Somali'de artık yüzler gülüyor

Yıllar süren iç savaşa kuraklığın eklenmesiyle hayatın durma noktasına geldiği ve 29 bin çocuğun açlıktan öldüğü Somali'de artık yüzler gülüyor.

Somali'de artık yüzler gülüyor
Türkiye başta olmak üzere birçok ülkeden yapılan gıda yardımları çocukların hayata tutunmasını sağladı. Somali’deki kamplarda artık açlıktan çocuklar ölmüyor. Türkiye ise gıda yardımlarının ötesine gerçek Somali’yi yeniden kurmayı hedefliyor. Devlet ve sivil toplum kuruluşları el ele Başkent Mogadişu’ya hastane, hemşirelik okulu, fırın, soğuk hava deposu, dikiş kursu, ve sağlık eğitim merkezleri açtı. Bedir Türk Okulu ise Somali Başbakanı’nın deyimiyle ülkenin geleceğini kurtaracak.
Hayatın durma noktasına geldiği Somali’de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 3 ay önceki ziyaretindeki manzaralar artık geride kalmış gözüküyor. Çarşı ve pazarlarda 3 ay öncesine kadar Afrika Birliği askerleri ve Somali’deki silahlı gruplar dışında kimse olmazken artık Somaliler pazarlarda alışveriş yapıyor. Yine güvenlik sebebiyle silahlı korumalar eşliğinde gezilen Mogadişu sokaklarındaki temizlik ve yol ihtiyacı gözlerden kaçmıyor. Türkiye’nin Kızılay, Kimse Yok Mu ve sivil toplum kuruluşlarının kurduğu kamplarda ise açlık sorunu geride kalmış. Başbakan Erdoğan’ın ziyareti sırasında bir deri bir kemik kalan binlerce çocuk, Anadolu insanını yaptığı yardımlar sayesinde sağlıklarına kavuşmuş durumda.
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ve beraberindeki heyetin Somali’nin Başkenti Mogadişu’ya yaptığı ziyarette ilk göze çarpan kareler bunlar olurken, açılışı yapılan ve temeli atılan tesisler ise Somali’de ‘taşıma suyla değirmen döndürme’ gayretini kapatacak. Bundan böyle Somali’ler üretecek, satacak, tedavi edecek ve okuyacak.

“Anneler çocuklarının başında ölüm nöbeti tutmayacak”

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın havaalanı temel atma töreniyle başlayan yoğun Mogadişu ziyareti Türkiye Diyanet Vakfı`nın Engelli ve Özürlüler Merkezi ile sürdü. İç savaşta bacaklarını kaybedenlere engelli ve özürlülere 10 tekerlekli sandalye veren Bozdağ, ardından Yardım Eli Derneği tarafından yaptırılacak çocuk hastanesinin temelini attı.
100 yataklı hastanenin annelere de hizmet vereceğini söyleyen Bozdağ, Somalililerle birlikte Türk heyetini duygulandıran, ``Bundan sonra Somali`de anneler çocuklarının başında ölüm nöbeti tutmayacak, çocuklar da ölüm sırası beklemeyecek.`` ifadelerini kullandı. Diyanet Vakfı`nın bakımını üstlendiği Hazreti Aişe Yetimhanesi’nde ilahilerle karşılanan Bozdağ ve Türk heyeti çocukları sevdi. Sağlık Bakanlığı’nın Mogadişu’daki ikinci sahra hastanesinde ameliyat birimlerini gezen Bozdağ, hastane teknolojisinde röntgen hizmeti de verecek hastanede bir anne ile sohbet etti.

