Vali Toprak, İl Genel Meclisi`nin 2011 Yılı Bütçesini 13’üncü Kez Reddetti

Diyarbakır’da çoğunluğunu BDPliler’in oluşturduğu İl Genel Meclisi`nin hazırladığı 2011 yılı bütçesi Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak tarafından 13’üncü kez iade edildi.

Vali Toprak, bütçeyi neden onaylamadığını 39 maddelik gerekçeli yazıyla meclise gönderdi. İl Genel Meclisi ise, bu alanda uzman hukukçular ile üst mahkemelerden yardım istedi. Hukukçuların görüşü, sorunun kolay kolay çözülemeyeceği yönünde oldu. Uzmanlar, “Meclis ile valilik arasında Türkiye’de bugüne kadar en fazla 2-3 kez bütçe gidip gelmiş, olay çözülmüştür. Kanunda bu kadar gidip gelirse ne olur sorusunun çözümü yoktur.” denildi.
Diyarbakır İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği, 2011 yılı mali bütçesini 68 milyon lira olarak belirlemişti. Diyarbakır Valiliği de geçen sene yüzde 56`lık bölümü yatırıma ayrılan bütçenin bu sene yüzde 28`inin (yüzde 20`si Milli Eğitim Müdürlüğü, geriye kalan yüzde 8 de köylerdeki yatırım için) yatırıma ayrılmasını talep etti. İl Genel Meclisi, valiliğin taleplerine karşı çıkarak bütçeyi aynen meclisten geçirdi. Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak’a gönderilen bütçe onaylanmayarak ‘yeniden görüşülmesi’ talebiyle meclise gönderildi. Bu durum 13 kez tekrarlandı. Meclis 13 kez bütçeyi değiştirmeyerek valiye gönderdi, vali de 13 kez iade etti. 2011 yılı bütçesiyle ilgili kriz devam ederken, 2012 bütçesi hazırlandı. Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, kendisine gönderilen 2012 bütçesini onayladı. 2011 bütçesiyle ilgili kriz devam ediyor ancak kanun gereği personel başta olmak üzere zorunlu giderler bütçe harcamaları kapsamında yapılabiliyor. Bütçe kapsamındaki yatırımlar ise yapılmıyor.

VALİLİK: HUKUKA AYKIRI GÖRÜLEN HUSUSLAR VAR
Diyarbakır Valiliği`nin 2011 bütçesiyle ilgili İl Genel Meclisi`ne gönderdiği yazıda, “Bütçenin değişiklik yapılmadan aynen görüşüldüğü, hukuka aykırı görülen hususlarda herhangi bir değişikliğe gidilmeden aynen kabul edildiği anlaşılmıştır” denildi. Valilik yazısında ayrıca hukuka aykırı olan konuların uygulanmasının mümkün olmayacağını hatırlatarak, uygulanabilir bir karar alınması talebinde bulundu.

OLMAYAN PROJEYE 80 BİN LİRA ÖDENEK AYRILMIŞ
Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak’ın Mali İşler ve Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı ile Kırsal Kalkınma ve Uygulama Daire Başkanlığı uzmanlarına incelettiği bütçede ilginç durumlar tespit edildi. Maddeler halinde yazılan gerekçelerden en dikkat çekeni ise Sur ilçesinde harabelerin temizlenmesi için tahsis edilen 80 bin lira konusunda herhangi bir projenin olmaması. Gerekçede, "İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü veya İl Özel İdaresinin böyle bir projesi mevcut olmadığı halde belirtilen ödeneğin tahsis edilmesi mümkün değildir." denildi.

ZORUNLU GİDERLER ARTIRILACAĞINA DÜŞÜRÜLMÜŞ
Diyarbakır İl Özel İdaresi`nin akaryakıt ve yağ alımları harcama kalemine meclis 600 bin lira ayırdı. Bu duruma itiran eden valilik, “2010 yılında akaryakıta 987 bin lira harcama yapıldı. Ayrılan ödeneğin yetersiz kalacağı ortada. En azından 2010 yılı bütçesi kadar ayrılması gerekir” tespitinde bulundu. Aynı şekilde taşıt bakım ve onarım giderleri için meclisin 50 bin lira ayrılmasını yanlış bulan valilik, geçen yıl bu kalemler için 159 bin lira harcandığını vurguladı. Valilik, Çüngüş ilçesi Sağtepe köyü sulama kanalları için bütçeye ödenek konulduğunu; ancak bununla ilgili projenin hazır olmadığını kaydetti. Valilik, su debi ölçümü ve projeden sonra buraya ödenek ayrılacağını hatırlattı. Aynı şekilde Türkmen köyü Haltan mezrası sulama havuzu için meclisin 100 bin lira ayrılmasına itiraz eden valilik buraya en az 220 lira ödenek ayrılması gerektiğini vurguladı.

"MECLİS ÇALIŞTIRILMAK İSTENMİYOR"
İl Genel Meclisi Plan Bütçe Komisyon Başkanı Nihat Üzmez ise Diyarbakır Valiliği`nin meclisi kasıtlı olarak çalıştırmadığını iddia etti. Üzmez, bütçe okunmadan gerekçeler yazıldığını iddia ederek, projesi olmadığı belirtilen yatırımlar için 11 ay geçmesine rağmen proje yapılmadığını öne sürdü. Üzmez, “Böyle giderse Guinness Rekorlar Kitabı’na gireceğiz. Bu inadın sona ermesi gerekiyor.” dedi. Bütçenin 2010 yılının Kasım ayının son gününde valiliğe gönderildiğini hatırlatan Üzmez, aradan bir yıl geçmesine rağmen krizinin çözülmediğini kaydetti. Üzmez, bütçenin mecliste görüşüldükten sonra 14’üncü kez valiliğe iade edileceğini kaydetti.