Diyanet İşleri Başkanı Rica Etti, Afrikalı Eski Cumhurbaşkanı Kaside Okudu

Diyanet İşleri Başkanı Prof.

Diyanet İşleri Başkanı Rica Etti, Afrikalı Eski Cumhurbaşkanı Kaside Okudu
Dr. Mehmet Görmez`in ricası üzerine `2. Afrika Katısı Müslüman Ülkeler ve Topluluklar Dini Liderler Zirvesi’ne katılan Komorlar Adası eski Cumhurbaşkanı Ahmet Abdallah Mohammed Sambi, kürsüden kaside okudu.

‘Kardeşlik Buluşması’ sloganıyla gerçekleştirilen 2. Afrika Kıtası Müslüman Ülke ve Toplulukları Dini Liderler Zirvesi’nin açılışı Dolmabahçe Sarayı Madhal Salonu’nda törenle başladı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra çok sayıda Afrika’lı dini liderin katıldığı açılış toplantısında konuşan Komorlar Adası eski Cumhurbaşkanı Ahmed Abdallah Mohamed Sambi, Afrika’nın dünyanın en önemli kıtası olduğunu söyledi. Afrika katısının madenlerinin, topraklarının, ormanlarının yıllar boyu sömürüldüğünü anlatan Sambi, “Allah, biz Afrikalılar’a İslam’a girmeyi nasip etti. Afrika’da bugün yüzlerce sahabenin mezarı bulunmaktadır. Bu sahabeler Allah-u Teala’nın dinine yardım etmişlerdir. Bu dinin galip gelmesi için çalışmışlardır. Sömgüreci güçler kara kıtayı sömürdü. Misyonerlik faaliyetleriyle birlikte Afrika kıtasında Hristiyanlığı yaymaya çalıştılar. Müslüman Afrika halkını Hristyanlığa döndürmeye çalışmışlardır. Afrika halkının maddi kaynaklarınını kendi özel çıkarları için kullanmışlardır. Başlangıçta sadece bir kilise yaptılar. Fakir Afrikalıları Müslümen Afrikalıları kendilerine çektiler ve onlara yardım ettiler. Hristiyanlığın ilkelerini yaymaya başladılar.” dedi.
"İslam varlığını korumak için Afrika’da ne yapmalıyız?" sorusunun karşılığının bulunması gerektiğini dile getiren Sambi, "Bu sorunun böyle bir toplantıda sorulması lazım. Bizler konferanslar veriyoruz ama bunlar yetmiyor. Tebliğciler olarak modern basın organlarına, iletişim organlarına daha fazla önem vermeliyiz. Neden her bir şehirde bir televizyon kanalı bulunmuyor? Nerede bizim Afrika kanallarımız? Bu basın yarışında neredeler? Neden günlük gazeteler insanlar arasında doğru kavramları yaymıyor? Neden İslam dinine hizmet edecek fimler, belgesel filmler çekmiyoruz? Müslüman toplumunun kendi fırsatlarına doğurmasına neden imkan tanımıyoruz?" sorularını yöneltti.

Sambi, her millete örnek gösterilen Türkiye`nin diğer ülkelerin kalkınmasına örnek olmasını istedi. Sambi, "Sizler bu eşsiz tecrübenin öncülerisiniz. Afrikaya yardım edebilirsiniz. Türkiye bu alanda bir zihniyete sahiptir, tecrübeye sahipti. Biz Türkiye`yi Osmanlı döneminde tanıdık." dedi.

Bu arada Sambi, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez`in ricası üzerine konuşmasının sonunda Kaside okudu. Sambi, Görmez`in ricasını, "Sayın Görmez Kaside okumamı rica etti. Ben de bu isteğini yerine getirmek istiyorum. Belki de bu kasideden istifade edebiliriz," sözleriyle açıkladı.