1,2 Milyar Lira Yatırımla 1 Milyon Evi Fiber İnternetle Buluşturdu

Turkcell Superonline, 2008`den bu yana 1,2 milyar lira yatırımla 1 milyon haneyi fiber internetle buluşturdu.

Şirket, Ortadoğu ve Avrupa`da yaptığı ortaklıklarla İpek Yolu`nu Fiber Yol haline getirmeyi hedefliyor.
Turkcell Superonline Genel Müdürü Murat Erkan, 2011`i değerlendirdiği basın toplantısında fiber ağda gelinen aşamayı da açıkladı. Şirket olarak fiberde önemli konuma geldiklerini belirten Erkan`ın verdiği bilgilere göre alana 3 sene içinde 1,2 milyar lira yatırım yapıldı. Türkiye`de bu ağ 1 milyon hane ile buluştu. Turkcell Superonline`ın şu an 260 bin fiber abonesi bulunuyor ve bunların 120 bini ses abonesi.
2011`i yüzde 35 büyüme ile tamamlayacaklarını bildiren Erkan, yatırımlarını artırmaya devam edeceklerini dile getirdi. Erkan, "2009`u hatta 2011`i göz önünde bulundurursak kolay seneler geçirmiyoruz. Şu an gelecek ile ilgili korkutan tahminler var. Biz, bütün bunlara rağmen yatırımlarımızı artırıyor, büyütüyoruz." dedi. Fiber ağa toplamda 1,2 milyar lira yatırdıklarını tekrarlayan Erkan, şunları ifade etti:
"Dünya mali bunalımla çalkalanırken, firmalar maliyetlerini indirirken atılıma girdik. İpek Yolu`nu, Fiber Yol haline getirme hedefine bağlı olarak önemli merhaleler aldık. Son 3 sene temel alındığında 75 ilde 30 bin kilometre fiber altyapı ortaya çıktı. Şu an 10 ilde evlere kadar gidiyor, servis sunuyoruz. 2012`de buna yeni şehirler ekleyeceğiz. Diğer yandan 2 sene evvel BOTAŞ ile şebeke altyapısı için anlaşma yaptık. Burada da son dönemece gelindi."
Data miktarının seneden seneye arttığını belirten Erkan, şöyle devam etti:
"Bu durum fiber internet ihtiyacını artıracaktır. Bakın internette geçirdiğimiz zaman adına Avrupa`da üçüncü sıradayız. Facebook`ta da dominant bir ülkeyiz, burada da dünyada dördüncüyüz. Bir araştırmaya göre internette video izleme oranı 2 saat. Müşterilerimiz internet ve videoyu çok tüketiyor. Biz, bu anlamda Avrupa ve dünya ortalamasını aşıyoruz. Şu an 60 operatörle ses ve veri hizmetlerinde güç birliği yapıyoruz. Avrupa`nın önemli yerlerinden Frankfurt, Londra, Amsterdam ve Sofya`ya fiberle direk erişim anlaşmaları yaparak Vizesiz İnternet`i hayata geçirdik. Ortadoğu`nun kesintisiz karasal fiber internet altyapısı RCN`de vanayı 2012`nin ilk çeyreğinde açacağız. Ortadoğu ve Balkan ülkelerinde yeni ortaklıklar ise kapıda."
Turkcell Superonline Genel Müdürü, gazetecilerin, "10 şehirde evlere fiber servis sunuyorsunuz, bu sayı 2012`de ne olacak?" sorusunu, "Seneye bu ağa 2-3 ili daha ekleyeceğiz." diye cevapladı. Murat Erkan, bir başka soruya da "Fiber internette bugün itbari ile 1 milyon haneyi aşacağız." karşılığını verdi.