Amaç Kaddafi yönetimine son vermek

ABD Başkanı Barack Obama, Libya'ya yapılan oparasyonun komutasını bir kaç gün içinde devretmeyi planladıklarını söyledi.

Amaç Kaddafi yönetimine son vermek
Libya‘ya Askeri Müdahale (Son Detaylar)

ABD Başkanı Barack Obama, " Amaç Kaddafi yönetimine son vermek. Komutayı bir iki gün içinde müttefiklere devredebiliriz" dedi.

Bu arada Brüksel'de düzenlenen NATO toplantısından sonuç çıkmadı. Libya devlet televizyonu Trablus'a yeni bir hava saldırısı düzenlendiğini belirtti. Şu ana kadar 100'e yakın sivilin öldüğü açıklandı.

LİBYA YENİDEN BOMBALANIYOR

Libya resmi televizyon kanalı, başkent Trablus'a yeni bir hava saldırısı başlatıldığını duyurdu.

Kentte başlayan ve gece karanlığında mermi izleri açıkça görülebilen uçaksavar ateşinin ardından, patlama sesleri duyuluyor.

Libya lideri Muammer Kaddafi'nin rezidansı yönünden de patlama sesleri geliyor.

Batılı ülkelerin operasyonunda, Kaddafi'nin rezidansının bulunduğu yerleşkede, 3 katlı bir binanın kruz füzesiyle vurulduğu belirtildi.

Kaddafi rejiminin sözcüsü Musa İbrahim, binanın Kaddafi'yi çadırında ziyaret eden özel konuklar için kullanıldığını, binanın tamamen yıkıldığını söyledi.

Operasyon sırasında Kaddafi'nin nerede olduğunun bilinmediği, ancak yerleşkede 300 dolayında Kaddafi yandaşının bulunduğu kaydedildi.

Operasyonda ölen ya da yaralanan olup olmadığı ise bilinmiyor.

Amerikalı yetkililer, hedefleri arasında Kaddafi'nin bulunmadığını söylemişti.

Son olarak koalisyon güçleri, Libya'nın doğusunda stratejik önemdeki Ecdebiye kenti çevresindeki Muammer Kaddafi güçlerini sabah saatlerine kadar bombaladı.

AVRUPA'DA LİBYA ÇATLAĞI

Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanları, Libya'ya yeni yaptırımlar uygulanması konusunda anlaşır ve bu ülkeye insani yardım sağlamaya hazır olduğunu açıklarken, Libya'ya askeri operasyon konusundaki görüş ayrılıkları ortaya çıkıyor.

Libya'ya uluslararası koalisyonun müdahalesine karşı olan Bulgaristan'ın Başbakanı Boyko Borissov, uluslararası koalisyonun BM kararıyla Libya'ya hava taarruzunun, özellikle petrol çıkarlarının güdümünde bir "macera" olduğunu söyledi.

Başbakan Borissov, özel TV7 televizyon kanalına yaptığı açıklamada, ittifakın müdahale için ne hedeflerini ne de yöntemlerini belirlemediğinden koalisyonda yer almadıklarını belirterek, "Pilotlarımızın böyle bir macerada yer almalarına izin vermem" dedi.

Petrol ve Libya petrolünün gelecekte kullanılmasının bu operasyonun yapılmasının arkasındaki başlıca neden olduğunu ve Afrika'da yüzbinlerce insanın öldürüldüğü ve olayların sürdüğü birçok ülke bulunduğunu, ancak bu ülkelere operasyon yapılmadığını söyleyen Borissov, Albay Kaddafi'nin derhal gitmesini sağlamak için "mali-ekonomik abluka" uygulanması gerektiğini kaydetti.

AB üyesi olmayan Norveç'in Savunma Bakanı Grete Faremo da, ülkesinin Libya'ya askeri operasyona katılmak için Akdeniz'e gönderdiği altı F-16 savaş uçağının, komuta sorununa açıklık getirilinceye kadar operasyonda görev almayacağını belirtti.

Faremo, savaş uçaklarına koalisyonun operasyonlarına katılma emri verilmediğini belirterek, "Uçakların görevde yer almaları için yeni emre ve komuta sisteminin yürürlüğe girmesine ihtiyaç var. Bunun için birkaç gün gerek" dedi.

İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini de, Brüksel'deki AB dışişleri bakanları toplantısında, Libya'ya karşı açık bir savaş olmaması, BM kararlarının uygulanması gerektiğini söyledi.

-KATAR JETLERİ YUNANİSTAN'DAKİ ÜSSE GELECEK


Katar'a ait 4 adet Mirage savaş uçağının, Yunanistan'ın Girit adasındaki Souda üssüne geleceği bildirildi.

Yunanistan Savunma Bakanlığı'ndan bir yetkili Reuters'a yaptığı açıklamada, uçakların yarın geleceğini, kendilerinden uçakların gelmesinin kolaylaştırılmasının istendiğini belirtti.

Yetkili, uçakların görevi konusunda bir açıklama yapmadı ancak Katar jetlerinin, Libya'daki hedeflerin bombalanması operasyonlarına katılabileceği bildirildi.

İTALYA, ÜSLERİN KONTROLÜNÜ GERİ ALACAK


İtalya, NATO devreye girmezse Libya'ya operasyon için kullandırdığı üslerde kontrolü devralacağını bildirdi.

İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini, AB'li meslektaşlarıyla toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Libya operasyonunun NATO komutasına devredilmemesi halinde "İtalya'nın üslerin (uluslararası koalisyonca) kullanımını yeniden değerlendireceğini" belirtti.

Frattini "Eğer komuta merkezlerinin çoğalması sözkonusu olursa, üslerimizin kontrolünü geri alacağımız bir yöntem üzerinde çalışmalıyız" dedi.

Franco Frattini, NATO devreye girmezse "başkalarının eylemlerinin İtalya'ya geri tepmemesini güvence altına alacak bir çözüm" arayışına gireceklerini sözlerine ekledi.

7 üssünü Libya'ya operasyon yapan ülkelerin kullanımına açan İtalya, harekata 6 Tornado savaş uçağıyla katılıyor.