Türk siyasetine damgasını vuranlar liderler

Necmettin Erbakan’ın vefatıyla Türk siyasetinin çınarları bir kez daha akıllara geldi. Özal’dan Ecevit’e, Türkeş’ten Yazıcıoğlu’na kadar siyasi liderlerin yaşamları çalkantılı iniş ve çıkışlarla dolu.



    TURGUT ÖZAL
    13 Ekim 1927 yılında Malatya’da doğdu. Türkiye Cumhuriyeti‘nin 45. ve 46. dönem hükümetlerinde başbakanlık yapmış ve ardından 8. Cumhurbaşkanı seçilerek, görevi başında 17 Nisan 1993’te hayatını kaybetmiş olan siyasetçi ve devlet adamıdır. Merhum Turgut Özal‘ın cenazesine Türkiye‘nin dört bir yanından yüz binlerce kişi akın etmiş ve Türkiye’de bayraklar yarıya indirilmişti. Merhum Turgut Özal, “Öldükten sonra beni İstanbul’a defnedin, kıyamete kadar Fatih Sultan Mehmet’in manevi ruhaniyeti altında bulunmak istiyorum” şeklindeki vasiyetine uyularak Adnan Menderes’in anıtmezarının bulunduğu Topkapı‘da kendisi için hazırlanan alana defnedildi. Dönemin Amerika Birleşik Devletleri Başkanı, Turgut Özal ile de yakın dost olan George H. W. Bush da mevlidine katılmış ve gözyaşlarını tutamamıştır. Özal‘ın vefatı ile ilgili sır perdesi henüz aralanamamış, bir suikasta kurban gitmiş olabileceği ihtimali de halen gündemdeki sıcaklığını koruyor.

    ALPARSLAN TÜRKEŞ
    Türk siyasî hayatında "Başbuğ" olarak bilinen, Milliyetçi Hareket Partisi‘nin efsanevî lideri Alparslan Türkeş, 25 Kasım 1917’de Lefkoşa’da doğmuş, 4 Nisan 1997 tarihinde de geçirdiği bir kalp spazmı sonucu Ankara’da vefat etmiştir. Merhum Türkeş‘in ölüm haberi, Türkiye ve Türk dünyasında büyük tesirler meydana getirmiş ve ölümü tüm ülkeyi yasa boğmuştur. Ülkücü hareketin kurucusu olan Türkeş, ayrıca 27 Mayıs 1960 darbesinin önde gelen simalarındandı. Bu darbe hareketini partiler üstü ve milli birliği sağlayacak bir reform hareketi olarak düşünmüştür. Merhum Alparslan Türkeş vasiyetinde, "Türk Devletinin yükselişini ve ihtişamını sağlamak. Bunun için de bütün milletle barış içinde yaşamak, herkesi ayrımsız sevmek, İslâmiyet‘in ipine ihlâsla bağlanmalıdır." şeklinde söylemiştir.

    MUSTAFA BÜLENT ECEVİT
    28 Mayıs 1925 İstanbul doğumlu olan Merhum Mustafa Bülent Ecevit de Türkiye Cumhuriyeti‘nin Karaoğlan ünvanlı Başbakanlarından. Sol görüşün temsilcisi olan Ecevit, ‘halkçı Ecevit’ sloganlarının dağlara taşlara yazıldığı bir liderdi. Siyasi hayatına Cumhuriyet Halk Partisi‘nde başlayan Ecevit, 1985 yılında Demokratik Sol Partisi’ni kurarak bu partinin başına geçti ve böylece siyasi yaşamına bu partide devam etti. GATA’da 18 Mayıs 2006’dan tedavi gören Ecevit, 05 Kasım 2006 günü saat 22.40’da solunum yetmezliği teşhisiyle Ankara’da hayata veda etti. 11 Kasım 2006 günü Kocatepe Camii‘nde kılınan namazın ardından Devlet Mezarlığı‘nda defnedildi.

