın İtalya boru hattıyla petrolü gönderen ülke olduğu için mi Libya'daki istikrar Avrupa için diğer ülkelerden daha önemli. Böyle bir kuşku var yani güven sarsıcı bir durum" ifadelerini kullandı.

BEYAZ GAZETE