Alçı Madeni Kazısı Köylüyü Tedirgin Etti

Kastamonu`nun Araç ilçesine bağlı Belen köyünde, özel bir firma tarafından yürütülen alçı madeni arama çalışmaları köylüyü tedirgin etti.

Alçı Madeni Kazısı Köylüyü Tedirgin Etti
Köylüler, kazı nedeniyle olası heyelan korkusu yaşamaya başladılar. Kastamonu`nun Araç ilçe merkezine 30 kilometre uzaklıkta 50 haneli 120 kişinin yaşadığı Belen köyünde özel bir firma tarafından yürütülen alçı madeni kazıları nedeniyle can güvenliklerinin olmadığını iddia eden köylüler, kazı çalışmalarının durdurulması için Araç Kaymakamlığı`na müracaat etti. Köylüler, evlerine çok yakın bir bölgede yapılan alçı madeni kazı çalışmalarının kayma, heyelan ve kaya yuvarlanması gibi tehlikelere yol açtığını söyleyerek, bölgede madencilik yapılmasına karşı olduklarını,ayrıca böylesi bir çalışma olacaksa bile konunun Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) toplantılarıyla ele alınması gerektiğini iddia ettiler.Köy merkezine 270 metre uzaklıkta yapılan alçı madeni arama kazılarının köylerinde heyelan oluşturacağını iddia eden Köy İhtiyar Heyeti 3. Azası Mehmet Cabacı, köylerinin yakınındaki kazılardan rahatsız olduklarını, gerekli mercilere bildirdiklerini belirterek, yaralanma ve ölümlü sonuçlanabilecek felaketlere yol açabileceğinden korktuklarını söyledi. Yapılan çalışmalardan dolayı evlerinin her an yıkılma tehlikesi altında ve köyün her an kayabileceğini belirten Cabacı, "Şu an evlerimizde bir çatlak falanolmadı. Ama bu olmayacak anlamına da gelmez. Evlerimize çok yakın, herhangi bir kayma durumunda canımız tehlikede. Bizim can güvenliğimiz olmadığı gibi bu maden ocağının altında geçen yol, köy grup yoludur. Buradan 10 köye ait okul servisleri, vatandaşlar gelip geçiyor. Bu yolu kullanan vatandaşların ve bilhassa öğrencilerin can güvenliği yok. Ayrıca, maden sahası yakınlarında bahçelerimiz ve bahçelerimiz için kullandığımız su var. Şu an o suyu da kullanamıyoruz. Bahçelerimiz zarar gördü. Bu bahçelerden bizmahsul alıyoruz. Yukarıdan kayan taşlar nedeniyle bahçede de çalışamıyoruz. Bu yüzden biz bu çalışmanın bitirilmesini istiyoruz. Rahatsızlığımızı gerekli yerlere bildirdik ve olumlu sonuç almayı bekliyoruz" dedi. KAYMAKAMLIK, TEDBİR ALAN FİRMAYA KAZININ DEVAMI İÇİN İZİN VERDİ Belen Köyü Muhtarı Şerafettin Maden`in Araç Kaymakamlığı`na köylerinin alt kısmındaki maden çalışması yapan firmanın gerekli tedbir almadan çalışma yaptığı ve yol güvenliğini tehlikeye attığı yönündeki şikayeti üzerine Araç Kaymakamlığı harekete geçti. Bahse konu yerde incelemelerde bulunmak üzere Belen köyüne giden Araç Kaymakamı Fatih Görmüş, Araç İlçe Jandarma Komutanlığı`na konunun bildirilmesi üzerine firmanın tedbir almadan yaptığı kazı çalışmalarının durdurulduğunu bildirildi. Daha sonra firmatarafından gerekli personelin sağlanarak tekrar kazı çalışması yapabilmesi yönündeki talebi sonrası izin verildiği belirtildi.

Belen köyü sakinlerinin, muhtar aracılığıyla tekrar dilekçe ile şikayette bulunması üzerine Araç Kaymakamlığı yazılı bir açıklama yaptı.Araç Kaymakamlığı`ndan yapılan açıklamada, Belen köyü muhtarının 09 Aralık 2011 tarihinde kaymakamlığa bir dilekçe verdiği hatırlatıldı.Açıklamada, dilekçede, "maden faaliyetinin köylerinin alt kısmında ve köye çok yakın olduğu, bu durumun köylüleri huzursuz ettiği, köyün üst kısmındaki ve alt kısmındaki tarlaların bu faaliyetten zarar göreceği, tarlalarını sulayan bir su kaynağına bu çalışmanın zarar verebileceği, bu çalışmanın yoldan geçenlere zarar verebileceği" hususlarının yer aldığı belirtildi.Bunun üzerine kaymakamlık tarafından belirtilen yere gidilerek ilk inceleme yapıldığı ifade edilerek şöyle denildi: "Yapılan ilk incelemede çalışma yapan firmanın çalışma izni ve ruhsatının olduğu ve gerekli evrakları temin ettiği görülmüştür. Ancak, yinede çalışma yapılan yerin köye ne gibi bir etkisinin olabileceği, çalışma yapılan alanın izin verilen alan içinde kalıp kalmadığı ve ruhsata aykırı bir hususun olup olmadığı, yine yapılan çalışmaların çevreye ve orman etkisi bakımından herhangi biraykırılık olup olmadığı araştırılması istenmiştir. Bu hususlarda gerekli incelemenin yapılması için İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü`ne, İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile Samatlar Orman İşletme Müdürlüğü`ne yazı yazılmıştır. Belirtilen yazılara gelen cevaplarda bir aykırılık ya da risk belirtilirse elbette gerekli tedbirler acilen alınacaktır. Ayrıca, yolun güvenliğine ilişkin hususun takibi için İlçe Jandarma Komutanlığı`na yazı yazılarak buranın sıkı birşekilde denetlenmesi istenmiştir."
Kaynak: İHA