Kazakistan’da cumhurbaşkanlığı için adaylık başvuruları sona erdi

Kazakistan’da yapılacak erken seçimde cumhurbaşkanlığı için yapılan aday başvuru işlemleri sona erdi.



Kazakistan Merkez Seçim Komitesi(MSK) 21 Şubat itibariyle cumhurbaşkanlığı aday başvuru işlemlerinin sona erdiğini açıkladı. MSK verilerine göre şimdiye kadar aralarında şimdiki Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ile birlikte 22 isim cumhurbaşkanlığı için başvuruda bulundu.

Adaylardan en genci 1968 doğumlu Adalvek Kunabayev olurken en yaşlı aday ise 1940 doğumlu şimdiki Cumhurbaşkanı Nazarbayev oldu.

Cumhurbaşkanlığı için yarışacaklar arasında dört kadın aday bulunuyor. Aralarında şimdiki cumhurbaşkanı Nazarbayev’in de olduğu dört kişi ise siyasi partiler tarafından aday gösterilirken kalanları ise bağımsız olarak aday oldu. Kazakistan Merkez Seçim Komitesi bazı adaylarının başvurularının ise gerekli şartların yeterli olmaması nedeniyle kabul edilmediğini açıkladı.

Şimdiye kadar sadece Nazarbayev’in adaylığının netlik kazandığı belirtildi. Asıl aday listesi ise evrakları kabul edilen diğer adayların MSK tarafından onay almasıyla netlik kazanılacak.
Normalde 2012’de yapılması planlanan Kazakistan’daki cumhurbaşkanlığı seçimi ani bir erken seçim kararıyla 3 Nisan’a alınmıştı.

Öte yandan Kazakistan Hükümeti 3 Nisan’da yapılacak cumhurbaşkanlığı erken seçimi için 4 milyar 700 milyon tenge‘lik (yaklaşık23 milyon 600 bin dolar) bir ödenek ayırdı.

3 Nisan‘da Nazarbayev’in tekrar seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor.