Üçüncü Balyoz Davası Sanıkları Hakim Karşısına Çıktı

Balyoz soruşturması kapsamında hazırlanan 3.

iddianamede yer alan sanıkların yargılanmasına başlandı. Davada toplam 143 sanık yargılanıyor.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlanan 3. Balyoz davasına; Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Abdullah Can Erenoğlu`nun da aralarında bulunduğu 62 tutuklu sanık ile 60 tutuksuz sanık katıldı. İki tutuklu sanık ile 19 tutuksuz sanık ise duruşmaya katılmadı.

Bu arada, bugünü kadar iki Balyoz davasına sadece Savcı Savaş Kırbaş duruşmaya katılıyordu. Bugün ise Ergenekon davalarında olduğu gibi 3. Balyoz davasının ilk duruşması da iki savcı ile başladı. Savcı Kırbaş`ın yanında duruşmada Savcı Hüseyin Kaplan da yer aldı. Ayrıca ilk duruşma olması nedeniyle iddianameyi okumakla görevlendirilen TRT spikerleri Hakan Kıra ve Ömer Faruk Zora da duruşmada hazır bulundu. Kıra, 1. Balyoz davasının, Zora ise 2. Balyoz davasının iddianamesinin okunması sırasında hazır bulunmuştu. Her iki spiker, bu kez 3. iddianameyi okumakla görevlendirildi.

Mahkeme Başkanı Ömer Diken, iddianamenin kabulü kararını okudu. Kararda sanıkların `Türkiye Cumhuriyeti İcra Vekilleri Heyetini, cebren ıskat veya vazife görmekten cebren men etmeye teşebbüs etmek`le suçlandıklarını, suç yerinin de Gölcük Donanma Komutanlığı olduğunu açıkladı. Başkan Diken, bu iddianamenin, daha önceden birlikte görülmeye başlanan 1. ve 2. Balyoz davaları ile birleştirilmesine ilişkin ise daha sonra karar verecekleri açıkladı.

Duruşmaya, sanıkların kimlik yoklamaları ile başlandı. Mahkeme Başkanı Ömer Diken, önce tutuklu sanıkların, ardından başka suçtan tutuklu bulunan 4 sanığın, daha sonra da diğer tutuksuz sanıkların isimlerini okuyarak duruşmada hazır bulunanların tespitini yaptı. Diken, yoklama sırasında Abdullah Can Erenoğlu ile Abdullah Cüneyt Üzmez`in oturduğu yerden "Burada" diye cevap vermesi üzerine "Kimlik yoklaması sırasında ayağa kalkarak cevap verirseniz, mahkemeye karşı böyle davranmak gerekiyor." diye uyarıda bulundu.

`Balyoz Darbe Planı` iddialarına ilişkin eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek ve eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan`ın da aralarında bulunduğu 162`si tutuklu 196 sanık, ilk iddianame ile hakim karşısına çıkmıştı. İlk Balyoz davası devam ederken İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen "Askeri casusluk" soruşturması kapsamında, 6 Aralık 2010 tarihinde Gölcük Donanma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürlüğünde yapılan aramada, zemine gizlenmiş vaziyette çok sayıda dijital delil ve doküman ele geçirilmişti. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Muhabere Elektronik Şube Müdürlüğüne 19 Şubat 2011’de yapılan e-posta ihbarı üzerine de emekli istihbarat Albay Hakan Büyük’ün Eskişehir’deki evinde de 21 Şubat 2011’de arama yapılmıştı. Balyoz soruşturmasını yürüten savcılık, bu iki aramaya ilişkin bir iddianame hazırladı. Balyoz soruşturması kapsamında hazırlanan ikinci iddianamede ise Orgeneral Bilgin Balanlı`nın da aralarında bulunduğu 22`i tutuklu 28 sanığın adı bulunuyordu. Savcılık, ilk Balyoz davası ile aynı kapsamda hazırlanan ikinci iddianame arasında irtibat bulunduğunu belirterek iki davanın birlikte görülmesini talep etmişti. Yargılamayı yürüten İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, savcının talebini yerinde bularak iki birleştirme kararı verdi ve iki dava birlikte görülmeye başlanmıştı. İki davanın birleşmesinin ardından davada yargılanan sanık sayısı da 224`e yükselmiş oldu. Sanıklardan 184`ü tutuklu olarak yargılanıyordu.

Gölcük’ten elde edilen deliller üzerinde incelemesini sürdüren savcılık, üçüncü bir iddianame daha hazırladı. "Türkiye Cumhuriyeti icra vekilleri heyetini, Cebren ıskat veya vazife görmekten cebren men etmeye teşebbüs" suçundan 64`ü tutuklu toplam 143 sanık yer alıyordu. Bu davanın iddianamesinde de da daha önce birleştirilen iki Balyoz davası ile irtibatlı bulunduğu gerekçesi ile birleştirme talebi bulunuyordu.
Koramiral Deniz Cora, Korgeneraller Korcan Pulatsü, Ziya Güler, Rıdvan Ulugüler ve Abdullah Can Erenoğlu ile HAVELSAN Genel Müdürü Ömer Faruk Yarman’ın da aralarında bulunduğu 64’ü tutuklu 143 sanığın adı yer alıyor. 3’üncü iddianamenin okumasının tamamlanmasının ardından davaların birleştirilmesi bekleniyor. Birleştirme kararı verilmesi halinde Balyoz davası kapsamında yargılanan sanık sayısı 367’ye yükselmiş olacak.