Davutoğlu, Sınırda Kendisini Arayan Yunan Bakanı Türkiye'ye Davet Etti

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Pazarkule Sınır Kapısı’nda Yunanistan Savunma Bakanı Dimitris Avramopulos’la bir telefon görüşmesi yaptı.

Davutoğlu, kendisini Atina`ya davet eden Avrampulos`u Türkiye`ye davet etti. Ziyaretlerin gerçekleşme zamanıyla ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı.

Büyükelçiler Konferansı için Edirne’de bulunan Davutoğlu, programın son gününde çeşitli ziyaretler gerçekleştirdi.

Bunlardan birisi de Türkiye ile Yunanistan’ı Karaağaç üzerinden birbirine bağlayan Pazarkule Sınır Kapısı oldu.

Akşam saatlerine doğru Edirne Valisi Gökhan Sözer, 54. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Cengiz Demirci ve Büyükelçilerle sınır kapısına gelen Davutoğlu buradaki askeri kontrol noktasını ziyaret etti.

Sınırda nöbet bekleyen Türk askerleriyle görüşen Davutoğlu ve beraberindekiler daha sonra Yunanistan sınırına geçti.
Yunan tarafını koruyan askeri birlik komutanlarıyla görüşen Dışişleri Bakanı’na Yunanistan Savunma Bakanı Dimitris Avramopulos’tan telefon geldi.

Yaptığı görüşmeyle ilgili bilgi veren Davutoğlu, “Yunanistan Savunma Bakanı Avramapulos telefonla aradı. Kendisi de bundan kısa bir süre önce bizim hudutumuza bir ziyarette bulunmuştu. Bizim de onlara selamlarımızı iletmiştik. Savunma bakanımızla telefonla bir görüşme yapmıştı. Avramopulos, `Üzerinde bulunduğunuz köprü barış köprüsüdür. Ve hep barış köprüsü olarak kalacaktır` dedi. Tüm Türk halkına ve Türk milletine Yunan halkının ve hükümetinin selamını iletti. Sayın başbakanlarının hudutları dolayısıyla selamlarını iletti. Biz de onlara iki komşu ülke arasındaki barışın kalıcı olması ve bu barışı ebedi kılacak dostluğu devamını ilettik. Beni tekrar Atina’ya davet ettiler. Ben de en kısa zamanda geleceğimi söyledim. Onu da Ankara’ya davet ettim. Türkçe olarak `inşallah geleceğim` dedi. Dolasıyla güzel bir barış mesajı almış olduk.” dedi.

Ahmet Davutoğlu, “Bütün hudutlarımızın barış hududu olmasını, komşu ülkelerle bir barış köprüsü oluşturmasına ve sorunları karşılıklı oturarak konuşarak çözüme dayalı diplomasimiz açısından Edirne’deki faaliyetimiz özel bir anlam taşıdı. Edirne’deki toplantıya Romanya Dışişleri Bakanı da gelmişti. Dolayısıyla bu güzel duygularla hem sınırımızdan ayrılıyoruz. Hem de Edirnemizden veda edeceğiz. Edirne halkına teşekkür ediyorum.” diye konuştu.
Büyükelçiler konferansını tamamladıklarını aktaran Davutoğlu, “Aslında sembolik anlamda bir önemli bir faaliyetle noktalamış olduk. Dünyanın her yanından gelen büyükelçilerimiz Edirne’de hem Yunanistan hem Bulgaristan’a komşu şehrimizde dünyada bir barış mesajı iletmiş olduk.” şeklinde konuştu.