Müslüman Olan Rus Viktoria, Soydaşlarının İslam`a Karşı Önyargılarını Yıkmak İstiyor

Rusya`nın başkenti Moskova`da açılan Yaşayan Kütüphane`de "canlı kitap" olmaya karar veren Rus kökenli Müslüman Viktoria Knyazeva, soydaşlarını İslam`a karşı önyargılardan vazgeçmeye çağırdı.

Moskova Devlet Gençlik Kütüphanesi`nin Moskova`da ilk kez düzenlediği "Yaşayan Kütüphane", toplumun farklı sosyal kesimlerini temsil eden insanlarla okurları buluştururken, bir yıl önce Müslüman olan Rus Viktoria Knyazeva okurların ilgi odağı oldu

Rus okurların taleplerine göre belirlenen "İslam`ı kabul eden Rus kız", "HIV virüslü genç", "Eşcinsel", "Budist rahip", "Haham", "Alkol bağımlısı", "Uyuşturucu bağımlısı" gibi canlı kitapları "okumak" için kuyruğa giren Rus okurlar, en fazla ilgiyi Viktoria Knyazeva`ya gösterdi

Üç veya dörder kişilik gruplarla yarım saat devam eden okuma sırasında Viktoria Knyazeva`ya, İslamiyet ile ilgili sorular soran okurlar, özellikle İslam`da kadın hakları, terörizm, cihat gibi konularda meraklarını gidermeye çalıştılar. Knyazeva, "Bir yıl önce kalbimin sesini dinleyerek Ortodoksluğu bırakıp Müslüman oldum. Bundan dolayı kesinlikle pişman değilim, tam tersi İslam sayesinde huzura kavuştuğum için mutluyum. Kendi soydaşlarımı da İslam`a karşı önyargılardan kurtulmaya çağırıyorum. Banaterörizmi soruyorlar. Ben de terörist olmayı tercih eden insanlardan dolayı Müslümanların sorgulanmasının doğru olmadığını, İslam`ı kabul ettikten sonra herhangi bir şiddet olayıyla karşılaşmadığımı anlatıyorum. Bu projeye katılmakta diğer bir hedefim de insanların İslam denildiğinden en fazla neden korktuklarını anlamaya çalışmaktır. Okurlarıma sırf tesettür giydiğim için sık sık polis tarafından durdurularak kimlik kontrolüne tabii tutulduğumu anlattım. Okurlarla çok faydalı diyalog kurduğumudüşünüyorum" şeklinde konuştu.

Okurlardan Kseniya Romanenko ise, "Çok merak ettiğim konularda canlı kitaplar sayesinde önemli bilgiler edindiğim için mutluyum. İnsanların birbirlerini daha iyi tanımalarına, hoşgörüye büyük katkıda bulunacağını ümit ettiğim bu projenin organizatörlerine çok teşekkür ediyorum" dedi.

Bilindiği gibi ilk olarak 2000`de Danimarka`da Roskilde Festivali`nde kurulan Yaşayan Kütüphane, bugüne dek 20`den fazla ülkenin gençlik şenliklerinde tekrarlanırken, 2003`te Avrupa Konseyi`nin İnsan Hakları ve Toplumsal Bütünlük İçin Gençlik Programı kapsamına alındı.

Bu arada yaklaşık 20 milyon Müslüman`ın yaşamakta olduğu Rusya`da özellikle son yıllar 20 binden fazla Rus aydının Müslüman olduğu belirtiliyor.
Kaynak: İHA