İsveç’Te Ombudsman, Kamuda İngilizce Posta Adreslerine Karşı

İsveç’te parlamento ombudsmanı, hükümeti İsveççe yerine İngilizce elektronik posta adresleri kullanması nedeniyle eleştirdi.

İsveç’te parlamento ombudsmanı, hükümeti İsveççe yerine İngilizce elektronik posta adresleri kullanması nedeniyle eleştirdi. Yaklaşık 1 yıl önce İsveç Dil Kurulu (Språkådet) eski Başkanı Olle Josephson’un başvurusu sonucu bir değerlendirme yapan ombudsman hükümetin İngilizce e-mail adresleri kullanarak 1 Temmuz 2009’da kabul edilen İsveç dili yasasını çiğnediğine hükmetti ancak hükümet ombudsmana uymadı.

    Ombudsman kararına rağmen hükümete bağlı devlet kurumları çalışanlarının örneğin dışişleri bakanlığı mensuplarının isim.soyisim@foreignministry.se şeklinde İngilizce elektronik posta adreslerini hala kullanması eski Başkan Josephson’un tepkisini çekti. 2009 yılında çıkan dil yasasının çok dilli ve kültürlü bir ülke haline gelen İsveç’te anadilin İsveççe olduğunu ve İsveççenin özellikle kamu kurumlarında özenle korunmasını öngören söz konusu yasanın ihlal edildiğini hatırlatan Josephson, “Hükümet kurumlarının bu tavrı politik bir problemdir. Yani sembolik olarak devlet İsveççe ile yönetilememektir demektir. Bir vatandaş hükümet kurumları irtibata geçmek istediğinde İngilizce elektronik posta adresi kullanmak zorundadır. Bu durum İsveççenin korunma yasasına aykırıdır.” şeklinde konuştu.