Malki Davasının Firari Sanığı Hollanda`da Yakalandı

Bursa`da 16 yıl önce işlenen Musevi asıllı işadamı Nesim Malki cinayeti davasının kırmızı bültenle aranan firari sanığı Şükrü Elverdi, Hollanda`da yakalandı.

Malki Davasının Firari Sanığı Hollanda`da Yakalandı
Duruşma günü gözetilmeden hakim karşısına çıkarılarak tutuklanan Elverdi, "Yurt dışında olduğum için avukatımla görüşemedim" dedi.

Edinilen bilgiye göre, Yalova yolu üzerinde 1995 yılında vurularak öldürülen Musevi asıllı işadamı Nesim Malki cinayetinin firari sanığı Şükre Elverdi, Hollanda`nın Amsterdam kentinde yakalandı. Kırmızı bültenle aranan ve Fransız vatandaşı olduğu için bugüne kadar yakalanamayan Şükrü Elverdi`nin 3 gün önce Hollanda`da gözaltına alınarak Türkiye`ye iade edildiği öğrenildi. İstanbul 10. Sulh Ceza Mahkemesi`nce hakkındaki yakalama müzekkeresi vicaiye çevrilen Elverdi, tutuklanarak Bursa E Tipi Cezaevi`negönderildi.

Ayağının tozuyla Bursa 2. Ağır Ceza Mahkemesi`nde duruşma günü gözetilmeksizin hakim karşısına çıkan Elverdi, Yargıtay`ın bozma ilamına uyulmasını isterken, "Uzun yıllar yurt dışında idim, avukatımla görüşemedim" diye konuştu.

Sanık avukatı Günal Şahin ise, "Müvekkilim cinayetten sonra tutuklandı ve 3 yıl 9 ay cezaevinde yattı. Daha sonra kararla birlikte mahkeme tarafından tahliye edildi. Sağlık problemleri sebebiyle yurt dışına gitti. Ancak Yargıtay`ın bozma ilamından sonra hakkında tekrar tutuklama kararı çıktı. Verilen cezalara göre, müvekkilimin 4616 yasadan faydalandırılması gerekir. Bu sebeple tutuksuz yargılanmasını talep ediyorum" dedi.

Mahkeme heyeti sanığın tahliye talebini reddederken, duruşmayı eksikliklerin giderilmesi için erteledi.

Bilindiği gibi, Yargıtay`ın daha önce 2 kez cezalarını bozduğu Malki cinayeti davası sanıklarından Erol Evcil, Burhanettin Türkeş, Şükrü Elverdi ve Mücahit Çakal`a "cinayet" ile alakalı müebbet, Evcil`e ayrıca "yağma" suçundan 10 yıl, Türkeş`e ise 11 yıl 4 ay 3 gün hapis cezası verilmişti. Ayrıca uzun yıllar yakalanamadığı için dava dosyaları ayrılan tutuklu sanıklar Oğuz Işıklı`ya "adam öldürmek" suçundan ömür boyu, Emin Menge`ye ise "adam öldürmeye yardım etmek" suçundan 12.5 yıl hapis cezasıverilmişti.
Kaynak: İHA