İznik’teki Tarihi Roma Tiyatrosu Gün Yüzüne Çıkarılacak

Bursa`nın İznik ilçesinde bulunan ve önemli tarihi eserlerden biri olan Roma tiyatrosu gün yüzüne çıkarılacak.


Bursa Valisi Şahabettin Harput, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, Roma tiyatrosu ile ilgili ciddi bir çalışma yaptıklarını söyledi.
İznik`in binlerce yıl geçmişe uzanan tarihi ile sadece Bursa’nın değil, Türkiye`nin müstesna ve muhteşem köşelerinden biri olduğunu belirten Vali Harput, ”Böyle bir güzelliğin kendimizde olması Bursa’mızın zenginliğine zenginlik katmaktadır. Bizler Bursa’yı emanetinde bulunduran yöneticiler olarak Bursa’nın bütün imkanlarını en iyi şekilde değerlendirme adına gece gündüz çalışıyoruz.” dedi.

Bu süreçte İznik çok özel bir yer olan tiyatronun da ele alındığını aktaran Vali Harput, "Özellikle son dönemde Sayın Başbakanımızın da ilgi ve himayesinde ‘Medeniyetler İttifakı’ şemsiyesinin temel iki ayağından biri olma yolunda ciddi mesafe almaktadır. Özellikle Bursa – Endülüs, ya da İznik – Endülüs adıyla yürümekte olan proje zaten İznik’i dünyanın önemli merkezlerinden birisi yapma noktasında çok ciddi bir çalışmadır.” dedi.

Projenin hayat bulması için İznik’te her alanda büyük çalışmalar yapıldığına dikkat çeken Vali Harput, “Bir taraftan tarihimizin her döneminde bizim gururla, iftiharla andığımız çinilerimizin hayat bulması, canlılığını ve varlığını sürdürmesi için çalışılmakta. Diğer taraftan da İznik’in Selçuklu ve Osmanlı başta olmak üzere, Bizans ve Roma dönemine yönelik tarihi zenginliğinin ortaya çıkarılması da bu proje içinde çok önemli bir yer tutmaktadır.” dedi.

Özellikle son iki aydan beri İznik tarihi Roma tiyatrosunda ciddi bir çalışma yapıldığını anlatan Vali Şahabettin Harput, “Özel İdaremizin bütçesinden ayırmış olduğumuz bu yıl için yaklaşık 200 milyon liralık para ile orada hem çevre düzenlemesi, hem de kazı faaliyetlerine başlandı. Tarihi Roma tiyatrosunun biran önce restorasyonunun tamamlanarak yerli ve yabancı insanların ziyaretine açılması hedefleniyor. Aynı zamanda orada sosyal, kültürel ve benzeri faaliyetler yapılmasına da imkan sağlamak üzere çalışmalarımız devam ediyor.” şeklinde konuştu.

Çalışmalara Kültür Bakanlığı’nın da çok özel ilgisi ve desteğinin olduğuna dikkat çeken Vali Harput, projede emeği geçen kurum ve kuruluşlara teşekkür etti.