Şikede, Cezalandırma ve Mükâfatlandırma Sistemi Uygulanmış

İstanbul 16.

Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen Futbolda Şike iddianamesinde Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım hakkında dikkat çeken detaylara yer verildi. Aziz Yıldırım’ın liderliğini yaptığı örgütte cezalandırma ve mükâfatlandırma stratejisinin titizlikle uygulandığı vurgulandı.

401 sayfadan oluşan iddianamede Aziz Yıldırım ile örgüt üyeleri arasındaki ilişkinin kulüp başkanı, kulüp yöneticisi ilişkisinden çok, örgüt lideri ile elemanı arasındaki ilişki şeklinde olduğu anlatıldı. Aziz Yıldırım liderliğinde suç örgütü oluşturulduğu belirtilen iddianamede, İlhan Yüksel Ekşioğlu ve Mehmet Şekip Mosturoğlu’nun da örgütte etkin konumda oldukları ve tam bir hiyerarşik yapının bulunduğu kaydedildi. Örgüt üyeleri ile Aziz Yıldırım arasında suç işleme amaçlı bir birlikteliğin var olduğu anlatılan iddianamede, "Şahısların Aziz Yıldırım’ın talimatlarını legal illegal ayrımı yapmadan emir olarak algılayarak yerine getirdikleri" ifadelerine yer verildi. Aziz Yıldırım’ın liderliğini yaptığı örgütte, cezalandırma ve mükâfatlandırma stratejisinin titizlikle uygulandığı vurgulandı. Örgüt içerisinde bir yaptırım mekanizmasının bulunduğu anlatılan iddianamede, Aziz Yıldırım’ın örgüt üyelerini azarladığı, şike faaliyetlerinde başarısız olanların ise dışlandığı anlatıldı.

Şike çalışmaları doğrultusunda bazı örgüt üyelerinin tatile gönderildiği bazılarına ise otomobil alındığının belirtildiği iddianamede şu bilgilere yer verildi: "7.03.2011 günü oynanan Gençlerbirliği:2-Fenerbahçe:4 maçında Aziz Yıldırım ve İlhan Ekşioğlu’nun talimatlarıyla şike faaliyetlerinde bulunan ve bazı futbolcularla görüşen örgüt üyesi Doğan Ercan’ın; şike konusunda anlaştığı futbolcuların maçta iyi oynamaları nedeniyle, sonraki maçlarda şike faaliyetlerinde görevlendirilmediği, para dağıtımından pay alamayan şüphelinin görev istediği, ancak Alaaddin Yıldırım ve İlhan Ekşioğlu’nun bu talepleri reddettikleri, örgüt içerisinde şike faaliyetleri yürüten ve başarılı olanlara ise gerek peyderpey gerekse lig sonunda toplu olarak para dağıtımı yapıldığı, bu bağlamda; futbol takımının şampiyon olmasının akabinde; yoğun şekilde çalışan bazı üyelerin mükâfatlandırıldığı, örneğin; Ali Kıratlı’nın Kıbrıs’a tatile gönderildiği, Abdullah Başak’a ligin bitiminde İlhan Ekşioğlu tarafından Mini Cooper marka araç satın alınmıştır."
Aziz Yıldırım’ın şike ve teşvikle etkilenmek istenen maçtan haftalar önce İlhan Ekşioğlu ve Şekip Mosturoğlu’na faaliyetlere başlamaları talimatı verdiği kaydedildi. Bu ikilini ilk olarak kulüpte yönetici ve sorumlu düzeyde görevleri olan Serkan Acar, Alaeddin Yıldırım ve Cemil Turhan’la konuşarak yapılacak faaliyetleri belirledikleri ifade edildi. Ardından örgüt üyeleri Ali Kıratlı, Yusuf Turanlı, Ahmet Çelebi, Abdullah Başak, Yavuz Ağırgöl, Mehmet Yenice, Doğan Ercan, Mehmet Şen, Hasan Çetinkaya ve Sami Dinç’le irtibata geçilerek bu şahıslara şike çalışmalarına başlamalarını söyledikleri anlatıldı. İddianame de, yapılan çalışmların devamı şöyle anlatıldı: "Bu şahıslar da futbol dünyasındaki geçmişlerinden gelen tecrübe, deneyim ve elde edilen çevreye dayanarak hedef müsabakanın yapılacağı takıma göre bir takım menajer, futbolcu, kulüp yetkilisi veya teknik sorumlularla irtibata geçtikleri, şike ve teşvik konusunda görüşmeler yaptıkları, şike faaliyetlerinin yürütülmesinde para dağıtımının Aziz Yıldırım’ın talimatıyla Fenerbahçe Kulübü Mali İşler Müdürü Tamer Yelkovan aracılığıyla sağlandığı, İlhan Ekşioğlu’na ve Şekip Mosturoğlu’na şike parasının Tamer Yelkovan tarafından aktarıldığı, ancak para ödemesi konusunda şahısların Aziz Yıldırım’ın talimatı olmadan kesinlikle hareket etmedikleri, örgüt üyesi Tamer Yelkovan’ın; İlhan Ekşioğlu aracılığı ile şike faaliyetleri için ne kadar para dağıtıldığının hesabını düzenli olarak tuttuğu belirlenmiştir."