Dünya Kupası, Katar’I Dünyanın En Büyük Proje Piyasası Yapacak

Körfez ülkelerinden doğal gaz zengini Katar’ın 2022 Dünya Kupası’na ev sahipliği kazanmasının ardından altyapıya yönelik milyar dolarlık projelere yakın zamanda başlanacağı belirtildi.

Körfez ülkelerinden doğal gaz zengini Katar’ın 2022 Dünya Kupası’na ev sahipliği kazanmasının ardından altyapıya yönelik milyar dolarlık projelere yakın zamanda başlanacağı belirtildi.

    Dubai merkezli MEED araştırma ve yayıncılık şirketi tarafından yayınlanan Katar Proje Raporu 2011-2022’ye göre Katar’da petrol ve gaz, ağır endüstri, elektrik üretimi, su arıtımı, su ve suyun yeniden kullanımı, sosyal altyapı, yollar, havaalanları ve demiryolları dahil olmak üzere ekonominin tüm başlıca alanlarında dev projeler hayata geçirilecek.

    2022 Dünya Kupası yatırım programı çerçevesinde toplam 12 futbol stadyumunun modernizasyonu ve inşaatı ile turnuvalara katılacak 500 bin futbol taraftarını ağırlamaya yönelik yeterli konaklama tesislerinin inşaatı öngörülüyor.

    Katar Proje Raporu’nun bu ülkede gerçekleştirilecek altyapı projelerine katılmak isteyen herkese yardımcı olacağını ifade eden MEED aktiviteler başkanı Edmund O’Sullivan, "Geçen Aralık’ta FIFA’nın 2022 Dünya Kupası evsahipliğini Katar’a vermesinin ardından yeryüzündeki tüm iş sahiplerinin dikkati bu ülke üzerinde yoğunlaştı." dedi.

    O’Sullivan, başlıca iş imkanlarının ulaşım sektöründe olduğunu ve sadece Katar’ın yolları için 20 milyar dolar harcanmasının beklendiğini ifade etti.

    Tahminlere göre, Katar’ın yolcu, kargo ve hafif raylı sistemi için 35 milyar dolar harcanacak. Katar’da halen Mesaid bölgesindeki yeni konteyner limanı ve Yeni Doha Uluslararası Havaalanı’nın inşaatı devam ediyor. Yeni havaalanının Dünya Kupası için önemli görev üstleneceği belirtiliyor.

    Raporda, ayrıca, Katar’ı Ortadoğu’nun en ileri ekonomilerinden birisi yapmaya yönelik yol haritası ‘Vizyon 2030 Katar’ ile ilgili ayrıntılı bilgi verildi.

    Bu vizyona ulaşabilmek için yapılması gereken yatırımların çok muazzam olduğunu ve 100 milyar doları bulabileceğini ifade eden yetkili, bu yatırımların kişi başına hesaplandığında Katar’ı 20 yıl boyunca dünyanın en büyük proje pazarı haline getireceğini söyledi.