Marmara'da tsunami olacak mı?

Deprem dede Ahmet Mete Işıkkara, Türkiye'nin deprem gerçeğiyle yaşamayı öğrenmesi gerektiğine işaret ederek, "Ülke olarak büyük bir şansımız var. Ve de Marmara olarak büyük bir şansımız var. Marmara'da tsunami olmaz, olsa bile olacak dalganın boyutu 2 buçuk 3 metre olur. Hiçbir şekilde zararı olmaz" dedi.

Marmara'da tsunami olacak mı?
Kandilli Rasathanesi eski Müdürü ve Türk Kızılayı Genel Başkan Başdanışmanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkkara, HaberTürk tv ekranlarında yayınlanan Akşam Raporu programına konuk oldu. Japonya'daki depremi değerlendiren Işıkkara Türkiye'deki depremle ilgili spekülasyonlara da cevap verdi.

Japonya'daki depremin Sandy ile Tokyo arasında Japonyayı içine alan levha yapısından kaynaklı bir deprem olduğunu belirten Işıkkara, "Nasıl bir tektonik rejimi oluştuğu konusunda bilgi gelmedi ama bu şöyle olabilir: O bahsettiğim levhalardan biri diğerinin altına girebilir ve ondan kaynaklı çok büyük bir su kütlesi su yüzüne çıkabilir. Açık denizlerde ve okyanuslarda olduğu için karaya doğru ilerlerken o su kütlesine su kütlesi birikir ve bu çok büyük bir dalga haline gelir ve kıyıya geldiği zaman kıyının içine girer ve vurur" dedi.

"Yakın etki göz önünde bulundurulursa önümüzdeki birkaç gün içinde dünyada veya bölgenin yakınında deprem ve tsunami beklenebilir mi?" sorusuna karşılık Işıkkara, "Şimdi yakın etki uzak etki dediğiniz zaman bir depremin etkisi şunlara bağlıdır. Bir depremin büyüklüğüne, iki yerleşim yerinin uzaklığına. Bu iki faktör çok önemlidir. Eğer depremin büyüklüğü büyük olursa, yerleşim yerine yakın olursa ve depremin derinliği yüzeye yakın olursa o depremin etkisi yerleşim yerinde çok büyük sonuçlar yaratır" ifadelerini kullandı.

"Japonya'daki 8,9 büyüklüğündeki bu depremin şiddeti bana göre 11'dir" diyen Işıkkara şöyle devam etti:

"Ve etkilediği alan açısından da baktığımız zaman şiddeti 11'dir. Bu dünya tarihinde eşi rastlanmayan şiddetteki bir deprem olayıdır diye düşünüyorum. Fakat burada çarpıcı olan depremin kendisinden çok, oluşan tsunaminin yapmış olduğu tahribat depremin kendisinin yapmış olduğu tahribattan çok daha fazladır. Buna neden olmaktadır çünkü Japoyanın coğrafi konumu nedeniyle pasifik okyanusunun yanında yani okyanusun içisinde olan bir adadır. Dolayısıyla bu adaya yakın yerlerdeki levha tektonik. Bunu da toplum yadırgayabilir ama şöyle söyleyeyim; belli kalıpların biribine göre hareketinden kaynaklı tektonik hareketlerden oluşabilecek depremlerin büyüklükleri çok çok fazla olabilir."

TÜRKİYE BU HABERLERE İTİBAR ETMESİN

Bu 19 Mart'ta Ay'ın dünyaya en yakın olacağı bir süreçten bahsedildiğine işaret eden Işıkkara, "Şunu ifade edeyim 5 mayıs 2000'i İstanbul halkının özellikle unutmamasını rica ediyorum. Çünkü o dönemde 7 gezegen aynı hizaya geldi ve 7 gezegenin aynı hizaya gelmesinden kaynaklı çok büyük bir deprem oluşacak paniği maalesef Marmara'da yaşandı. Hatta o zaman söyledim; 'Bu 7 gezegen peş peşe gelmişse niye bizim Marmara'ya gözünü dikiyor. Dünyanın başka yerinde ülkelerinde başka yerler yok mu' diye de söylemiştim. Ama İstanbul halkımız maalesef o dönemde evinin dışına çıktı, çadırını kurdu çadırının içinde yaşadı. Şimdi benzer spekülasyon Dünya ile Ay arasındaki en yakın noktaya gelme konusunda oluyor" şeklinde konuştu.

"Şimdi Newton'un çekim kanuna göre iki kütlenin birbirine göre çekim etkisi o iki kütlenin kütle birimiyle birbiri arasındaki uzaklığın karesiyle orantılıdır" diyen Işıkkara, "Yani biz ayın kütlesini bulacağız, dünyanın kütlesini bulacağız, aradaki mesafeyi bulacağız, aradaki mesafenin karesini alacağız, bire böleceğiz. Bire böldüğünüz zaman sıfırdır. Lütfen Tüm Türkiye'den ricam bu haberlere itibar etmemeleri" dedi.

MARMARA'DA ER VEYA GEÇ DEPREM OLACAK

2009 yılında Türkiye'de ve yakın çevresinde 9 bin 196 deprem olduğuna dikkat çeken Işıkkara, "Ve bunu 365'e böldüğünüzde günde 25 deprem olursa ve saatte 1 deprem oluyorsa, artık biz ülkemizde yaşayan vatandaşlar olarak ülkemizin bir deprem ülkesi olduğu gerçeğinin farkına varmak zorundayız. Benim önüme her akşam deprem raporu gelirdi ve ortalama 24-25 deprem ülkemizde her zaman oluyordu. Ben bunu vurgulamaya çalıştım ve dedim ki, '109-110 yıllık istatistiklere göre 6 ile 6,9 büyüklüğündeki bir deprem olabiliyor. En son 6 veya 6'nın üzerindeki deprem 8 Mart 2010'da Elazığ'da olduğuna göre, bunun üstüne bir sene koyun ve hatta geçtik onu' dedim. 'Bu süreç içinde 6'nın üzerinde bir deprem olursa bu benim için sürpriz olmaz' dedim. Dolayısıyla bizim artık deprem gerçeğiyle yaşamayı öğrenmemiz lazım" şeklinde konuştu.

ÜLKE OLARAK BÜYÜK BİR ŞANSIMIZ VAR

Ama depremden korunmamızın mümkün olduğunu vurgulayan Işıkkara, "Ülke olarak büyük bir şansımız var ve de Marmara olarak büyük bir şansımız var. Marmara'da tsunami olmaz. Olsa bile olacak dalganın boyutu 2 buçuk 3 metre olur. Hiçbirşekilde zararı olmaz" dedi.

Tabi Marmara'da potansitel bir deprem tehlikesinin olduğunu da söyleyen Işıkkara, "Er veya geç bu deprem olacaktır. Ve de en çok neyi etkileyecektir? Mühendislik görmemiş, etkin denetim görmemiş yörelerimizdeki binalarımızı maalesef etkileyecek" uyarısında bulundu.

BEYAZ GAZETE