'Kısalar ' İstanbul'da buluşuyor

Dünyanın dört bir köşesinden genç yönetmenler, kurmaca, canlandırma, deneysel ve belgesel dalında yerli ve yabancı birçok filmin yarışacağı 23. İstanbul Uluslararası Kısa Film Festivali'nde buluşuyor.

Başlangıcından bugüne, değişik ülkelerden, değişik sesleri bir araya getirmeyi başaran İstanbul Uluslararası Kısa Film Festivali, kendi alanında, ülkemizdeki en uzun süreli organizasyon olarak öne çıkıyor.

Program dört ana başlıktan oluşuyor: ”Kurmaca Filmler”, “Canlandırma Filmler”, “Belgesel Filmler” ve “Deneysel Filmler”

Yerli ve yabancı birçok filmin gösterileceği festivalde yer alan filmler şunlar:

Yönetmenliğini Anne Leclercq’nun yaptığı “Dissonance / Uyumsuzluk” isimli film, 27 yaşındaki bir gencin içinde bulunduğu topluma uyum sağlamak istemekle birlikte sağlam kişiliğinden ödün vermek istememesinin öyküsünü anlatıyor. Bir Fransız filmi olan“The Philosopher / Filozof” isimli çalışmada varlıklı, başarılı bir adam, yeni bir yaşamın peşine düşerek sahip olduğu her şeyden vazgeçiyor. “The Lost Town of Switez / Yitik Kent Switez” Bir Polonya filmi. Yönetmen Kamil Polak bir turistin unutulmuş bir gölün dibindeki ondokuzuncu yüzyıldan kalma hayalet kentin sırrını keşfedişini perdeye taşıyor. Hollanda animasyon filmi olan “Bridge / Köprü” de, bir adam güzel bir balıkla karşılaşıncaya değin dünyasının gri ve cansız olduğunu düşünüyor. Bu balığın trajik bir biçimde ortadan kaybolmasıyla birlikte adamın da yaşamı değişiyor. Virgilio Piñera'nın kısa bir öyküsüne dayanan İspanyol filmi” In insomnia / Uykusuzluk” filminde filmim kahramanı uyumak istese de uykusuzluk onun peşini bırakmıyor. Çok değişik bir çalışma olarak karşımıza çıkan “Strange Love


Tuhaf Aşk” isimli filmde siren sesleri arasında gökyüzü jetlerle dolduğunda, durum açıklık kazanıyor: Bu bir savaştır. Film Avusturyalı yönetmen Richard Wilhelmer’ın imzasını taşıyor. “High Voltage / Yüksek Akım” bizi Macaristan'da Puszta'da iki topluluğun birer yabancı gibi yan yana yaşadığı yüksek teknolojiyle donanmış bir fabrikanın işçileri ve Çingene gettosu sakinlerinin yanına götürüyor.

Bu yılki festival çerçevesinde ayrıca, “Soiree Allemande” isimli başlık altında, değişik yönetmenin kısa filmlerinden oluşan bir bölüm var. Program, Şubat 2011’de Clermont-Ferrand Uluslararası Kısa Film Festivali’nde gösterilmiş Alman kısa filmlerinden oluşan bir seçki. Bu filmlerin bazıları garip, bazıları duygulandırıcı, bazıları politik ve bazıları ise güldüren konulara sahip.


Geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da Fransa’dan “UNIFRANCE”, Macaristandan “Hungarian Film Union”, Hollana’dan “Eye Film Institute”, Polonya’dan “ Krakow Film Foundation”, Italya’dan “ RIFF Roma Independant Film Festival”, İspaya’dan “ Instıtuto Cervantes” ve Almanya’dan “ Goethe Institut” seçtikleri filmlerle festivale güç katıyorlar.

Festival, film gösterimleri yanı sıra, birçok yerli ve yabancı yönetmeni bir araya getirme konusunda da önemli bir görev üstleniyor. Bu yıl da dünya’nın değişik ülkelerinden gelecek konuk yönetmenler, hem filmlerinin gösterimlerinde hazır bulunacaklar, hem de katıldıkları toplantılarda izleyicilerden gelen soruları yanıtlayacaklar. Söyleşi ve panellerde yer alacaklar.

SİNEMADA SANAT YÖNETİMİNİN ANLAMI VE ÖNEMİ
Yıllar önce gerçekleştirdiği kısa filmleri ile tanıdığımız, bugün artık deneyimli bir sanat yönetmeni olarak filmlerde görev alan, Natali Yeres, “ Sinemada Sanat Yönetiminin Anlamı ve Önemi” konulu bir workshop gerçekleştirecek. Natali Yeres,1994 Marmara Üniv. Güzel Sanatlar Fak. Sinema - Tv bölümünden mezun oldu. 1999 yılından beri başta Megamovie dergisi olmak üzere çeşitli dergilerde kısa film ve sinema üzerine yazılar yazmakta.19. Ankara film festivalinde ve 40. Siyad ödüllerinde " Rıza " filmindeki çalışmasından dolayı en iyi sanat yönetmeni ödüllerini aldı. Halen sanat yönetmenliği üzerine İst.Tic. Üniv. de ders vermekte, çeşitli kentlerde workshoplar yapmakta. Sinema- televizyon ve tiyatro oyunlarında çalışmalarını sürdürmekte.
Festival “Ulusal Kısa Film ve Belgesel Yarışması” ile paralel olarak sürdürülüyor. Ülkemizde üretilen kısa filmlerin başvurduğu bu yarışmalı bölümde, Fırat Sayıcı (Sinema Yazarı), Feza Çaldıran (Görüntü Yönetmeni), Devin Özgür Çınar (Oyuncu), Selim Güneş (Yönetmen), Banu Bozdemir (Sinema Yazarı) , Binnur Feyizli (Program Yapımcısı), Yasin Ali Türkeri (Belgesel Film Yönetmeni), Mehmet Güleryüz'den (Yönetmen) oluşan seçici kurul, tüm filmleri izleyerek hem ön elemeyi gerçekleştirdiler hem de her dalın en iyi filmini belirlediler.

Yine bu yarışma kapsamında, İstanbul Hollanda Başkonsolosluğu da ayrıca ön elemeyi geçen kurmaca filmler arasından bir seçki yaparak “ En yaratıcı Kısa Film” ödülü verecek.

”Ulusal yarışma ödül ve kapanış töreni” 30 Kasım 2011 Çarşamba gecesi gerçekleştirilecek.” Ulusal yarışmada ödül almış yönetmenlere ve bu yılın afişini hazırlayan Eylem Arbak’a başarı plaketleri sunulacak. Ödül alan filmlerden bölümler gösterilecek.

Gösterimler, Beyoğlu İstiklal caddesinde yer alan“Fransız Kültür Merkezi”, “Alman Kültür Merkezi” ve “Hollanda Dutch Chapel” salonlarında ücretsiz olarak izlenebilir.