Savcı Selek'in Beraatine İtiraz Etti

Mısır Çarşısı patlamasının faili olarak yargılanan Pınar Selek hakkında verilen beraat kararına mahkemenin direnmesine savcılık itiraz etti İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Yargıtay'ın bozma kararının ardından görülen duruşmada önceki kararına direnmesine duruşma Savcısı Nuri Ahmet Saraç itiraz etti.

 Mısır Çarşısı patlamasının faili olarak yargılanan Pınar Selek hakkında verilen beraat kararına mahkemenin direnmesine savcılık itiraz etti.İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Yargıtay’ın bozma kararının ardından görülen duruşmada önceki kararına direnmesine duruşma Savcısı Nuri Ahmet Saraç itiraz etti.Yargıtay 9. Dairesi, Selek hakkındaki beraat kararını bozarak ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla yargılanmasına karar vermişti. İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde önceki gün görülen ilk duruşmada savcının yargılama talebine karşın mahkeme beraat kararında ısrar etmişti. Mahkemenin kararında ısrar etmesinin ardından Cumhuriyet Savcısı İstanbul 12.Ağır Ceza mahkemesine sunduğu dilekçe ile karara itiraz etti.

YARGITAY "MÜEBBET" DEMİŞTİ

Mısır Çarşısı patlaması davasında İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan Pınar Selek, patlamaya neyin neden olduğunun kesin tespiti yapılamadığı gerekçesiyle beraat etmişti.

Yargıtay 9. Ceza Dairesi bu kararı bozmuş ve mahkemenin hüküm kurmasını istemişti. Bunun üzerine yapılan yargılamada yine patlamanın nedeninin belirlenemediği görüşünü tekrarlayan mahkeme, Selek’in yine beraatına karar vermişti. Dosyanın ikinci kez gittiği Yargıtay, Selek için "müebbet hapis istemiyle yeniden yargılansın" demişti. Pınar Selek’in avukatlarının istemi üzerine Yargıtay Başsavcılığı’nca itiraz edilmişti. Bu itiraz üzerine dosya Yargıtay Ceza Genel Kurulu tarafından incelenmiş ve Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin kararı onaylanmıştı.

AİHM’E BAŞVURMUŞTU

Selek, Yargıtay’ın kararının ardından Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurmuştu. ‘Adil yargılanmadığı’ ve ‘işkenceye maruz kaldığı’ gerekçesiyle başvuru yapan Selek, AİHM’ye sunduğu dilekçesinde, "Yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı ilkesi ihlal edildi. Yasadışı oluşturulan delillerle yargıya müdahale edildi" demişti. Selek, AİHM’e yaptığı başvuruda ‘Yeniden adil bir şekilde yargılanma’ ve ‘manevi tazminat’ taleplerinde bulunmuştu.

MAHKEME TEKRAR BERAAT DEDİ

Duruşmanın başlamasının ardından savcı, Yargıtay’ın kararına uyularak yeniden yargılama istedi. Mahkeme heyeti ise ara kararında beraat kararında direnilmesine karar vererek davayı 22 Haziran tarihine erteledi.

Pınar Selek Kimdir


Sosyolog, araştırmacı ve yazar. 1971 İstanbul doğumlu Pınar Selek, Notre dame De Sion Lisesinde ortaöğretimini tamamladı. Mimar Sinan Üniversitesi Sosyoloji bölümünü birincilikle bitirdi. Aynı üniversitede sosyoloji yüksek lisansını tamamladı. Fransa’da Sophiantipolis UDEL Üniversitesinde ekonomi-politik dersleri aldı. Halen Strasbourg Üniversitesinde Siyaset Bilimi alanında doktora çalışmasını sürdürmektedir. Dışlananların ve birbirini dışlayanların ortak atölyesi olan “Sokak Sanatçıları Atölyesi”nin kuruluşuna öncülük eden Selek, Amargi Kadın Dayanışma Kooperatifi kurucularından ve aktivistlerindendir. Barış ve İnsan Hakları’yla ilgili çalışan birçok STK ve harekete destek vermektedir. Ayrıca Amargi Feminist Teori Dergisi editörlüğünü yapmaktadır.
Çeşitli dergilerde makaleleri yayınlanan ve bir dönem Özgür Gündem gazetesinde köşe yazarlığı yapan Selek'in EZLN Zapatist hareketin bildirileri ve Marcos'un mektuplarından oluşan “Ya Basta! Artık Yeter” adlı çeviri/derleme çalışması 1996 yılında Belge Yayınları'ndan; Ülker Sokak'ta travesti ve transseksüellerin dışlanmasını konu alan “Maskeler, Süvariler, Gacılar” adlı araştırması 2001 yılında Aykırı Yayınları’ndan; barış mücadelesinin ve genel anlamda tüm sol muhalefetin yaşadığı sorunların da ele alındığı "Barışamadık" kitabı 2004 yılında İthaki Yayınları’ndan; farklı sosyal koşullardan çok sayıda erkeğin askerlik deneyimleri hakkındaki anlatımlarına dayanan araştırması “Sürüne Sürüne Erkek Olmak” kitabı 2008 yılında İletişim Yayınları’ndan çıktı. Bu kitabın Almanca çevirisi, 2009 yılında Orlanda Yayınevi'nden çıktı. Selek, aynı zamanda masal kitaplarıyla da tanınmaktadır: Su Damlası (Özyürek,2008), Siyah Pelerinli Kız (Şahmaran, 2009), Yeşil Kız (Özyürek, 2010)