Sanayici, Nitelikli Eleman Sıkıntısını Beceri’10 Projesi İle Çözecek

Kalifiye eleman bulamakta sıkıntı çeken sanayiciler, BECERİ’10 Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) Projesi ile sorunlarına çözüm bulacak. İstihdam artışını sağlamak ve sanayi sektörüne nitelikli eleman kazandırmak amacıyla geliştirilen projenin

Türkiye’de istihdam sorununa çözüm üretmek amacıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı Erkek Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi işbirliğinde geliştirilen UMEM Projesi Antalya Organize Sanayi Bölgesi’nde düzenlenen bilgilendirme toplantısı ile sanayicilere tanıtıldı.

Tanıtım toplantısında konuşan Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ve Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Osman Budak, okullarda uygulamalı eğitimin geri planda kalmasından yakındı. Bu proje ile işletmelerin ihtiyaç duyduğu nitelikte eleman yetiştirileceğini belirten Budak, “Bu projeye katılan kişiler uygulamalı staj ile kısa sürede seçtiği mesleği öğrenebilecek. Bu durum işletmenin hem zaman kaybını hem de maliyet kaybını en aza indirecek. BECERİ’10 Projesi, kamu-özel sektör arasında yeni bir işbirliği mekanizmasının kurulması ile ülkemizin en büyük sorunlarından olan işsizlik yarasına bir merhem olacak.” dedi.

"TÜRKİYE’DE İŞ ARAMAYAN VE İŞSİZ SAYILMAYAN BİR KİTLE VAR"

Başkan Budak, Türkiye’de 3 milyona yakın işsiz dışında bir de 2 milyona yakın çalışmayan, iş aramayan ve işsiz sayılmayan bir kitle bulunduğuna dikkat çekti. Türkiye İş Kurumu’nun verilerine göre aralık ayında açık olan 370 bine yakın iş talebinin yarıya yakının karşılanamadığını aktaran Budak, şunları kaydetti: “Maalesef eğitim sistemimiz sektörlerimizin talep ettiği meslek dallarında eleman yetiştirmekte yetersiz kalıyor. Halen 3 milyon işsizin 450 bini aşan kısmı üniversite ve yüksekokul mezunu. Bunun 350 binden fazla kısmını meslek lisesi mezunları oluşturuyor Dolayısıyla burada da ciddi bir sorun bulunuyor. Özellikle gençlerin işgücü piyasasına dahil edilmeleri ancak işgücü piyasasının taleplerini karşılayabilecek nitelikli işgücü potansiyeli ile mümkün.”

"PROJE İLE 5 YILDA 1 MİLYON İŞSİZ EĞİTİMDEN GEÇİRİLECEK"

ATSO Başkanı Budak, Antalya’da UMEM BECERİ’10 Projesi kapsamında şubat ayında ‘asansör bakım ve onarım, oto kaportacı, gaz altı kaynakçığı’ meslek kurslarının 38 kişinin katılımı ile başlatıldığını, yeni kursların açılabilmesi için firmalardan nitelikli eleman talepleri toplanmaya devam edildiğini bildirdi.

Budak, projeyle 5 yılda yaklaşık 1 milyon işsizin eğitimden geçirilerek, meslek sahibi olmasının hedeflendiğini dile getirdi.

Kursiyerlerin üç ay teorik eğitimin ardından işletmelerde stajyerlik yapacağını belirten Budak, teorik eğitimi ve uygulamalı stajı başarı ile tamamlayan kursiyerlerin, işletmelerin talebine göre oda üyesi işyerlerinde istihdam edileceğini kaydetti.

Kursiyerlere teorik ve uygulamalı eğitimlerde 15 TL ücret verileceğini belirten Budak, “Kursiyerleri istihdam eden firmalar 2,5 yıldan 4,5 yıla kadar varan sürelerde sigorta primi işveren payı ödemelerinden muaf tutulacak ve ödemeler İşsizlik Sigortası Fonu tarafından karşılanacak.” bilgilerini verdi.