Haberal‘I Cezaevine Gönderen Rapor

Ergenekon davası tutuklu sanığı Mehmet Haberal‘ı cezaevine gönderen raporda, ‘Hafif ev işleri yapabileceği, merdiven ve yokuş çıkabileceği, eşya taşıyabileceği ve dans dahil birçok spor aktivitelerini yapabileceği‘ belirtildi. Ancak Uzman Doktor Koray Kaptanoğlu, muayeneye katılmadığı için karara muhalefet etti.

Haberal‘I Cezaevine Gönderen Rapor
Ergenekon davası tutuklu sanığı Mehmet Haberal‘ı cezaevine gönderen raporda, ‘Hafif ev işleri yapabileceği, merdiven ve yokuş çıkabileceği, eşya taşıyabileceği ve dans dahil birçok spor aktivitelerini yapabileceği‘ belirtildi. Ancak Uzman Doktor Koray Kaptanoğlu, muayeneye katılmadığı için karara muhalefet etti.

Tutuklandıktan hemen sonra rahatsızlanan ve 23 aydır hastanede yatan Haberal ile ilgili 7 Mart 2011 tarihli rapor ortaya çıktı. Adli Tıp Kurumu uzmanları Operatör Doktor Oktan Aktürk, Uzman Doktor Koray Kaptanoğlu, Prof. Dr. İmdat Elmas, Prof. Dr. Can Gökdoğan, Prof. Dr. Erbil Gözükırmızı, Prof. Dr. Reşat Özaras, Prof. Dr. Mutafa Erelel, Prof. Dr. Recep Öztürk, Prof. Dr. Hamdi Tutkun, Doç. Dr. Osman Karakaya ve Doç. Dr. Haluk İnce tarafından hazırlanan raporda, Haberal‘ın gerek İstanbul Kardiyoloji Ensitüsü‘nde ve gerekse Halkalı Mehmet Akif Ersoy Hastanesi‘nde yapılan efor testinde elde edilen bulgular ışığında yapabileceği aktiviteler sıralandı. Haberal‘ın ‘4 METS ve üzeri‘ efor kapasitesine sahip olduğu belirtilen raporda, ‘hafif ev işleri yapabileceği, merdiven ve yokuş çıkabileceği, düz yolda saatte 6.4 km hızda yürüyüş yapabileceği, kısa mesafe koşabileceği, ev işi yapabileceği ve eşya vs. taşıyabileceği, golf, bowling, tenis ve dans dahil birçok spor aktivitelerini yapabileceği‘ belirtildi.

Adli Tıp Kurumu Kanunu uyarınca 6. Adli Tıp İhtisas Kurulu Başkanı Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hamdi Tutkun ve kurul raportörü Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Osman Karakaya‘nın katılımı ile adli ve tıbbi belgelerin değerlendirmelerine yer verilen raporda, "İstanbul Kardiyoloji Enstitüsü‘nde takip edildiği süreçte verilen ancak değişik gerekçelerle gerçekleşemeyen ilaç tedavisi altında taburcu edilebileceğine dair kararlar, 31 Ekim 2009 tarihinde Adli Tıp Kurumu 3. İhtisas Kurlu tarafından ifade edildiği üzere ‘Bu tipteki taşikardinin yaşam boyu devam edebilecek bir durum olduğu, yaratacağı riskin kişinin bulunduğu her ortamda, çalışma sırasında, uykuda fark göstermeksizin ortaya çıkabileceği, İstanbul Kardiyoloji Enstitüsü‘nde düzenlenen tedavinin takibinin etkili ve yeterli olarak yapılması koşuluyla hastanede halihazırda taşikardi yönünde kesintisiz yatırılmasını gerektiren bir durum bulunmadığı‘ yönündeki kararı ve nihai olarak Halkalı Mehmet Akif Ersoy Hastanesinde yapılan tetkiklerin ışığında, kurulumuzun 31 Ekim 2009 tarihli mütalaasında da belirtildiği üzere ilaç tedavisi altında ve gerektiğinde kontrolleri yapılarak cezaevi şartlarında infazına devam edilebileceği oy çokluğu ile mütalaa olunur." denildi.

Uzman Doktor Koray Kaptanoğlu ise Haberal‘ın cezaevine gönderilebileceği yönündeki karara muhalefet etti. Doktor Kaptanoğlu, Haberal‘ın hayati tehlikesi ileri sürülerek yatırıldığı kuruluşta muayenesi için kurul içinden bazı üyelerin seçilmesi suretiyle bir heyet teşkil edildiğini belirterek, bu heyete kurulun Adli Tıp Üyesi olmasına rağmen dahil edilmediğini ifade etti. Bu nedenle hastanın genel durumu hakkında bilgi ve kanaat elde etmesinin mümkün olmadığını ifade eden Kaptanoğlu, "İnfazın cezaevinde devamına, hastanede uygulanmasına veya infazın ertelenmesine ilişkin görüş bildirirken en önemli kriterin hastanın teşhis ve tedavisinin doğru olup olmadığından çok genel durumunun cezaevi şartlarında kalmasına uygun olup olmadığının değerlendirmesi olduğu dikkate alındığında, muayenesine iştirak edemediğim kişinin infazının ertelenmesine, infazının hastane şartlarında uygulanmasının gerekliliği ile cezaevi şartlarında infazına mani olacak bir durum olup olmadığına dair görüş bildirmemin bilimsel açıdan uygun olmayacağına dair muhalefet şerhimdir." dedi.