    MUHSİN YAZICIOĞLU
    1954 yılında Sivas’ın Şarkışla ilçesinin Elmalı köyünde doğdu. İlk ve orta öğrenimini Şarkışla‘da yaptıktan sonra Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi‘ni bitirdi. 1968‘de cemiyetçilik çalışmalarına başladı. Şarkışla‘da Genç Ülkücüler Hareketi‘ne katıldı, üniversite eğitimi için 1972‘de Ankara‘ya geldikten sonra da Ülkü Ocakları Genel Merkezi‘nde görev yapmaya başladı. Sırasıyla Ülkü Ocakları Genel Başkan Yardımcılığı ve Ülkü Ocakları Genel Başkanlığı‘nda bulundu. Yazıcıoğlu, 1987‘de Milliyetçi Çalışma Partisi‘ne (MÇP) girdi ve Genel Sekreter Yardımcılığı görevinde bulundu. 20 Ekim 1991 milletvekili seçimlerinde, Refah Partisi (RP), Milliyetçi Çalışma Partisi (MÇP) ve Islahatçı Demokrasi Partisi‘nin (IDP) oluşturduğu ittifak bünyesinde milletvekili adayı olan Muhsin Yazıcıoğlu, Sivas‘tan milletvekili seçildi. 7 Temmuz 1992‘de, "içinde bulunduğu partinin siyasi anlayışıyla uyuşamadığı" gerekçesiyle 5 milletvekili arkadaşı ile beraber MÇP‘den ayrıldı. 29 Ocak 1993‘te, MÇP‘den ayrılan bir grup arkadaşı ile beraber Büyük Birlik Partisi‘ni (BBP) kurdu ve partinin Genel Başkanı oldu. 25 Mart 2009 günü bir helikopter kazasında hayatını kaybetti. Taceddin Dergâhı’na gömülmeyi vasiyet ettiği için bir bakanlar kurulu kararı çıkarılarak Ankara’da Mehmet Akif Ersoy müzesi olarak kullanılan dergâhın bahçesine defnedildi. Cenazesine yüz binlerce kişi katıldı.

    NECMETTİN ERBAKAN
    29 Ekim 1926 yılında Sinop’ta doğdu. 1948 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi‘ni bitirerek mühendis oldu. Aynı kurumda öğretim üyesi oldu. 1962 yılında profesörlüğe kadar yükseldi. Siyasete Adalet Partisi’nde başlayan Erbakan, daha sonra Süleyman Demirel tarafından partiden çıkarıldı. 1969‘da bağımsız olarak milletvekili seçilen Erbakan, 1970‘de Milli Nizam Partisi‘ni kurdu. Parti 1971 yılında kapatıldı. 1973‘te Milli Selamet Partisi adıyla kurulan yeni partiye girdi ve bilahare genel başkan seçildi. 12 Eylül 1980 askeri darbesinden sonra siyaset yapması yasaklandı. Siyasi yasağının kalkması üzerine, 1987 yılında Refah Partisi‘nin genel başkanı seçildi. RP-DYP Koalisyon hükümetinde başbakanlık yaptı. 28 Şubat ‘post modern darbesiyle’ görevinden ayrılmak zorunda kaldı. 28 Şubat 1997 süreciyle yıkılan hükümetten sonra Refah Partisi kapatıldı ve Necmettin Erbakan‘ın siyasi yasağı başladı. Ayrıca 21 Mayıs 1997‘de Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş, RP‘nin kapatılması için Anayasa Mahkemesi‘ne başvurdu ve RP kapatıldı. Kurucusu olduğu Milli Görüş Hareketi‘nin 2001 yılında bölünmesinden sonra Erbakan‘ın da desteklediği Milli Görüşçü kanat Recai Kutan başkanlığındaki Saadet Partisi‘ni kurdu. Daha sonra partinin genel başkanlığını yürüttüyse de siyasi yasağı nedeniyle görevi bıraktı ve cezası kalkınca da sağlık problemlerine rağmen yeniden başkanlığa seçildi. Hakkında açılan kayıp trilyon davasından sonra ev hapsi cezası aldı, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından sağlık sorunları nedeniyle affedildi.
    27 Şubat 2011 tarihinde saatler 11.40’ı gösterirken Ankara‘da tedavi gördüğü Hastane‘de koroner arter hastalığı ve kalp yetmezliği nedeniyle vefat etti. 1 Mart 2011 Salı günü öğlen namazını müteakip İstanbul‘da bulunan Fatih Camii‘nde kılınan cenaze namazı sonrası Zeytinburnu Merkez Efendi kabristanına defnedildi.