Fatih Üniversitesi, BinoTek Merkezi ile kriminal olayları aydınlatıyor

Fatih Üniversitesi, Türkiye'yi nano teknoloji alanında dünyayla yarışır hale getirmek için kolları sıvadı. Son teknoloji cihazlarla donatılmış BiyoNanoTeknoloji Araştırma-Geliştirme Merkezi'ni kuran üniversite, adli vakalarda Adli Tıp Kurumu'na bilirkişilik yapıyor. Merkez, aralıktan itibaren ülke çapındaki tüm nano teknoloji araştırmacılarına k

Fatih Üniversitesi, BinoTek Merkezi ile kriminal olayları aydınlatıyor
Fatih Üniversitesi, nano teknoloji alanında yaptığı çalışmaları geliştirerek adli vakalarda bilirkişilik yapmaya başladı. Üniversite bünyesinde yılbaşında faaliyete geçen BiyoNanoTeknoloji (BiNoTek) Araştırma-Geliştirme Merkezi, çok kısa sürede iki kriminal olayı aydınlatmayı başardı. Merkez, gelişmiş nano teknolojik altyapısı sayesinde duvara yazılan siyasi bir sloganın şüphelisi ile motosikletiyle birinin ölümüne neden olan zanlıyı ortaya çıkardı. BiNoTek Merkezi, aralık ayından itibaren ülke çapındaki tüm nano teknoloji araştırmacılarına kapısını açacak.

BiNoTek Merkezi Başkanı Doç. Dr. Bayram Ünal, Adli Tıp Kurumu'ndan gelen taleplere hızlı bir şekilde cevap verdiklerini anlatıyor. Türkiye'de nano teknoloji bilimini geliştirmeye çalışacaklarını belirten Ünal, "Fatih Üniversitesi'ni geleceğin teknoloji üssü haline getirmeyi, Türkiye'yi nano teknoloji alanında dünyayla yarışır hale getirmeyi hedefliyoruz." diyor.

Ekim 2008 tarihinde projesi hazırlanan BiNoTek Merkezi, 2010'un başından itibaren çalışmalarına başladı. Fatih Üniversitesi ve Devlet Planlama Teşkilatı tarafından sağlanan 9,2 milyon TL'lik kaynakla kurulan merkezin resmi açılışı önümüzdeki günlerde yapılacak. Türkiye'yi ileri teknoloji üretimi konusunda kalkındırmayı amaçlayan kurum, daha yeni hizmete girmesine rağmen son zamanların en çok konuşulan teknolojileriyle araştırmalar yapıyor. Merkez, geçtiğimiz mayıs ayında iki kriminal olayı aydınlattı. Savcılık izniyle Adli Tıp Kurumu'ndan gelen elemanlarla ortak yapılan çalışmalardan ilkinde suçunu inkâr eden bir şüphelinin suçu ispatlandı. Duvara boyayla yazılan siyasi içerikli sloganları kimin yazdığını araştıran Adli Tıp Kurumu yetkilileri, BiNoTek merkezinde Türkiye'de sadece iki üniversitede bulunan Raman mikroskobu sayesinde şüphelinin pantolonundaki ve tırnağındaki boyayla duvardaki boyanın aynı olduğunu kanıtladı. Raman mikroskobuyla incelenen diğer vaka ise, bir motor kazası. Motosikletiyle çarptığı yayanın ölümüne neden olan zanlı, ölen adamın motosiklete bulaşan kanından tespit edildi. Bunların yanı sıra merkezde, narkotik şube müdürlüklerinin isteği doğrultusunda eroin, uyuşturucu ve benzin incelemeleri de yapılabiliyor.

Çağımızın popüler araştırma-geliştirme alanı olan nano teknoloji ile ulaşım, iletişim, sağlık, gıda, giyim gibi yaşamın her alanında metrenin milyarda biri küçüklüğünde yapay malzemeler kullanılarak ürün geliştiriliyor. Nano teknoloji kullanılarak, biyolojik sistemlerle bütünleşmiş olan hibrid (melez) sistemlerin oluşturulması ya da Ar-Ge faaliyetlerinin geliştirilmesi için gereken teknik altyapının kurulumuna başlandı. Özellikle nano cihazların ve nano malzemelerin, biyolojik sistemlerle atomik ve moleküler seviyede çok özel denebilecek bir biçimde etkileşim halinde olabilmeleri bilim ve teknoloji dünyası için büyük avantaj sağlıyor. BiyoNano-Teknoloji Merkezi, İngiltere'de Oxford Üniversitesi, ABD'de Penn State ve Northwestern, Türkiye'de ise Bilkent ve Yıldız Teknik üniversitelerinde bulunuyor. Fatih Üniversitesi BiNoTek Araştırma-Geliştirme Merkezi, üniversitenin İstanbul yerleşkesinde hizmete açıldı. Merkez, araştırma laboratuvarlarındaki gelişmiş cihazlarla hem Türkiye'de az sayıda olan araştırmalara geniş bir boyut kazandırmayı hem de adli olayların çözülmesinde yargıya da yardımcı olmayı hedefliyor.