İhsanoğlu: Suriye'ye Askeri Müdahale Yapılmamalıtrablus

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, ``Teşkilatımız, dünyada ilk olarak Libya halkının meşru taleplerini destekleyen uluslararası kuruluş oldu`` dedi.

İhsanoğlu, Libya'daki yeniden yapılanma sürecini ve Suriye'deki gelişmeleri, ''yeni hükümete hayırlı olsun'' ziyaretinde bulunmak üzere geldiği Başkent Trablus'ta, AA ekibine değerlendirdi.

İİT'nin, 22 Şubat'tan itibaren Libya halkının yanında durduğunu hatırlatan İhsanoğlu, Bingazi'deki ilk hareketlerin başladığı 17 Şubat'tan 4-5 gün sonra bu desteği ortaya koymaya başladıklarını belirtti.

''Teşkilatımız, dünyada ilk olarak Libya halkının meşru taleplerini destekleyen uluslararası kuruluş oldu'' diyen İhsanoğlu, birçok ülke ve uluslararası kuruluşların tereddüt halindeyken İİT olarak çok açık ve net olarak Libya halkının hür iradesiyle meşru taleplerini dile getirme ve bunların meşru şekilde gerçekleştirme hususundaki arzusunu desteklediklerini hatırlattı.

Libya halkının demokratikleşme yolundaki nidalarına icabet ettiklerini vurgulayan İhsanoğlu, şunları kaydetti:''İlk günlerden itibaren insani yardım konusunda destek verdik. Hem Mısır sınırından Bingazi'ye yardım gönderdik, maddi yardımda bulunduk hemde Tunus sınırına kurduğumuz üniteler vasıtasıyla yardım ulaştırmaya çalıştık. Bu arada mahsur kalan 18 bin Afrikalıyı da düzenlediğimiz uçak seferleriyle ülkelerine aktardık. Artık dikta rejimi, despotik rejim sona erdikten sonra Libya halkı bir anayasal dönüşüm süreci yaşıyor. 40 sene mahrum olduğu kurumlardan, devlet kurumlarından, sivil kuruluşlarından, hizmet ünitelerinden mahrum kaldığı bu 40 yıl içerisinde yenilerini yapmak, baştan, sıfırdan başlamak durumunda kaldı. Aslında sıfırdan başlamak da denemez, çünkü sıfırdan başlamak her zaman zor ama bir de yıkıntı almak, yıkıntı üzerine yeniyi inşa etmek daha zordur. O bakımdan Libya halkının ve Hükümeti'nin bizden beklentileri var. Bu zamana kadar hükümetin kurulmasını bekledik. Bu ziyareti tebriklerimizi sunmak ve desteğimizi yinelemek için gerçekleştirdik.''-Suriye'deki gelişmelerİhsanoğlu, Suriye ile ilgili düşünceleri biraz daha netleştirmek için ''neyin yapılabileceğini, neyin yapılamayacağını'' düşünmek gerektiğini belirterek, ''Bence yapılmaması lazım gelen dışardan askeri müdahale'' dedi.

Teşkilatın yakın zamanda dışişleri bakanlarını toplayıp, bu konuda çok net bir mesaj verdiğini anımsatan İhsanoğlu, sözkonusu toplantıya Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim'in de katıldığını belirtti.

Toplantıda, Suriye rejimine 57 ülke adına, ''çok açık, net ve güçlü bir mesaj'' gönderdiklerine değinen İhsanoğlu, ''Suriye rejimine, kan akıtmasını durdurması, halkın zorbalıkla tenkit edilmesinin önlenmesi ve halkın meşru temsilcileri yani muhalefetle müzakerelerin derhal başlaması hususunda net mesaj verdik. Ayrıca biz insani yardım ekiplerinin gönderilmesi hususunda karar aldık. Buna Suriye Hükümetini temsilen sayın Muallim toplantıda itiraz etmedi, kabul etti. Bunun ötesinde biz Arap Liginin aldığı tedbirleri destekliyoruz. Dışarıdan askeri müdahale, mesela Libya'da yapıldığı gibi, Irak'da daha önce 2003 yılında yapıldığı gibi olursa bu problemin çözümü manasına gelmeyecektir. Bu problemin daha büyük boyutlara gelmesi, iç savaşa ve bölgede büyük patlamalara yol açacaktır. Bundan herkes zarar görebilir, o bakımdan biz bunu uygun görmüyoruz. Bu çizgiyi çizdikten sonra bunun ötesinde, altındaki her türlü tedbirin alınması hususunda biz destek vereceğiz'' diye konuştu.

Suriye için de artık fedakarlık noktasına gelindiğine işaret eden İhsanoğlu, ''Fedakarlığın, halk tarafından değil liderler tarafından yapılması lazım, biz bu kanaatteyiz'' dedi.
Kaynak: AA