Almanya`da Depresyona Giren Hayatından Beziyor

Almanya`da depresyondan muzdarip olan hastaların, tedavi ve terapi yeri bulabilmek için aylarca beklemek zorunda kaldıkları ortaya çıktı.

Hastalar, sayfalarca evraktan oluşan bürokratik işlemleri de yürütmek zorunda kalıyor. Alman Depresyon Birliği`nin yaptığı ankete katılanların yüzde 35`i tedavi imkanı bulabilmek için dört aydan uzun süre beklediğini ifade etti. Hastaların yüzde 25`i ise altı ayı geçen süre boyunca tedavi yeri beklediğini söyledi.


Hastaların üçte biri bekleme süresi boyunca genellikle uzman yardımı ve psikoterapi imkanından yoksun kaldığı için durumunun daha da kötüye gittiğini dile getirdi. Hastaların sadece yüzde 15`i bekleme süresi boyunca yarı ya da tam zamanlı ikame tedavisi imkanı elde edebilirken, kalan üçte birlik kesim ise hiçbir yardımdan istifade edemiyor. Anketler sırasında görüşlerine başvurulan hastalardan biri yaşadıklarını şöyle ifade etti: “Sürekli bir başka terapi psikologunun telesekreterine konuşup, derdini sil baştan anlatmak ve her seferinde muayene listesinin dolu olduğunu öğrenmek, ilk muayene sırasında en mahrem sırlarını hiç tanımadığın bir uzmana en başından tekrarlamak zorunda kalmak insanda yaşama umudu bırakmıyor.” Bir başka hasta ise şunları söyledi: “Randevu almak için yapmam gereken aramaları artık yapamayacak hale geldiğim için bu görevi eşim üstlendi. Bu o kadar aşağılayıcı ki çoğu zaman keşke depresyon yerine kanser olsaydım ya da kalp krizi geçirseydim diye içimden geçirdim.”

Alman Depresyon Birliği`nin bu yılın Haziran-Ekim ayları arasındaki anketlerine katılanların yarısı cesaretinin tedavi imkanı aramaya devam edemeyecek kadar kırıldığını ifade etti. Gelecek korkusu ve umutsuzlukla mücadele eden depresyon hastalarının cesaretini de kaybedince daha fazla kaybedecek bir şeyi kalmadığına dikkat çeken uzmanlar, bazı hastaların sigortanın karşılamadığı özel terapi yolunu seçtiğine dikkat çekiyor.

Uzmanlar süresi iki haftayı geçen depresyonun mutlaka tedavi edilmesi gerektiğini belirterek, ağır bir depresyonun grip gibi birkaç hafta içinde kendiliğinden geçmediğini belirtiyor. Özellikle küçük şehirlerdeki hastaların terapi uzmanı bulabilmek için daha fazla beklemesi gerekiyor. Bunun üzerine bir de sigorta kurumunun tedaviye onay vermesi için geçen uzun bir süreç ekleniyor.