Türkiye Maçında Polisin İhmali Emniyet Sözcüsünü Koltuğundan Etti

Maç esnasında bir grup Belçikalının Türk taraftarlara saldırmasında polisin gevşek tutumunu ortaya koyan raporun kamuoyuna sızdırılması, emniyet sözcüsünü koltuğundan etti.
Gent Emniyet Teşkilatı`nın görevden uzaklaştırılan sözcüsü Steven De Smet, hakkında açılan ‘mesleki gizlilik’ ihlali suçlamasıyla 19 Aralık’ta mahkemeye çıkarılacak. İddiaya göre, polis sözcüsü Haziran ayında oynanan Belçika - Türkiye maçında emniyetin ihmallerini ortaya koyan bir raporu kamuoyuna sızdırmış. De Smet, kamuoyunun Belçikalı holiganların Türk futbolseverlere saldırdığı o gecede nerede hata yapıldığını bilme hakkının bulunduğunu savunuyor.
3 Haziran 2011 tarihinde Belçika - Türkiye milli maçı Gent’in Kouter meydanında kurulan dev ekrandan canlı yayınlandı. Maç devam ederken meydanda toplanan taraftarlar arasında gerginlik yaşandı. Türk tarafına bira şişelerinin atılması neticesinde çıkan olaylarda 27’si polis olmak üzere toplam 43 kişi yaralandı.
Gent Emniyet teşkilatı çıkan olayların ardından bir rapor hazırladı. Raporda özetle risk faktörünün yanlış değerlendirildiği ve bu yüzden ihmalin söz konusu olduğu tespit edildi. Meydanda sadece 18 polis memuru görevlendirildi. Halbuki benzer bir maçta iki yıl önce 51 polis vazife yapmıştı. Ayrıca öncesinden risk analizi yapılmadığı ve medyada polisin ‘düşük profil’ düzeyinde güvenlik tedbiri alacağının öncesinden sızdırıldığı kaydedildi. Bunu fırsat bilen holiganların attığı kutu ve cam şişeler için herhangi bir tedbir alınmadı.
Flaman Bölge Milletveki Veli Yüksel, ulaştığı sözkonusu polis raporunu basınla paylaşmasından kısa süre sonra Gent Emniyet Sözcüsü Steven De Smet hakkında soruşturma başlatıldı ve sözcülük görevinden el çektirildi. De Smet 19 Aralık’ta hakim huzuruna çıkacak.
Şu ana kadar kendisinin ifadesine başvurulmadığını kaydeden Milletvekili Veli Yüksel, ‘‘Söz konusu raporun kamuoyuyla paylaşılmasında ‘mesleki gizlilik ihlali’yle hiçbir ilgisi bulunmuyor. Yönetimin şeffaflığı yasasına göre herhangi bir kişi de rapora ulaşabilirdi. Herkesin o gece nerede hata yapıldığını ve bunların yeniden yaşanmaması için alınacak tedbirleri bilme hakkı var. Derin bir hayal kırıklığı içindeyim. Sorunun çözümüne yönelik çalışmalar yapılmasını beklerken görüyorum ki ‘köstebek avı’na çıkılmış’’ değerlendirmesinde bulundu.
Eski Gent Emniyet Sözcüsü Steven De Smet, hakkındaki suçlamalardan ötürü 6 ay hapisle 550 euro para cezasına çarptırılabilir.