Aydın Menderes: Demirel 28 Şubatçılarla birlikte hareket etti (Özel)

Post-modern darbenin yıl dönümünde konuşan Aydın Menderes, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel‘in o dönemki tavrını sert sözlerle eleştirdi. DYP milletvekilleri üzerindeki etkisini, onların istifa edip mevcut hükümeti düşürmeleri yolunda kullandığını söyley



Cihan Haber Ajansı muhabirine konuşan Aydın Menderes, toplumun çok büyük bir ekseriyetinde darbelere karşı öfke, nefret ve şuur oluştuğunu ifade etti. "Ergenekon ve Balyoz davaları ile darbe girişimleri ortaya çıkarılmış olmasaydı ikinci bir 28 Şubat yaşanır mıydı?" sorusuna Menderes, "Savcıların iddiasına göre bu girişimler ortaya çıkarılmasıydı 28 Şubat‘ın ötesinde doğrudan doğruya askeri darbe yapılacaktı. 27 Mayıs türü bir darbe tekrarlanacaktı. Bu iddianın doğruluğu hakkında nihai kararı yargı verecektir. Ancak 2002 ile 2007 arasında Türkiye‘nin bir takım sivil kesimlerinde ve askeri kesimlerinde bir askeri darbe havası estirilmek istendiğini bütün T.C. vatandaşları gerek medya ve gerekse bulundukları muhitler aracılığıyla yaşamışlardır." karşılığını verdi. Ergenekon ve Balyoz davalarında komutanlar üzerinden bir acıtasyon yapılmasını ise Menderes, "İdraksizlik, insafsızlık ve vicdansızlık" olarak niletendirdi.

"28 ŞUBATÇILARIN HEPSİNİ BİR ASKERİ MÜDAHALENİN SANIĞI HALİNE GETİREBİLİRLER"
Darbeyle mücadele kapsamında "28 Şubatçılar neden yargılanmıyor?" yönündeki eleştirileri de değerlendiren Menderes, 28 Şubat denilen dönemde mevcut yasaları ihlal eden birçok davranışın asker tarafından işlendiğini vurguladı. Bunların birbirleriyle birleştirilerek, 28 Şubatçıların hepsinin bir askeri müdahalenin sanığı haline getirilebilineceğinin altını çizen Menderes, "Bunu yapacak olan savcılardır. Nitekim Ergenekon ve Balyoz gibi girişimleri de gündeme savcılar getirmiş ve yargıya intikal ettirmişlerdir." dedi.

"Demirel‘in 28 Şubat‘taki rolü size göre nedir? Her darbe döneminde, özellikle Demirel‘in iktidarda olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz? Şapkasını alıp gitmek yerine direnmiş olsaydı, Türkiye bu kadar darbe yaşar mıydı?" sorusuna ise Menderes, şöyle cevap verdi: "28 Şubat‘tan öncekiler direnmekle ilgilidir. Onlar için ayrı bir dosya açmak icab eder. 9. Cumhurbaşkanı Demirel‘in 28 Şubat‘taki tutumu ise bu sürece katılımıyla ilgili bulunmaktadır. Ayrı bir dosyanın konusudur. 9. Cumhurbaşkanı Demirel demokrasi ve hukuk devletine bağlı bir cumhurbaşkanın askere karşı koyması gereken tavrı ortaya koymamıştır. Ayrıca eski partisi DYP milletvekilleri üzerindeki etkisini onların istifa edip mevcut hükümeti düşürmeleri yolunda kullanmıştır. 9. Cumhurbaşkanı Demirel‘in 28 Şubatçılarla birlikte hareket ettiğini söylemekte hiçbir abartı olmayacaktır."

"İKTİDAR MİLLETVEKİLLERİ ÜZERİNDE SÜREKLİ PSİKOLOJİK TACİZ VE DARBE TEHDİDİ UYGULANDI"
Hükümetin yıkılmasında etkili olan milletvekillerinin istifa etmesine ilişkin Aydın Menderes, "İktidar milletvekilleri üzerinde sürekli bir psikolojik taciz
ve darbe olur tehdidi uygulanmıştır." diye konuştu.
28 Şubat döneminde yapılan hatalar ve siyasilere ilişkin de Menderes, "Bunlar zaman içinde değerlendirilir. Günümüzün konusu değildir. 3 Kasım 2002 genel seçimlerinde milletimiz AK Parti‘yi tek başına iktidar yaparak 28 Şubat‘ı bütünüyle silmiştir." karşılığını verdi.