Sibirya’dan Anadolu’ya Taştaki Türkler

Rize Üniversitesi tarafından düzenlenen konferansta, Türk Tarihi Araştırmacısı Servet Somoncuoğlu, “Sibirya’dan Anadolu’ya Taştaki Türkler” konulu sunum yaptı.

Rize İsmail Kahraman Kültür Merkezi’nde düzenlenen konferansı dinleyici olarak; Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu, Rize Jandarma Komutanı Albay Turhan Talu, Rize Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Yılmaz, İl Emniyet Müdürü Hüseyin Yenice ve Rize Baro Başkanı Avukat Ateş Hatinoğlu’nun yanı sıra çok sayıda kişi katıldı

Orta Asya’da Türk tarihi üzerine uzun yıllar araştırmalar yapan Türk Tarihi Araştırmacısı Servet Somoncuoğlu, yaptığı sunumunda Türk Tarihi’nin ve Türkler’e ait bulguların tahmin edilenden daha eskilere dayandığını kaydederek “Tarih kitaplarında Türk tarihi Orhan yazıtları ile başlar. Bu yazıtlar 8. yüzyılda dikilmiştir. Ama Türk Tarihi burada başlamamıştır. Türklerin taşlar üzerindeki ilk sözleri olarak bilinirler. Aslında Orhun Abideleri Türkler’in taşlar üzerindeki ilk sözleri değil Türkler’in taşlar üzerindeki son sözleridir. Peki bu son sözlerden öncesini neden bilmiyoruz. Çünkü Türk tarihi yabancılar tarafından toparlanarak yabancılar tarafından yorumlanmıştır. Bize ne sunmuşlarsa o kadarını biliyoruz” dedi.

Somoncuoğlu, Türk Tarihi üzerine yeterince araştırma yapılmadığını belirterek, “Türk tarihinin aydınlatılmasında Sovyetlerin dağılmasından sonra bizlene büyük bir ufuk doğmuştur. Ancak bu 23 yılda hiçbir şey yapmadık” diye konuştu.

Somoncuoğlu, Türk Tarihi’nin aydınlatılmasında Moğolistan’ın önemli bir nokta olduğunu ancak tek araştırma noktası olmadığını ifade ederek Moğolistan’da 200’e yakın noktada yaptıkları incelemelerde binlerce bulguya rastladıklarını sözlerine ekledi

Kaynak: İHA