Depremin yaralarını şimdi onlar saracak

Gölcük ve Düzce'de 1999 yılında yaşanan depremlerde yardıma koşan Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Bernd Dieter'in görev yaptığı sağlık ekibi, Erciş'teki sahra hastanesinde göreve başladı.

Depremin yaralarını şimdi onlar saracak
Gölcük ve Düzce'de 1999 yılında yaşanan depremlerde yardıma koşan Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Bernd Dieter'in görev yaptığı sağlık ekibi, Erciş'teki sahra hastanesinde göreve başladı.

Van'da yaşanan 7.2 büyüklüğündeki depremin ardından Sağlık Bakanlığı'nın dünyaya yaptığı yardım çağrısı doğrultusunda Almanya'dan Erciş'e gelen ve 5 kişiden oluşan "Humedica İnternational Hilfe" ekibi Sağlık Bakanlığı tarafından kurulan sahra hastanesinde görev yapıyor.

Ekipte yer alan Tuebingen Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Bernd Dieter, Türkiye'de ve dünyanın farklı ülkelerinde yaşanan depremlerde görev yaptığını belirterek, "Gölcük ve Düzce'de 1999 yılında yaşanan depremlerde de Türk doktorlarla birlikte görev yaptım. Türk depremzedelere destek amacıyla organize edilen 10 tıbbi toplantıya katılmak için Türkiye'de bulundum" dedi.

Türk arama kurtarma ekipleri


Somali ve Japonya başta olmak üzere dünyanın farklı ülkelerinde yaşanan deprem ve tsunami gibi doğal afetlerde artık Türk arama-kurtarma ekipleri ile Türk doktorları da görmeye başladıklarına işaret eden Dieter, "Türk arama-kurtarma ve sağlık ekipleri, Van'daki depreme Düzce ve Gölcük'te yaşanan depremlere göre daha hızlı müdahale etti. Ülkenizdeki sivil toplum örgütleri ve Kızılay ise Türkiye'de ve dünyanın farklı ülkelerinde yaşanan afetler sonrasında insanların yardımına koşuyorlar" diye ifade etti.

Türkiye hayranı Japon doktor

Sağlık Bakanlığı tarafından Erciş kent merkezindeki Yenişehir Stadyumu'nun içine kurulan sahra hastanesinde gönüllü olarak görev yapan Japon Anestezi Uzmanı Kenichi Abe, dünyanın farklı bölgelerinde yaşanan depremler sonrasında kurulan hastanelerde görev yaptığına söyledi. Kenichi Abe, "Japonya'da yaşanan tsunamide ve Libya'daki çatışma bölgelerinde gönüllü olarak görev yaptım. Son olarak Bingazi ve Trablus'ta kurulan hastanelerde çalıştım. Van'da yaşanan depremi duyunca Mısır üzerinden Türkiye'ye geldim" dedi.

Gün boyunca sahra hastanesinde görev yapan Japon Anestezi Uzmanı Abe, geceleri ise Türk doktor ve sağlık görevlilerinin kaldığı çadırlarda kalıyor. Japon doktorun Türkiye hayranı olduğunu anlatan Türk meslektaşları, "Abe, kısa süre içinde Türk çayına alışarak çay yapmayı öğrendi. Zaman zaman çayları o hazırlıyor. Deprem bölgesinde uzun süre görev yapmayı planlıyor" dedi.

Bu arada, bir grup ABD'li ve Alman doktorun ise depremden sonra bir süre sahra hastanesinde görev yaptıktan sonra Erciş'ten ayrıldığı öğrenildi.