Alman cumhurbaşkanına faizin hesabını sordular

Almanya Cumhurbaşkanı Wulff'un 2008'de aldığı bir borçla ilgili soruşturmada meclise eksik bilgi verdiği ortaya çıktı. Wulff'un güvenilirliği tartışma konusu oldu

Alman cumhurbaşkanına faizin hesabını sordular
Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff’un başı “meclise yanlış bilgi verdiği” iddiası ile derde girdi. Wullf, cumhurbaşkanı koltuğuna oturmadan dört ay önce Aşağı Saksonya Valisiyken eşi Betina Wulff ile birlikte yılbaşı tatilini geçirmek için ABD’nin Florida eyaletinde bir arkadaşının villasına gitti. Başlangıçta ekonomik sınıf ile uçacak çiftin son anda business class’ta koltuk aldığı ortaya çıktı.
Aşağı Saksonya Meclisi’nden Yeşiller Partisi milletvekilleri Stefan Wenzel ve Ursula Heimhold olayın ortaya çıkmasıyla biletin Wulff’un tatile gittiği villanın sahibi Egon Geerkens tarafından karşılandığını düşünerek iş adamı ile profesyonel bağlantısı olup olmadığının öğrenilmesi için önerge verdiler.

Faiz tartışması
Wulff önerge üstüne iddiaları yalanlayarak Geerkens ile bir iş bağı bulunmadığını söyledi. Hatta son 10 yıldır Egon ile herhangi bir iş ilişkisi içinde bulunmadığını belirtti.
Fakat Alman Bild gazetesi dün manşetten verdiği haberinde Wulff’un cumhurbaşkanı olmadan sadece aylar önce, meclisi yanlış yönlendirdiğini iddia etti. Gazetenin haberine göre, Wulff ailesi ekim 2008’de 415 bin euroluk bir evi almak için Egon’un eşi Edith Geerkens’ten yüzde 4 faiz ile 500 bin euro kredi aldı. Krediden önce Wulff ailesi bankaya ev için yüzde 5 faiz ödüyordu. Haberde, mecliste Geerkens ile iş bağlantıları olduğu iddialarının ortaya atılmasının ardından Wulff’un Edith Geerkens ile normalde Kasım 2013’e kadar süren kredi anlaşmasını, bir banka kredisi ile değiştirdiği iddia edildi.

‘İş ilişkisi değil özel’
İddialar Almanya cumhurbaşkanının güvenilirliği konusunda kafalarda soru işareti yaratırken Wulff’un sözcüsü dün yaptığı açıklamada cumhurbaşkanının meclise sadece gerçekleri söylediğini belirterek yanlış bilgi verildiğini reddetti. Açıklamada, paranın Edith Geerkens’in kişisel hesabından verildiğini, bu nedenle de ortada bir iş ilişkisi bulunmadığı kaydedildi. Muhalefet vekilleri ise “bilginin neden eksik verildiğini anlayamadıklarını” söylediler. Egon Geerkens, Wulff’un ilk evliliğinde nikah şahitliğini yapmıştı.