Kosova'da Türk Kimliğinin 60. Yılı Kutlandı

Priştine Türk sivil toplum kuruluşları, Kosova`da Türk kimliğinin 60`ncı yıldönümü vesilesiyle bir tören düzenledi.

Kosova'da Türk Kimliğinin 60. Yılı Kutlandı
Törende, Kosova`da yaşayan Türkler`in 60 yıla dayanan kültür, eğitim, medya, toplum ve siyaset alanlarındaki gelişimi anlatıldı

Tören, Türkçe eğitim, kültür ve medya alanında hizmet veren, vefat etmiş aydınlar için saygı duruşuyla başladı. Ardından Türkler`in 60 yıllık kimlik mücadelesini yansıtan sinevizyon gösterisi yapıldı.

Programda ilk olarak söz alan Kutlama Kurulu Başkanı Nevzat Hüdaverdi, Kosova Türkleri`nin kimlik mücadelesinin sadece 60 yıla sığdıralamacağını belirtti. Kosova`da Türk kimliği için verilen mücadelenin sadece 60 yıl sürmediğinin altını çizen Hüdaverdi, "Bu mücadele bu kimliğin inkar edildiği 1912`den bu yana, değişik yoğunluk ve biçimlerde olsa da, hiç bir zaman durmuş değildir. Ancak 1951`den bu yana verilen mücadele, örgütlülüğü bakımından öncekilere kıyasla farklılık arz etmektedir" ifadesinikullandı.

Priştine Öğretmenler Derneği Başkanı Abullah Bırvenik, 1951 yılında Türkler`in önemli mücadeleleri sonucunda Türkçe eğitim çalışmalarının başlatıldığını hatırlattı. O dönem Türkçe eğitim veren okullara büyük ilgi gösterildiğine dikkat çeken emektar öğretmen, "Kosova ve Priştine`de Türk halkının ayakta kalabilmesinin, varlığını, kimliğini ve kültürünü sürdürebilmesinin tek yolu sağlam ve çağdaş bir eğitim ve öğretim olduğuna inanıyorum. Eğitim ve öğretimin sağlam ve çağdaş olabilmesi için 60 yıldırmücadele vermekte, elimizden geleni yapmaktayız" dedi.

Kosova Türk Gazeteciler Derneği Başkanı İbrahim Arslan da, 1951 yılına kadar medya alanında Kosovalı Türkler`in karanlık bir dönemden geçtiğini belirtti. 1951`de Priştine Radyosu Türkçe yayınlarının başlamasıyla Türkçe medyanın yeniden hayat bulduğunu kaydeden Arslan, "Türk toplumunun medyada gelişmesi, kalkınması; eğitime, kültüre her alana ışık tutan bir aynadır. Türk toplumunun bu 60 yıl içinde nasıl bir yoldan geçtiği, başarılarını, dertlerini ve eksiklerini görebilmek için bu medyalara bir gözatarsak, onları hepsini orada görebiliriz" diye belirtti.

Priştine Radyosu`nun ilk çalışanlarından ve Priştine Televizyonu eski sorumlusu Şakir Maksut, Türk varlığının korunmasında önemli katkıları olan eğitim ve kültür enstitülerinin yanı sıra, Türkçe medyanın da hizmetlerinin gözardı edilmemesi gerektiğini belirtti. Haberleşme alanında o zamanki Priştine Radyosu`nun her bakımdan Türkçe medyanın mihenk taşı olduğuna vurgu yapan Maksut, "Kosovalı Türkler, 1951`de, yurt içinde ve yurt dışında olup bitenlerden, kendilerini yakından ilgilendiren konulardan yanielde ettikleri başarılardan ve karşılaştıkları meselelerden ilk haberleri, kendi anadilinde almaya başlamıştı" şeklinde konuştu

Yunus Emre Tolerans ve Entegrasyon Derneği Başkanı Şerafettin Ömer ise, 30 yıllık Tan gazetesinin yayımlanmaya başlaması ve kapanması ile toplumdaki rolüne değindiği konuşmasında , "Günümüzde de faaliyetlerini sürdüren Türk dernekleri ve eğitim öğretim alanında süreklilik ve başarılar gözlenirken, maalasef önceleri kazanılan bazı haklar, özellikle Türkçenin resmi dil olmaktan çıkarılmasına yol açan yeni Dil Kanunu ve düzenlemeler ve Türkçe medya için aynı şeyi söylemek pek mümkün değil. Ancak yazılımedya alanında durum daha da vahimdir. Kosova`da günümüzde Türk dili üzerine yayın yapan hiç bir gazete ve yayınevi faaliyetlerini sürdürmüyor" ifadelerine yer verdi.

Eski gazeteci ve yazar Nuhi Mazrek, Kosova`da Türk edebiyatında 60 yıla dayanan gelişmelerden söz ettiği konuşmasında, "Kültür ve sanatı yaşatacak çok sayıda dernekler kurulur, ki bu derneklerde, folklor müzik, tiyatro tek sözle bütün sanat dallarına ışık tutacak sanat ve edebiyat faaliyetleri başlar. Okullar tıklım tıklım dolarken, şiir saatleri yapılır, çeşitli kültürel şenlikler düzenlenir, edebiyat eserleri gün yüzüne çıkar" şeklinde konuştu.

Tören toplantısının sonunda Türk eğitim, kültür ve medya kurumlarına plaketler takdim edildi.
Kaynak: İHA