Kızıl Kmer liderleri adalet önünde

Kamboçya'da Kızıl Kmerler'in hayatta kalan 4 üst düzey yöneticisine karşı tarihi dava başkent Phnom Penh'de başladı.

Kızıl Kmer liderleri adalet önünde
Pol Pot rejiminin ideoloğu Nuon Chea, dışişleri bakanı Ieng Sary, eski başkan Khieu Samphan ve sosyal işler bakanı Ieng Thirith savaş suçu, insanlığa karşı suç ve soykırım suçlamalarına karşı kendilerini savunacak.Rejimin bu eski yöneticilerinin, 1975 ile 1979’da, o zaman Kamboçya nüfusunun dörtte birine karşılık gelen 2 milyon insanın ölümüyle sonuçlanan olayları anlatması bekleniyor.84 yaşındaki Chea’nın duruşmayla ilgili ilk tepkisi şöyle oldu:

“Bu duruşma beni hiç mutlu etmedi.”

Mahkemeyi bir basın ordusunun yanısıra, rejimin yıllarca süren işkencelerinden payına düşeni almak zorunda kalmış olan kurbanlar da izliyor. Onlardan birine kulak veriyoruz:

“Hücreden çıkmalarına izin verilmemeli. Hapiste ölmelerini istiyorum. Tıpkı akrabalarımı öldürdükleri gibi.”

Perşembe gününe kadar sürecek oturumlar tanık listeleri gibi prosedürlere ayrılacak, ardından da yıllarca sürmesi beklenen ana davaya geçilecek.

Sokağın sesine kulak veriyoruz:

“Ne zaman Kızıl Kmerler’le ilgili bir duruşma olsa, mutlu oluyorum. Babamı, annemin gözleri önünde öldürdüler. Ve ben de bu sahneye bizzat şahit oldum.”
Kızıl Kmer liderlerinden Kaing Guek Eav geçen yıl yargılandığı mahkemece 35 yıl hapse mahkûm edilmiş, rejimin lideri Pol Pot ise 1998 yılında Kamboçya’da hayatını kaybetmişti.