Bartholomeos'a Suikast Davasının Sanığı Sorgulanıyor

Fener Rum Patriği Bartholomeos`un da aralarında bulunduğu bazı papaz ve hahamlara yönelik suikast yapacak 6 tetikçi arasında olduğu iddiası üzerine hakkında dava açılan İsmet Rençber, Ergenekon davasında sorgulanıyor.


İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen Ergenekon ana davasının 204`üncü duruşmasınaa Veli Küçük, Muzaffer Tekin, Doğu Perinçek ve Alparslan Arslan`ın da aralarında bulunduğu 23 tutuklu sanık ile başka suçtan tutuklu yargılanan Semih Tufan Gülaltay katıldı. Tutuklu sanıklar Mehmet Fikri Karadağ ve Ergün Poyraz ile başka suçtan hükümlü olan Sedat Peker ise duruşmaya katılmadı.

Ergenekon ana davası ile birleşen dava dosyalarından Fener Rum Patriği Bartholomeos`a yönelik suikast hazırlığı içinde olduğu iddia edilen tutuksuz sanık İsmet Reçber ile Danıştay davası sanığı Alparslan Arslan`a, saldırı sırasında kullandığı öne sürülen glock marka silahı temin edilmesine ilişkin dava dosyasının sanığı Erkan Ayyıldız`ın da aralarında bulunduğu 5 tutuksuz sanık da duruşmada hazır bulundu.

Bugün yapılan duruşmada üye hakim Sedat Sami Haşıloğlu, sanık Rençber`e, kız arkadaşı ile yaptığı telefon konuşmasında, "Çok önemli bir göreve gidiyorum. Hakkını helal et. Ölmez de sağ kalırsam görüşürüz." şeklindeki konuşmasını hatırlatarak bu görevin ne olduğunu sordu. Kız arkadaşına kendisini farklı bir kişi olarak tanıttığını belirten Rençber, telefonda maddi durumu iyi olan ve Sinagog`ta çalışan bir kişi olarak kendini tanıttığını öne sürdü. Haşıloğlu`nun, "Kız arkadaşınız size devlet görevi diyor. Sinagog`ta nasıl bir devlet görevidir bu? Ayrıca ölmez de sağ kalırsam diyorsunuz. Sinagogta 5 günlük görev gerektiren ve ölüm riski olan ne gibi bir iş olabilir?" diye sordu. Ancak sanık Rençber, aynı cevabını tekrarladı.

Hakim Haşıloğlu, "Hem işsiz olduğunuzu söylüyorsunuz hem de 11 tane telefon hattı kullandığınızı söylüyorsunuz. Üstelik de yurtdışı aramalar dahi yapıyormuşsunuz. 1-2 yurtdışı arama yapsanız 3-400 milyonun altında gelmez faturanız. Bu durum, sizin işsiz olduğunuzu söylemenizle çelişmiyor mu?" diye sordu. Sanık Rençber ise zaten bu hatlarından 5`inin, faturalarını ödeyemediği için kfaturasının 762 Lira olduğunu ve bu borçları nedeniyle de icralık olduğunu söyledi.

Hakim Haşıloğlu, bir gazetede yayınlanan habere göre emniyette mülakatı sırasında Rençber`in polis yetkililerine "Hırant Dink`e iyi oldu. Ogün Samast yaptığında haksız değildi. Orhan Pamuk`un `Türk`ler bu coğrafyada 30 bin Kürdü ve 1 milyon Ermeni`yi öldürdü` sözünü ise doğru bulmuyorum..." gibi sözler söylediğinin yazıldığını hatırlattı. Bu sırada sanık avukatlarından Vural Ergül, bu haberin hangi gazetede çıktığını sordu. Hakim Haşıloğlu`nun, soruyu sormasına izin vermesini istemesinin ardından avukat Vural, ısrarla bu kaynağın kendilerine söylenmesini istedti. Bunun üzerine hakim Haşıloğlu, "Zırt diye araya giriyorsunuz. avukatsanız dosyayı incelemeniz gerekir. Bu sorduğum soru, dava dosyasında yer alıyor. Sizin işinizi de hakimlerin üzerine yıkmayın." uyarısında bulundu. Avukat Ergül`ün bu uyarıyı eleştirmesi ve "Sanığın avukat zaten burada değil. Avukatının olmamasını fırsat bilerek baskı altına almaya çalışıyorsunuz." iddiası üzerine de Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, mahkemenin kimseyi hiçbir şeyi fırsat bilerek insanları baskı altına almadığı cevabını verdi. Haşıloğlu da "Merak etmeyin, sanığın hakkını biz sizden daha çok düşünüyoruz. Dosyayı incelemediğiniz ortada. Dosyayı inceleyin ve duruşmanın huzurunu bozmayın." diye ikinci kez uyarıda bulundu.
Hakim Haşıloğlu bu aşamadan sonra haberin www.stargazete.com isimli internet sitesinde yayınlandığını söyleyerek sanık Rençber`den bu mülakat hakkında açıklama yapmasını istedi. Haberde geçen konuşmaların bir kısmının kendisine ait olduğunu belirten Rençber, Hırant Dink`in öldürülmesi olayını doğru bulmadığını söyledi. Hiçbir insana ya da millete silah sıkan kişiyi haklı bulamayacağını belirten Rençber, "Ama doğrudur, Ermeniler ile Yahudiler bizi sevmez. Ben de Ermeniler ile Yahudileri sevmem. Uluslararası sularda gemimimizi kurşunladılar ve 8 vatandaşımızı öldürdüler. Bir madalya takılmadıkları kaldı." dedi. Kendisinin Kürt asıllı Türkiye Cumhuriyeti vatandayı olduğunu ve bu ülke vatandaşı olarak Orhan Pamuk`un söylediği sözleri doğru bulmadığını belirten Rençber, Ben bu devlet için bugün de ölürüm, yarın da ölürüm." diye konuştu.

Emniyet Müdürlüğüne gönderilen isimsiz bir bir ihbar mailinde İsmet Rençber`in de aralarında bulunduğu 6 tetikçinin, 6 papaz ve hahama yönelik suikast yapacağı iddia edilmişti. Bu mailde, 6 tetikçinin ise İkinci Ergenekon davası tutuksuz sanıklarından Gürbüz Çapan`ın azmettirdiği iddialarına yer verilmişti. Bu ihbar maili üzerine başlatılan soruşturma kapsamında Rençber hakkında dava açılmış, bu dava da aralarında fiili ve hukuki irtibat bulunduğu gerekçesi ile Ergenekon ana davası ile birleştirilmişti.