Prof. Dr. Yüksel Sakarya Valisi’ni uyardı: Bu yaz insanlar Karasu’da boğulacak, önleminizi

Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yalçın Yüksel, Karadeniz’in Karasu sahiline inşa edilen limanın yanlış yer seçimi ve son olarak yapılan hatalı mahmuzlar sebebiyle, bu yaz insanların Karadeniz’de boğulacağını iddia etti.   

Prof. Dr. Yüksel Sakarya Valisi’ni uyardı: Bu yaz insanlar Karasu’da boğulacak, önleminizi


    LONGOZ DA YOK OLACAK
    Sakarya Nehri’nin doğusunda erozyon başladığını ve evlerin yıkıldığını belirten Yüksel, bu erozyonun sürmesi halinde dünyaca ünlü Acarlar Longozu’nun da yok olacağını vurguladı. Bunun büyük bir felaket olacağını ve dünyada yankı uyandıracağını belirten Yüksel şunları kaydetti: “Ancak bundan ders almıyoruz. Sakarya Nehri‘nin batısında korunması gereken dünya harikası Acarlar Longozu‘nun sahilinde yeni bir ÇED raporuna izin verilmiştir. Bu ÇED raporuyla birlikte burada bir takım firmalar liman inşaatına ve endüstriyel tesisin inşaatına başlayacaktır. Eğer bu yapılırsa ilk önce aynen Sakarya Nehri‘nin doğusunda gördüğümüz gibi kıyı alanlarını kaybettiğimiz gibi, buradaki kıyı alanlarını ve dünya harikası olan kumulları ve plajı kaybedeceğiz. Aynı zamanda Acarlar Longozu’nun da kısa sürede yok olduğunu göreceğiz. Bu çok ciddi bir tehlikedir, dünya felaketidir. Bütün dünyada da bu yankı uyandıracaktır. Biz de bilim insanları olarak bütün bilim çevrelerine bu problemi yansıtacağımızı buradan söylüyorum.”
    Sakarya nehrinde 400‘e yakın kum ocağının olduğunu, kum alımının denetlenmesi ve kontrol altına alınması gerektiğini anlatan Yüksel “Kesinlikle kumalımının azaltılması gerekiyor. Bir kere Sakarya Nehri doğal kumunu kıyıya taşıyamıyor. Kıyı alanındaki yanlış planlamalardan vazgeçilmeli. Çünkü bir başka Karasu Türkiye‘de yok. Bunu yapmamız gerekiyor.” dedi.

    “KARADENİZ’ DE BİR FELAKETTE TAZMİNAT ÖDELEK ZORUNDA KALIRIZ”
    Yüksel, çalıştaydaki konuşmasında Karadeniz’de Türkiye’nin petrol aradığını, ancak risk değerlendirmesi ve yönetmeliğinin olmadığını savundu. Yüksel, “Karadeniz’de petrol arıyoruz. Soruyorum. Karadeniz’de petrol ararken hiç risk değerlendirmesi yapıldı mı? Yönetmeliği var mı? Bakın ABD nasıl bir felaket yaşadı. Dünyanın en büyük platformlarından birisi İstanbul boğazından geçti ve şu anda Karadeniz’de petrol arıyor. Bir felaket yaşansa ne olur biliyor musunuz? Bütün bu zararları karşıladığımız gibi komşu Karadeniz ülkelerine tazminat ödemek zorunda kalırız. Dehşet boyutlarda. Hiçbir risk değerlendirmemiz, yönetmeliğimiz yok.” şeklinde konuştu.