Mto Üyelerini Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı

Marmaris Ticaret Odası’nın (MTO) üyelerini bilgilendirmek amacıyla düzenlediği toplantıda, sorunların üstesinden gelebilmek için birlik ve işbirliğinin şart olduğu düşüncesi öne çıktı.

Oda Başkanı Mehmet Baysal ile Marmaris’in sosyoekonomik analiz raporunu hazırlayan Ege Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Haluk Soyuer, sorunları çözmeye yönelik çalışmaların, ilçenin, beldeleriyle, köyleriyle bir bütün olarak kabul edilerek, tek masadan yönetilmesi gerektiğinin söyledi. Marmaris turizminin en büyük sorununun, düşük ücretli, kalifiye olmayan personel olduğunu belirten ve “Eğitim şart” diyen Prof. Dr. Haluk Soyuer, “Turizm hata kaldırmaz. Sorunları çözmek, hataların önüne geçmek için de işbirliği şart” diye konuştu.

MTO’nun ‘Grand İdeal’ adlı otelde düzenlediği ve yaklaşık 4 saat süren bilgilendirme toplantısı yoğun ilgi gördü. Oda üyelerinin yanı sıra aralarında Beldibi Belediye Başkanı İdris İspirli, Muğla Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Şükrü Ayyıldız, TÜRSAB Marmaris Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı İsmail Özbozdağ’ın da bulunduğu yaklaşık 300 kişinin katıldığı toplantıda, sorunlar ile bunların çözümleri hakkında değişik, hatta birbiriyle çelişen fikirler öne sürüldüyse de öncelikle el ele verip, işbirliği içerisinde birlikte hareket edilmesi gerektiği vurgulandı.

Toplantı, MTO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Baysal ile Yönetim Kurulu Muhasip Üyesi Uğur Dündar’ın salonu dolduran üyelerine faaliyet ve mali raporları hakkında bilgi vermesiyle başladı. Özel Tüketim Vergisi’ndeki (ÖTV) artışın turizme olumsuz etkilerinin bertaraf edilmesi, ‘herşey dahil’ sistemine standart getirilmesi, saat 23.59’da başlayan müzik yasağının yeniden düzenlenmesi için Ankara’da girişimlerde bulunduklarını dile getiren Başkan Baysal, Oda’nın hayata geçirdiği ve geçirmeyi planladığı projelerin son durumu hakkında bilgi verdi. Turizmin dünya genelinde zor günler geçirdiğini, Türkiye’de ve Marmaris’te de turist sayısındaki artışın gelire yansımadığını belirten Mehmet Baysal, bu zorlukları aşmak için kitle turizmi anlayışını bir kenara bırakıp, kalitenin öne çıkarılması gerektiğini ifade etti. Baysal, şunları söyledi:

KİTLE DEĞİL KALİTE

“Dünya turizm odakları, bu süreçte kendini dönüştürme, var olanı koruma ve iyileştirme politikalarını devreye sokmuştur. Artık, kitle turizmi anlayışı, yerini kaliteyi ön plana çıkaran, turist kitlesinin yaşlarına, eğitimlerine, gelirlerine ve ilgi alanlarına zaman seçimlerine göre daha bireyselleştirmiş alternatif turizm ya da belli hedef gruplara göre çeşitlendirilmiş farklı ve daha küçük ölçekli kitle turizmi anlayışına bırakmıştır. Marmaris ise turizmin içine girdiği çıkmazdan, gelen turistlerin niteliğini sorumlu tutmuş, sorunların özünü algılayamamıştır. Oysa sunulan hizmetin kalitesi, turistin niteliğini belirlemektedir. Turizmde alternatif oluşturmalıyız. Kitle turizminden çok kaliteyi öne çıkaran çalışmalar yürütmeliyiz.”

Baysal, konuşmasının son bölümün de işbirliği çağrısı yaptı. Marmaris’in sorunlarına yönelik çalışmalarda, ilçe merkezi ve 5 beldenin bir bütün halde ele alınması gerektiğini savunan Başkan Baysal, “Çözüm tek elden yönetimdir. Yani tüm yarımadanın sorunlarını dikkate alan bir yapı oluşturulmalıdır. Bu yapının tek önceliği Marmaris olan tek bir masadan yönetim anlayışına ve ilkesine sahip bir yapı hizmete geçmelidir. Çözüm burada anlayış bu anlayışta yatmaktadır” diye konuştu.

Baysal’ın ardından kürsüye gelen Prof. Dr. Haluk Soyuer, Oda için hazırladıkları “Marmaris Yarım adası Sosyo-Ekonomik Analizi ve Stratejik Planı Projesi’nin ön hazırlık raporunun özetini salondakilerle paylaştı. Haluk Soyuer, en önemli sorunlarından birinin ‘nitelikli istihdam’ olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Soyuer, şu sözleri sarf etti: “Marmaris yüzde 98.12’lik okuma yazma oranı gerekse yüksek öğrenim görmüş ve görmekte olan nüfusuyla hem ülke hem de Muğla ortalamasının çok üzerinde. Ancak, buna karşılık, düşük ücretli, kalifiye olmayan personelin çokluğu dikkat çekiyor. İlçe turizmin sorunlarını çözmek için nitelikli istihdam olmazsa olmaz şart. Bunun için de mesleki eğitim şart. Burada bir turizm yüksek okulu açılabilir. Meslek kursları çoğaltılıp, yoğunlaştırılabilir. Ama, sonuçta mutlaka nitelikli istihdam sağlanmalı. Bu sağlanmadan yapılacak tüm planlamalar işe yaramayacaktır. Çünkü, ürününüz ne kadar kaliteli olursa olsun bunu sunan personel nitelikli değilse, ürününüz de kalitesizleşecektir.”

Teknoloji çağıyla birlikte tüm olup bitenlerin, dolayısıyla da olumsuzlukların, tüm dünya tarafından bilinir hale geldiğinin altını çizen, Soyuer de Baysal gibi sorunların çözümü için ‘tek masa’yı önerdi ve “Turizm hata kaldırmaz. Sorunları çözmek, hataların önüne geçmek için de işbirliği şart Marmaris beş belediyeden oluşmaktadır. Belediyelerin farklı hedeflerinin olması Marmaris’in tek elden yönetilmesini mümkün kılmamaktadır. Ancak, Marmaris, tek masa ilkesi çerçevesinde ele alınmalıdır. Tüm planların, stratejilerin, başarılı bir şekilde hayata geçirilmesi ancak böyle mümkün olacaktır” dedi.

Soyuer’in konuşmasının ardından söz olan Oda üyeleri de ilçe turizminin sorunları ve bunların çözüm önerileri hakkındaki düşüncelerini salondakilerle paylaştı.

Kaynak: İHA