Emniyet'in çökerttiği sigara çetesi şaşırttı

Emniyet, devasa bir sigara kaçakçılığı şebekesini çökertti. Doğubayazıt'tan Manisa'ya, Artvin'den Şanlıurfa'ya 81 vilayete ahtapotun kolları gibi yayılmış olan çetenin örgütlenmesi Tekel'i aratmıyor.

Emniyet'in çökerttiği sigara çetesi şaşırttı
Emniyet, üretim noktasından son dağıtım noktasına kadar bütün dağıtım ağına hâkim olan devasa bir sigara kaçakçılığı şebekesini çökertti. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü polisi, Türkiye'nin 81 vilayetine ahtapotun kolları gibi yayılmış çetenin 25 elemanını yakaladı, adları tespit edilen 26 kişi de her yerde aranıyor.

Yakın bir zamana dek sigara ve alkol piyasasını elinde bulunduran devlet kuruluşu Tekel'in 2008'de sigara, alkol piyasasından çekilmesini âdeta fırsat bilen çete, bu kuruluşun mirasçısıymış gibi yer altı piyasasında Tekel'i aratmayan güçlü bir dağıtım ağı kurdu.

Sabah gazetesinde yer alan habere göre, İki yıl içinde her ilde kaçak sigara depoları kuran ve Türkiye'ye milyonlarca paket kaçak sigara sokan şebeke polisin ısrarlı teknik ve fiziki takibi sonucunda yakayı ele verdi.

Ulaşılan belgelere göre şu ana kadar 51 üyesi tespit edilen çete biri bağımsız olmak üzere toplam yedi örgüt halinde çalışıyor. Organizasyonun tepesinde yer alan 1 numaralı örgütün lideri Mehmet Sıddık İsmailoğulları. Çeteye yurtdışından sigara temin eden kişi ise Zekeriya Sabuncu. Dubai'den getirilen sigaraların gümrük işlemlerini halleden Zekeriya Sabuncu yurtdışı sorumlusu Halis Orhan ile birlikte çalışıyor.

KARGOYU KULLANDILAR


Sigaralar Türkiye'ye geldikten sonra diğer örgütler devreye giriyor. Bu örgütler, Türkiye'nin dört bir yanındaki elemanları vasıtasıyla bakkal, hatta son alıcıya kadar kaçak sigaraları ulaştırıyor. Polis, teknik takip sırasında şebekenin irili ufaklı demeyip bütün sevkıyatları kontrol ettiğini belirledi.

Organizasyon şemasında yer alan 2 numaralı örgütün başında Kasım Akdağ, 3 numaralı örgütün başında Mustafa Sezgin, 4 numaralı örgütün başında ise Abbas Demir var. Aydın Öget 5, Abdülkadir Özer ise 6 numaralı örgütün tepe yöneticileri. İstanbul mali şube polisi profesyonel pazarlamacılara bile taş çıkartan şebekenin kaçakçılık eylemlerini, tepe yöneticileri bulmak için bir süre izledi. Şebeke polis tarafından yakalanmayınca gemi azıya aldı ve kaçak sigaraları adresine ulaştırmak Türkiye'nin meşhur bir kargo firmasını bile kullandı.

Mesela 17 Kasım 2009 tarihinde İstanbul Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan bir kargo toplama merkezinde yapılan aramada göndericisi Dursun Yavan, alıcısı Erdal Akan olan 3 bin 428 paket Rockets 40 marka kaçak sigara bulundu. Ancak alıcının yakalanması için koliye el konulmadı. Bir gün sonra İstanbul Aksaray'da koliyi almak isteyen Remzi Karaçelebi gözaltına alındı. Çetenin, kargo şirketlerinin yanı sıra nakliyat firmalarıyla da taşeron firma gibi anlaşarak dağıtım yaptığı tespit edildi. Çete, piyasaya başka kaçakçılar girmesin diye toptandan perakendeye kadar her noktaya hâkim olmakla kalmadı, gümrüklerden giriş için gümrük danışmanlık firmalarını da bağladı.

