Kazakistan Karaçaganak Konsorsiyumuna Ortak Oldu

Kazakistan’ın bağımsızlığının ilk yıllarında yabancı petrol şirketlerine kullanma hakkı verdiği ülkenin önde gelen zengin petrol bölgesi Karaçaganak konsorsiyumuna ortak oldu.

Kazakistan Karaçaganak Konsorsiyumuna Ortak Oldu
Astana yönetimi, bağımsızlığın ilk yıllarında yaşadıkları devlet tecrübesizliği neticesinde bölgedeki petrolden pay almadıklarını, bu gerekçe ile Karaçaganak konsorsiyumuna en az yüzde 10 hisse istediğini duyurmuştu.

Kazakistan Başbakanı Karim Masimov’un katılımıyla başbakanlıkta düzenlenen imza töreninde Kazakistan, Karachaganak Petroleum Operating Konsorsiyumu’nun yüzde 10 hissesine sahip oldu.

Kazakistan Petrol ve Gaz Bakanı Saut Mınbayev, 2009-2011 yılları arasında süren uzun görüşmeler sonucunda bugün bu anlaşmanın imzalandığını söyledi. Kazakistan’ın aldığı yüzde 5 hisse için 1 milyar dolar ödeneceğini kaydeden Mınbayev, diğer yüzde 5’lik hissenin ise konsorsiyumun ve kamu kurumları arasındaki anlaşmazlıkların giderilmesi adına karşılıksız alındığını kaydetti. Tarafların sorumluklarını 2012 yılının ilk altı ayında yerine getirmesi gerektiğini hatırlatan Mınbayev, Kazakistan hükümeti ve konsorsiyum arasında vergilendirme, gümrük vergileri şeffaf giderler ve geri ödemeler gibi konularda da bir dizi anlaşmalar imzaladığını ifade etti.


Karaçaganak konsorsiyumunda ABD`li petrol şirketi Chevron`un yüzde 15, Rus şirketi Lukoil`in yüzde 20 ve İngiliz BG Group ile İtalyan Eni Group`un yüzde 32,.5`er hissesi bulunuyor.
Kazakistan’ın projeye dahil olmasıyla Kazakistan’ın Hazar Boru Hattı’ndaki ek kota ihtiyacı yıllık yarım milyon ton daha artırıldı bu kota sonraki yıllarda 2 milyon tona kadar çıkabilecek.

Sıvı hidrokarbonlar(petrol ve kondens) bakımından 1.2 milyar ton rezervle ve 1.35 milyar metreküp gaz rezervi ile Karaçaganak bölgesi dünyanın en büyük petrol rezervi olan yerlerden biri olarak kabul ediliyor.