Depremde dökülen saçları 12 yıldır geri gelmedi

Sakarya'da 17 Ağustos 1999 Marmara depreminde yaşadığı korkunun etkisiyle saç ve kirpikleri dökülen Esin Yıldırım'ın (15) saçları 12 yıldır çıkmıyor.

Depremde dökülen saçları 12 yıldır geri gelmedi
Adapazarı ilçesinde yaşayan Erhan ve Yüksel Yıldırım çiftinin iki çocuğundan en küçüğü olan Esin, zor bir hastalıkla mücadele ediyor. Nedeni henüz tam olarak bilinmeyen bir deri hastalığı bulunan Esin'in saçları depremde yaşadığı korkunun etkisiyle döküldü. Çocuklarının durumuna çok üzülen aile, kızlarının dökülen saçlarının yeniden çıkması için hastane hastane dolaştı. Yapılan tetkik ve tedavilere rağmen aradan geçen 12 yılda Esin'in dökülen saçları geri gelmedi.

Rahatsızlığına rağmen hayata küsmeyen Esin, kendini eğitimine verdi. Derslerinde başarılı olan ilköğretim 9. sınıf öğrencisi Esin, babasının aldığı peruğu ise bir gün bile takmadı. Esin'in ailesi evleri orta hasarlı olduğu gerekçesiyle yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olmasına rağmen kızlarının tedavisinden vazgeçmiyor. Aile kızlarının derdine derman arıyor. Saçı dökülmeden önce çekilen fotoğrafına bakarak özlem gideren Esin de saçlarının çıkacağı günü bekliyor.

Kızının saç ve kirpikleri dökülene kadar hiçbir rahatsızlığının bulunmadığını belirten baba Erhan Yıldırım, şunları söyledi: "Deprem olduğunda annesiyle birlikte yatıyordu. Sarsıntıdan çok korktu. Artçı sarsıntılarda çevredekilerin çığlıkları yaşadığı korkuyu daha da artırdı. Saçları dökülmeye başladı. Bir ay içinde hiç saçı kalmadı. Deprem öncesinde hiçbir rahatsızlığı yoktu."

Yıllardır kızının hastalığına çare aradıklarını kaydeden Yıldırım, "Devlet ve üniversite hastaneleri ile özel hastanelere götürdük. Neredeyse gitmediğimiz doktor kalmadı. Tıptan çare bulamayınca 'Kızının saçını çıkartırım' diyen berbere bile götürdüm. Usturaya vurdurdum. Özel ilaçlar kullandık. Ama hiçbir çare bulamadık. Doktorlar rahatsızlığının psikolojik olduğunu, saçlarının çıkacağını söylüyorlar." dedi.

Kızının hastalığına çok üzüldüklerini ifade eden Yıldırım, şöyle konuştu: "Onun tedavisi için her şeyi yapmaya razıyım. Kendisi hastalığını kabullendi. Çevredekilerin bakışlarından rahatsız olmasın diye ona peruk aldım. Ama takmadı. Bana 'herkes beni böyle bilsin' dedi. Ama ne de olsa kız çocuğu. Benim saçlarımı keşke ona versinler, hemen bağışlarım."

Esin'i muayene eden Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Teoman Erdem, saçların derinin bir hastalığın sonucu döküldüğünü söyledi. Hastalığın yoğun stresle oluştuğunu kaydeden Erdem, "Ama bu başlatıcı nedeni tam olarak bilemiyoruz. Genetik yatkınlık var. En büyük tetikleyici stres deniyor. Bir takım tiroit hastalıklar da neden olabilir, ama tahlillerde bir şey çıkmadı. Tamamen derinin bir hastalığı. Bulaşıcı bir hastalık değil. Kızın saçlarının dökülmesinde deprem muhtemelen en büyük tetikleyici neden olmuş." diye konuştu. Bütün streslerde bu tip dökülmeler olabileceğini dile getiren Erdem, şunları dedi: "Saçları dökülen hastaların yüzde sekseninde iki yıl içinde tüm saçlar geri geliyor. Ama yüzde 20'sinde kronikleşiyor. Saçları ve tüm vücut kılları dökülüyor. Savunma sistemi vücuttaki kılları kendine yabancı gibi görmeye başlıyor. Bazen tedaviyle iyileşiyor. Tekrarladığı oluyor. Tedavisi her hastada yüz güldürücü değil. Ama bu kızımız için uğraşacağız. Değişik tedavi alternatiflerimiz var. Işın tedavisi uygulayacağız. İnşallah düzelir."

Büyüdüğünde polis ya da doktor olmayı istediğini anlatan Esin ise saçının çıkmasını çok istediğini belirtiyor.