"Türk okulundan yetişecek çocuklar Somali'nin geleceğini kurtaracak''

Nil Organizasyon tarafından ekim ayında öğrenci almaya başlayan Bedir Türk Okulu`nu ziyaret eden Bozdağ ve beraberindeki heyet, Somalili öğrencilerin söylediği İstiklal Marşı ve Somali Marşı’nı dinledi.
Somalili çocukların ücretsiz okutulduğu okulun Somali’nin geleceğine yatırım olduğunu söyleyen Somali Başbakanı Abdiveli Muhammed Ali, ``Son 20 yılda çok sıkıntı çektik. Yeter artık. Somali, Türkiye`nin katkılarını unutmayacaktır. Ümidimiz, şansımız Türkiye.`` dedi.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve milletvekili Hüseyin Tanrıverdi de Somali’yi yüzyılın dramının yaşandığı ülke olmaktan çıkaracak Bedir Türk Koleji’nde emeği geçen ve öncülük edenlere minnettarlıklarını iletti.
Türk Okulu’nun açılışında konuşan Başbakan Yardımcısı Bozdağ ise 3 ay önce Başbakan Erdoğan`ın ziyareti ile Somali`nin dünya gündeminde yer aldığını ifade etti.
Somali`ye yaptığı 2 günlük ziyarette kendisini en çok sevindiren 2 olaydan bahseden Bozdağ, “İlki, yetimhanelerde bakımı, eğitimi üstlenilen yetim çocuklar, diğeri ise içinde bulunduğum Türk okulu oldu. Bu okullardan yetişen çocuklar Somali`nin geleceğini kurtaracak. İnsana hizmet, en büyük hizmettir.`` şeklinde konuştu.
Bozdağ, pek çok ülkenin Türkiye`nin Somali`de ne aradığını sorduğunu dile getirerek, ``Biz de `İşimiz Somali`deki kardeşlerimize yardım etmek, başka bir amacımız yok` diyoruz.`` sözleri Somali Başbakanı ve açılışa katılanlarca uzun süre alkışlandı. Açılış kurdelesini kesmesinin ardından okuldaki sınıf ve laboratuvarları gezen Bozdağ, Somalili öğrencilerle Türkçe sohbet etti.

"Kızılay'ın fırını 8 bin ekmek üretiyor, soğuk hava deposu yiyecekleri koruyor"

Mogadişu`da Türk Kızılayı Kampı`nda çadırda kalan Somalilileri ziyaret eden Bozdağ ve Türk heyeti çadırdaki çocuklarla ilgilendi. Kamp boyunca ‘Türkiye-Somali kardeş’ tezahüratlarıyla karşılanan Bozdağ, çocuklara çikolata ve bisküvi dağıttı. 17 bin çadırlık Hint Okyanusu kıyısındaki Türk Kızılayı Kampı`ndaki ekmek fırınının açılışını da yapan Bozdağ, fırının günde 8 bin ekmek ürettiğini belirtti.
Mogadişu’da İHH Yetimhanesi`nin temelini de atan Bozdağ, Kızılay`ın soğuk hava deposunun açılışını yaptıktan sonra Deniz Feneri Derneği Acil Yardım Hastanesi`ni ziyaret etti.

TOKİ’den hastane ve hemşirelik okulu

Bozdağ ve Türk heyeti Kimse Yok Mu Derneği ve TOKİ tarafından yaptırılacak iki hastanenin temelini attı. TOKİ’nin hastane kompleksinde aynı zamanda hemşirelik okulu da Somali’nin kendi insanını yetiştirecek. Burada Türk hekimler ve hemşireler tarafından yetiştirilen Somalililer hastaları tedavi edecek.

Bozdağ Somali'de nikah kıydı

Bozdağ’ın Somali’nin Başkenti Mogadişu ziyaretinde sürpriz bir olay yaşandı. Büyükelçilikte gönüllü olarak çalışan ve nişanlı olan büyükelçi yardımcısı Erman Birdal ile ataşe Hatice Özlem Dalkıran`ın nikahlarını kıyan Bozdağ, çifte mutluluklar dileyip zarfın içinde para taktı. Nikaha Büyükelçi Cemalettin Kani Torun AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve milletvekili Hüseyin Tanrıverdi, AK Parti milletvekili Cevdet Erdöl, Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) Başkanı Serdar Çam ile Somali Başbakanı Ali`nin kuzeni Amina Jawa Deble katıldı.