Yurtiçi dağıtımda fatura kesme dışında her iş legalmiş gibi organize edildi. Polisin tespitlerine göre şebeke, kaçak sigaraları Türkiye'ye sokarken farklı güzergâhlar kullanıyor. Güzergâhlardan birinde İran'a sınırı olan Ağrı, Van gibi illerden Türkiye'ye giren sigaralar Türkiye'nin dört bir tarafına dağıtılıyor. Bir diğer güzergâhta Dubai'den gelen ve sahte beyanlarla gümrükten sokulan sigaralar Mersin ve İstanbul'daki çeşitli limanlar başta olmak üzere Türkiye'nin değişik limanlarından Türkiye'ye sokulup karayolu ile Türkiye'ye dağıtılıyor. Dağıtımda Doğubayazıt'tan Manisa'ya, Artvin'den Adana'ya, Mardin'den İstanbul'a pek çok ulaşım hattı kullanılıyor.

ORGANİZE İŞLER BUNLAR

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nün tespitlerine göre kaçakçılık şebekesi büyük ve küçük partiler halinde Türkiye'ye iki yıl boyunca sürekli kaçak sigara getirdi. Polis, örgütün deşifre edildiği operasyonlarda toplam 877 bin 795 paket kaçak sigara, 950 paket pipo tütünü ele geçirdi. Çetenin organizasyon şeması ve güçlü dağıtım ağı mali polisi bile şaşırttı. Yakalanan 51 zanlı hakkında suç örgütü kurmak, yönetmek, üye olmak ve kaçakçılık suçlarından işlem yapıldı. Zanlıların bir kısmı firari. Yakalanan zanlıların isimleri şunlar: Mehmet Sıddık İsmailoğulları, Kemal Güner, Hasan Tanrıverdi, Kasım Akdağ, Şiyar Akdağ, Şeyhmus Adıyaman, Mehmet Reşat Dönmez. Bayram Kaba, Şenol Çolban, Mustafa Sezgin, Mustafa Akçılgın, Mehmet Önelge, Muhammet Enis Önelge, Erdal Kılıç, Murat Yıldız, Ayhan Yıldız, Ruhi Şakiroğlu, Halis Orhan, Mustafa Uçar, Ebubekir İsmailoğulları, Cemal Güner, Halil İsmailoğulları, Ferhat Demir, Erol Uçar, Bülent Güner, Erhan Kılıç, Halil İsmailoğulları, Ferhat Yıldırım ve Enver Gümüşlü. Çete üyesi oldukları ileri sürülen firari isimler ise şunlar: Volkan Güner, Celal Demir, Aydın Öğet, Bekir Akdağ, Ferhat Akdağ, Maruf Sezgin, Ali Sezgin, Ömer Subaşı, Abbas Demir, Ömer Demir, Zeki Demir, Barış Önelge, Abdulkadir Özer, Abdulkadir Doğan, Bakır Ebem, Ahmet Güner, İbrahim Öztürk, Ömer İsmailoğulları, Ahmet Öztürk, Mustafa Önelge, Zekeriya Sabuncu ve Enver Ebem.

DÖRT BİR YANDA KAÇAK SİGARA ELE GEÇİRİLDİ


Samsun'un Canik ilçesinde kamyona yüklenmek istenen 458 bin paket kaçak sigara ele geçirildi. Olayla ilgili Selahattin D., Tarık T., Ramazan K., Bahattin D., Fevzi M., Kadir Ö. ve Mehmet U. gözaltına alındı. Ele geçen sigaralar Gümrük Muhafaza Müdürlüğü'ne teslim edildi.

Kilis'te bir otomobilde yapılan aramada, 10 bin 200 paket kaçak sigara ele geçirildi. İslahiye yolunda durdurulan otomobilde bulunan kaçak sigaralara el konulurken, otomobildeki M.Y. ile S.T. ifadeleri alındıktan sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Eskişehir'de Hava Hastanesi'nde görevli Kıdemli Başçavuş M.M.D., Adana'dan getirdiği kaçak sigaralarla suçüstü yakalandı. Başçavuşun 3 değişik markaya ait 954 adet gümrük kaçağı sigarayı Eskişehir'de sipariş aldığı şahıslara sattığı bildirildi.

Konya'da da polis tarafından ele geçirilen ve Tarım İl Müdürlüğü deposuna bırakılan kaçak sigaranın 27 bin 500 paketini çaldığı iddia edilen 4 kişi tutuklandı.