Bdp, Yeni Anayasa Taslağı Hazırlayacak

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, halkın sorunlarının demokratik özerklik ile çözüleceğini ileri sürerek, BDP olarak yeni anayasa için taslağı hazırlayacaklarını söyledi.

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, halkın sorunlarının demokratik özerklik ile çözüleceğini ileri sürerek, BDP olarak yeni anayasa için taslağı hazırlayacaklarını söyledi.

Nevruz kutlamaları Iğdır‘da başladı. Kılıçlar Anıtı arkasında yapılan kutlamalarda Nevruz ateşi BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Iğdır Milletvekili Pervin Buldan tarafından yakıldı. Halkı Kürtçe selamlayarak konuşmasına başlayan Genel Başkan Selahattin Demirtaş, Iğdır halkıyla aynı ateş altında Nevruz ateşini yakmanın kendileri için büyük bir onur olduğunu söyledi. 2011 Nevruz’unu özgürlük Nevruz‘u olarak değerlendiren Demirtaş, alanda verilen mesajların iyi okunmasını istedi. Hükümetin halkın sesine kulak vermesi gerektiğini söyleyen Demirtaş, “Eğer bir halk artık kendi dilimle yaşamak ve demokratik özerklikle yaşamak istiyorum diyorsa hükümet bu sese kulak vermek zorundadır. Bu gün Iğdır ve Şırnak’ta yakılan Nevruz ateşleriyle sesimizi yükseltiyoruz. Artık net bir şekilde diyoruz ki bu sorun bu yıl çözülecektir. Artık 30 yılı daha heba etmek istemiyoruz." diye konuştu.

"BDP ANAYASA TASLAĞI HAZIRLAYACAK"

Yapılacak yeni anayasanın bütün halkların ve kesimlerin yer alacağı bir anayasa olması gerektiğini dile getiren Demirtaş, BDP olarak bu noktada bütün halkların ve kesimlerin haklarını dikkate alan bir anayasa taslağı hazırlayacaklarını kaydetti.

Demirtaş, “Bu Nevruz‘da, bu halkın biz de bu anayasada varız cevabıdır. AKP çıkıp taleplere cevap vermek zorundadır. Kenan Evren’den farkınız var mı yok mu bunu öğrenmek istiyoruz. Halen teklemeye devam mı edeceksiniz, yoksa bütün halkları kabul eden bir anayasa mı düzenleyeceksiniz? Bunu duymak istiyoruz. Bunun açıklanması için mücadele edeceğiz.” diye konuştu.

BDP olarak ne istediklerini önümüzdeki günlerde açıklayacaklarını da belirten Demirtaş, bütün kesimlerle görüştükten sonra hazırladıkları anayasa taslağını halka teslim edeceklerini kaydetti.

"SORUNLARIMIZI DEMOKRATİK ÖZERKLİKLE ÇÖZECEĞİZ"

Kendilerinin AK Parti’den Kürt sorununun çözümünü istediğini dile getiren Demirtaş, “AKP’ye şunu söylemek istiyorum, eğer bu sorunu çözemeyecekseniz, gölge etmeyin başka ihsan istemeyiz.” ifadelerini kullandı.

Terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan’a özgürlük isteyen Demirtaş, “Sayın Öcalan ile yapılan diyalog bizim açımızdan önemlidir. Biz yıllardır müzakere ve konuşmasının önemini dile getirdik. Ancak gelinen süreçte Sayın Öcalan sürece tam dahil olması için koşulların düzelmesi lazım. Türkiye bunu tartışmak zorundadır. Biz 100 yıldır devam eden bir sorundan bahsediyoruz. 29 Kürt isyanı olarak bilinen PKK mücadelesiyle bir çözüm kabul edilecekse samimi olmak zorundadır. Biz gençlerin artık ölmemesi için BDP olarak hiçbir hesap yapmadan üzerimize düşen görevi yapmaya hazırız. Hükümeti bu konuda düşünmeye davet ediyoruz. Nevruz meydanlarının verdiği mesajlar iyi okunmalı. ‘Artık yeter‘ diyoruz, ‘Edi bes e‘ diyoruz.” diye konuştu.

Kürt sanatçıların konser verdiği kutlamalara BDP’li milletvekilleri Hamit Geylani, Nuri Yaman, Nezir Karabaş ile BDP’li belediye başkanları da katıldı.