Belçika’nın ‘hükümet kuramama şampiyonluğuna’ bir gün kaldı

Belçika yarın itibariyle dünyada en uzun süren hükümet kurma rekorunu kırmış olacak. 10 Haziran 2010 tarihinde yapılan erken seçimlerin üzerinden tam 249 gün geçmesine rağmen AB’ye ev sahipliği yapan çift toplumlu Belçika’da federal hükümet bir türlü kuru

Belçika’nın ‘hükümet kuramama şampiyonluğuna’ bir gün kaldı
Belçika’nın ‘hükümet kuramama şampiyonluğuna’ bir gün kaldı


Günler öncesinden 17 Şubat’ı bir şenlik içinde geçirme çağrısında bulunanlara karşı dünyaya ‘rezil’ oldukları iddiası ile bu 17 Şubat’ı bir ‘utanç günü’ olarak görenler de var. Halen bu alandaki dünya rekorunun 249 ile Irak’ta olduğu kaydediliyor.

Başbakan Nuri el Maliki’nin 2009’da bir hükümet kurmak için 249 gün müzakere etmesi gerekti. Guinness Rekorlar Kitabı’na ‘dünyada en uzun süren hükümet kurma şampiyonu ülke’ olarak adını yazdırmak isteyen Belçika’nın internet sitelerinde başvuruyu kimin yapması gerektiği esprileri dolaşıyor. Yarın birlikte Belçika’da federal hükümetin kurulamamasının 250. günü çeşitli etkinliklerle ‘kutlanacak’. Gent şehir meydanındaki eğlenceye binlerce kişinin katılması beklenirken, polis geniş çaplı güvenlik önlemi alacağını duyurdu.

Öte yandan dünyada en uzun süren hükümet kurma rekorunu Belçika’ya kaptıracak olan Irak’ın haricinde Nepal’de de 30 Haziran 2010’da yapılan seçimlerin akabinde henüz bir hükümetin kurulamadığı ve Belçika’ya Uzak Doğu’dan bir rakibin çıktığı kaydedildi.