Contemporary İstanbul’u 62 Bin Sanatsever Ziyaret Etti

Ana sponsorluğunu Akbank Private Banking ve destek sponsorluğunu Zorlu Center’ın üstlendiği sanat fuarı Contemporary İstanbul, bu sene 526 sanatçı, 3 bin eser, 20 ayrı ülkeden 42’si yurt dışı, 48’i yurt içi olmak üzere 90 çağdaş sanat galerisi ile beraber birçok paralel etkinlik ve projeye ev sahipliği yaptı.

Contemporary İstanbul’u 62 Bin Sanatsever Ziyaret Etti

Türkiye’nin uluslararası sanat fuarı Contemporary İstanbul 6. yılını kutlarken, sanatseverlerin, koleksiyonerlerin, yerli ve yabancı basının ilgi odağı oldu. 23 Kasım günü açılan fuarı 5 günde 62 bin sanatsever, 2 bin 100 koleksiyoner ziyaret etti. Bu yıl İstanbul Kongre Merkezi’nin de dahil edilmesiyle fuar alanı iki katına çıkarken, ziyaretçi sayısında da geçen seneye göre yüzde 20 artış oldu. Sergilenen 80 milyon TL değerinde eserin yüzde 75’i sahiplerini buldu.
Yabancı galeriler arasında Mario Mauroner, Krampf, Edge Of Arabia öne çıkarken, Kore çağdaş sanatı ve “New Horizons - Yeni Ufuklar” bölümünde konuk edilen Körfez Bölgesi sanatçıları büyük bir ilginin odağı oldu. Rampa, Galerist, Nev, Pilot, Artist, Mana, Elipsis, Dirimart, x-ist ilgi ise öne çıkan Türk galerileri arasındaydı.


FUARIN GETİRDİKLERİ
Contemporary İstanbul, İstanbul’un son dönemde yaşamakta olduğu kültürel ve sanatsal değişim sürecinin sahnesi olması yanında belgesi oldu.

İstanbul Bienali; İstanbul’u dünyada bir estetik merkezi yaparken Contemporary İstanbul estetik yatırım öncelikli sermayenin odaklandığı bir İstanbul’u dünyada konumlandırıyor.

Contemporary İstanbul’u Şangay, Hong Kong, Dubai, Abu Dhabi ve Beyrut Sanat Fuarları yönetici ve direktörleri izledi. Dubai, Abu Dhabi ve Beyrut fuarları direktörleri birbirlerinin yaklaşımlarında habersiz olarak Contemporary İstanbul ile işbirliği yapmayı teklif ederken Contemporary İstanbul’un bölgede merkez olma yanında “lokomotif” olduğunu belirtti.

Contemporary İstanbul’a ilk kez katılan galeriler yanında Seul’un önde gelen sanat merkezi Seul Art Center’in Y.K. Başkanı Yong Chul SHIN karşılaştığı Türk çağdaş sanatının seviyesi ve niteliğine hayran olduğunu, ayrıca İstanbul’da gördüğü estetik-piyasa-koleksiyoner ilişkisinin de kendilerini son derece etkilediğini ve önümüzdeki yıl Seul’de gerçekleşecek olan Türk çağdaş sanatı sergisinin Seul’de büyük ilgi göreceğinden emin olduğunu belirtti.

Katılımcı Türk galerileri, Contemporary İstanbul’un yarattığı estetik gelişme yanında, doğan ekonomik performansın giderek büyüdüğünü ve piyasanın heyecan yaşadığını ifade ettİ.

Uluslararası katılımcılar fuarın zamanlamasını özellikle önemli ve yararlı bulduklarını belirtti.
Contemporary İstanbul yönetimi 2012 yılında 20 sanatçı ve 100 eser ile iki ayrı ülkede Türk Çağdaş sergisi yapma kararı aldı. Birincisi Mayıs ayında Güney Kore’nin Seul kentinde ve ikincisi de aynı yıl Eylül ayında İngiltere Londra’da yer alacak olan bu iki serginin başarısı şimdiden konuşulur oldu, Kore’den katılan basın mensupları bu sergiyle ilgili şimdiden heyecan duyduklarını belirtirken Türk sanatçılarının göreceği ilgiden emin olduklarını ifade etti.

Contemporary İstanbul’u Türkiye içinden yazılı, görsel ve dijital yayın organlarından 1000 basın mensubu izlerken Körfez ülkeleri, Kore, Çin, Singapur gibi uzak doğu ülkeleri yanında Almanya, İngiltere, ABD, İspanya, Fransa, İtalya gibi Avrupa ülkelerinden 100’e yakın basın mensubu izledi.