2011 En Güzel Kandil Mesajları (Mevlid Kandili) Hazır SMS

2011 En Güzel Kandil Mesajları (Mevlid Kandili) Hazır SMS. Bugün hem sevgililer günü hem de Mevlid Kandili. Sevgililer günü her yıl 14 Şubat'ta kutlanıyor. Mevlid Kandili de bu ıl 14 Şubat'a denk geldi. Her iki gün bugün kesişti.Sevgililer Günü mesajları ve Mevid Kandili mesajları burada.

2011 En Güzel Kandil Mesajları (Mevlid Kandili) Hazır SMS. Bugün hem sevgililer günü hem de Mevlid Kandili. Sevgililer günü her yıl 14 Şubat'ta kutlanıyor. Mevlid Kandili de bu ıl 14 Şubat'a denk geldi. Her iki gün bugün kesişti.Sevgililer Günü mesajları ve Mevid Kandili mesajları burada.

Bugün Sevgililer Günü. Arap takvimindeki farklılık nedeniyle Mevlid Kandili de bu yıl 14 Şubat gününe kaydı. Onun için bugün hem “Sevgililer Günü”, hem de “Mevlid Kandili” kutlanacak. (Hicri-İslami Takvimde yıl 354-355 gündür. Miladi takvim ile arasında 11 gün fark vardır. Bu nedenle bayram ve kandil günleri her yıl Rumi takvime göre kayma gösterir.) Bugün isteyen, Sevgililer Gününü, isteyen Mevlid Kandilini, isteyen ikisini birden kutlar.

Sevgililer Günü, hıristiyan kökenli bir bayram iken, giderek din ile ilişkisi kesildi. Ticari amaçlı bir bayram oldu. Açık anlatımıyla “Alış verişi coşturma bayramı”na dönüştü. Müslüman hıristiyan farkı olmadan insanlar birbirine hediye almaya, hediye almak için para harcamaya başladı. Sevgililer Günü öncesi insanlar alış verişe yönlendiriliyor. Bunun sonunda da piyasalarda canlılık artıyor. Kandiller ise, Müslümanlar için kutsal günler-gecelerdir. Müslümanlarin “kandil” olarak isimlendirdikleri kutsal gecelerin sayısı beştir.

Önemli bir gece

Bunlar (1) Mevlid Kandili 11/12 Rebiülevvel, (2) Regaip Kandili 5/6 Recep, (3) Miraç Kandili 26/27 Recep, (4) Berat Kandili 14/15 Şaban ve (5) Kadir Gecesi 26/27 Ramazan’dır. Kandil gecelerinin ibadet ile geçirilmesi ‘sünnet’tir. Kandil geceleri ve mevlid törenleri bizim halkımız için büyük önem taşır.
Arap takvimine göre “Rebiülevvel” ayının 12’nci gecesi olan bu gece, Hazreti Muhammed’in doğduğu gece olarak bilinir. Müslümanlar için kutsal bir gecedir. İbadet yerleri kandillerle donatılır, aydınlatılır. Evlerde helva ve şerbet yapılır. Komşulara dağıtılır. Kuran ve Mevlid okunur. 571 yılında dünyaya gelen Hazreti Muhammed’in doğum gününü “mevlid törenleri ile kutlama” geleneği, ölümünden 600 yıl sonra 1232 yılında başlamıştır. Kur’an’da ‘mevlid kandili’ ile ilgili bir buyruk yoktur.

Hazreti Muhammed’in doğum gününün kutlandığı törenlerde, doğumu anlatan değişik metinler okunur. Bunlara “mevlid” adı verilir.

Fakirleri unutmayınız

Türk dilindeki mevlidlerin en ünlüsü ve günümüzde de Türk halkının benimsediği mevlid, “Süleyman Çelebi”nin “Vesilet - ün Necat”i, (Kurtuluş Yolu)’dur. 1351 yılında Bursa’da doğan Süleyman Çelebi, bu geceyi söyle anlatır:

“Bû gelen “ilm-î ledün” sultânıdır/Bû gelen tevhîd ü irfân kânıdır/Bû gîce ol gîcedir kim, ol şerîf/Nûr ile âlemleri eyler latîf” (Veladet Bahri).
Müslümanlar için kutsal gecelerin, kandil günlerinin, diğer gecelerden ve günlerden farklı yanları vardır. Böyle geceler ve günler birlik ve beraberliği güçlendirme firsatı yaratır. Dargınlar barışır. Kırgınlıklar ortadan kalkar. Aileler bir araya gelir. Küçükler büyüklerinin elini öper, hayır duası alır. Fakirler, kimsesizler hatırlanır. Ölmüşlerin mezarları ziyaret edilir. Ölmüşler için Fatiha okunur. Verdiği nimetler için Allah’a şükredilir. Sayın okuyucularımın hem Mevlid Kandillerini hem de Sevgililer Günlerini kutlarım (Güngör Uras - Milliyet)