Özbekistan On Ayda Rusya’ya 79 Bin Araç İhraç Etti

Otomotiv sektöründeki yatırımlarla dikkatleri üzerine çeken Orta Asya ülkelerinden Özbekistan, bu yılın ilk on ayında Rusya’ya 80 bin dolayında binek araç ihraç etti.


En son bu aybaşında yıllık 225 bin adet binek otomobil motoru üretimi yapabilen Amerikan ortaklı General Motors fabrikasını hizmete geçiren Özbekistan, Ocak-Ekim döneminde Rusya’ya 79 bin 479 adet binek otomobil ihracatı yaptı. Bu rakamın bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 30 fazla olduğu belirtildi.

Özbekistan’ın bu yılın ilk 10 ayında Rusya’ya sattığı araçlar arasında Nexia modeli 46 bin 570 adetle ilk sırada yer aldı. Onu 32 bin 909 adetle Matiz modeli takip etti.

2010 sonu itibariyle Rusya’ya 74 bin adet otomobil ihraç eden Özbekistan 2009’da 205, 2010 ise 217 bin dolayında binek otomobil üretimli gerçekleştirmişti.

Özbekistan, başta Rusya olmak üzere Ukrayna, Azerbaycan, Kazakistan, Belarus, Moldova, Afganistan ve Türkmenistan gibi ülkelere de otomobil ihraç ediyor. Andican’ın Aseke ilçesindeki otomobil fabrikasında, Chevrolet markasıyla Nexia, Matiz, Captiva, Epica ve Tacuma modellerinden araçlar üretiliyor.