"ihtiyaçları Karşılamayan Avukatlık Kanunu Değişmeli"
Nizam Hukukçular Derneği Başkanı Emin Bayram, acilen yeni ve çağdaş bir Avukatlık Yasasına ihtiyaç bulunduğunu söyledi.
Dernek merkezinde 15–29 Ekim tarihleri arasında düzenlenen “Avukatlık Kanunu Değişikliği Çalıştayı Sonuç Bildirgesi” yayınlandı.
Adana Barosu avukatları ve Çukurova Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Çeker’in katıldığı iki aşamalı çalıştayda Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ile Türkiye’deki avukatlık mevzuatındaki ortak ve farklı yönler ile avukatların karşılaştığı sorunlar tartışıldı.
Çalıştayda avukatlık sınavının iki aşamalı hale getirilmesi kararının çıktığına işaret eden Bayram, "İki aşamalı sınavın ilki staja kabul sınavı (ÖSYM ile Adalet Bakanlığınca ortaklaşa) yazılı yapılmalıdır. Kabul sınavını başarı ile geçen ve stajını tamamlayan adaylar, staj sonrasında avukatlığa kabul sınavına tabi tutulmalıdır. Bu sınav, ‘mülakat’ şeklinde olmalıdır. Avukatlığa kabul sınavı, merkezi bir kurul tarafından yapılmalıdır.” dedi.
Türkiye Barolar Birliği’ne (TBB) sağlanacak bir kaynakla, stajyer avukata staj süresince en az asgari ücret tutarında aylık ücret ödenmesini öneren Bayram, staj süresince avukat adayının her türlü sağlık hizmetine ücretsiz bir şekilde ulaşabilmesi gerektiğini söyledi. Avukatların, müvekkiline bağlı olmaksızın ve vekâletname aranmaksızın tüm kamu kurum ve kuruluşlarından gerek duyduğu bilgi ve belgeleri inceleyip bir suretini alabilme fırsatının tanınmasını gündeme getiren Bayram, bunu engel olan kişi ve kurumlar hakkında ‘cezai’ yaptırımlar getirilmesinden yana olduklarını bildirdi.
Avukatların hak ve ödevlerinin günün şartlarına göre yeniden gözden geçirilmesini hatırlatan Bayram, cumhuriyet savcılarına (iddia makamına) verilen yetkilerin ‘silahların eşitliği ilkesi’ çerçevesinde avukatlara da tanınmasını istedi.
Avukat dışında, herhangi bir kişinin uzlaştırıcı ya da arabulucu olmasına imkân verilmemesini beklediklerini ifade eden Bayram, çalıştayın sonuçları hakkında şunları söyledi: “Uzlaştırıcı ve arabuluculuk yapan avukat, uzman bilirkişi aracılığı ile konuyla ilgili görüş alabilmelidir. Avukatlık ortaklığı müessesesi, AB ülkelerindekine benzer şekilde yeniden düzenlenmeli ve uygulanabilirlik sağlanmalıdır. Belli sayıyı geçen ortaklılara süreğen vergi oranı avantajı, personel ve yöneticiler için kısmi sürekli nakit desteği veya benzer özendirme düzenlemeleri getirilmelidir. Avukatlık ortaklıkları, limited şirkete benzer bir yapıda yeni yasada ayrıntılı bir şekilde düzenlenmelidir.”
AB ülkelerinde olduğu gibi meslekte belli bir kıdeme gelmemiş avukatların, bazı davalara girmediğini vurgulayan Bayram, kıdem şartı zorunluluğunun yüksek lisans yapmış ya da akademik kariyeri olan avukatlara tanınmasını tavsiye etti. Meslek içi eğitimi zorunlu kılacak düzenlemelere yer verilmesini, bu programlara katılmayan avukatların adli yardım ve CMK uygulamalarından yararlanmalarının askıya alınmasını talep eden Bayram, şöyle devam etti: “Zorunlu Mesleki Sorumluluk Sigortası yaptırılması mecbur kılınmalıdır. Öte yandan, hukuki risk sigortası poliçelerinin yapılmasına imkân veren yasal düzenlemelerin olması gerekmektedir. Asgari ücret tarifesi, idari yargı denetimi dışına çıkarılmalı ve bu nedenle yasal bir zemine oturtulmalıdır. Yani, ücret konusu tarife ile değil, birçok AB ülkesinde olduğu gibi yasa ile otomatik artışlara bağlanmalıdır. Avukatlar hakkındaki soruşturma ve kovuşturma usul ve yöntemleri, hâkimler ve savcıların işledikleri suçların soruşturma ve kovuşturma ilkeleri ile paralellik sağlayacak şekilde yeniden gözden geçirilmelidir.”
Baroların, adliye içinde de daha etkin olması için Adalet Komisyonunda en az bir temsilcinin bulundurulmasının önemi üzerinde duran Bayram, baro seçimlerinin daha demokrat ve katılımcı olmasını ifade etti. Baro Hakem Kurulunun yeni yasa ile yeniden hayata geçirilmesi uyarısında bulunan Emin Bayram, “Mevcut düzenlemedeki ‘Adli Yardım’ müessesesi yeniden gözden geçirilmeli ve yararlandırılma şartları kolaylaştırılmalıdır. Adli yardımdan yararlanmak isteyen kişilerden istenilen belgeler konusunda, bürokratik engeller asgariye indirgenmelidir.”diye konuştu.
Çalıştayın sonuç bildirgesi TBMM Adalet Komisyonu, Adalet Bakanlığı, Türkiye Barolar Birliği, Ankara Barosu, İstanbul Barosu, Adana Barosu, Adana’daki Hukuk Dernekleri ile Adana milletvekillerine gönderilecek.