Cumhurbaşkanı Eroğlu Basın Toplantısı Düzenledi

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, ``Greentree Zirvesi bize göre başarılı olmuştur ve bizim de çabalarımızla ilerleme kaydedilmiştir`` dedi.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Greentree çiftliğinde iki gün süren "Kıbrıs Müzakereleri" odaklı üçlü zirveyi New York`taki Türk evinde düzenlediği basın toplantısında değerlendirdi Eroğlu, "Yaklaşık 1.5 yıl önce BM Genel Sekreterine benim yapmış olduğum bir öneriyle gündeme gelen üçlü zirvelerin dördüncüsünü başarılı bir şekilde sonuçlandırdık. 2008`de başlayan bu müzakere sürecinde bizim gündeme getirdiğimiz üçlü zirvelerin Kıbrıs sorununu yeniden uluslararası toplumun gündemindeki ilk sıralara taşımışolmasını görmekten memnuniyet duyuyorum" dedi.

"Greentree zirvesi bize göre başarılı olmuştur ve bizim de çabalarımızla ilerleme kaydedilmiştir`` diye devam eden Eroğlu, Kıbrıs Türk tarafının bu zirvenin sonuçlarından da, Genel Sekreterin bu sürecin başarıya ulaşması için ortaya koyduğu çabadan da memnun olduğunu ifade etti. Eroğlu, "Bizim için artık süreç, bu sürecin nereye gittiği ve takvim gibi unsurlar eskisine oranla çok daha belirgindir. Bir başka ifadeyle önümüzdeki resim, Greentree toplantısı öncesine ve Cenevre toplantısı sonuçlarına göredaha nettir`` diye konuştu. Eroğlu, hem Cenevre ertesindeki 19 toplantıda somut ilerleme olduğunu, hem de 2 günlük Greentree toplantısında ``cesaret verici`` ilerlemelerin olduğunun açıkça görüldüğünü vurguladı.

``BM, bu süreci başarıyla tamamlamamız için Ocak ayına dek süre vermiştir. Biz Kıbrıs Türk tarafı olarak bu süreyi en verimli şekilde ve çaba ortaya koyarak kullanacağız`` diye konuşan Eroğlu, kötü senaryoyu düşünmek, kötü senaryo üzerinden konuşmak istemediklerini de belirterek, ``Amacımız ve çabamız, Ocak ayından itibaren nihai aşamaya geçmek için elimizden geleni yapmaktır`` ifadelerini kullandı.

Kıbrıs Türk tarafı olarak başarıyı tek başlarına elde etmenin mümkün olmadığını da belirten Eroğlu, ``Temennim, bu süreçteki tüm aktörlerin Ocak ayındaki son toplantının kaçırılmaması gereken bir fırsat olduğunu görmeleridir. Biz bu yaşamsal fırsatı kaçırmamak için elimizden geleni tüm iyi niyetimizle yapmaya kararlıyız`` dedi.

Üçlü görüşmenin sona ermesinin ardından çeşitli çevrelerden kendilerine çeşitli yorumların da geldiğini ifade eden Eroğlu, bu yorumların çok büyük bir bölümünün olumlu olmasına karşın, bu toplantıların önemini düşürmeye çalışmaya yönelik çabaların olduğunu da gördüklerini, bu durumun hem Kıbrıs Türk, hem de Kıbrıs Rum tarafında bulunduğunu belirtti. Eroğlu şöyle konuştu: ``Ben iki tarafta yer alan ve Genel Sekreterin `ilerleme oldu` açıklamalarını dahi görmezden gelenlere seslenmek istiyorum. Bu yaklaşım sürece yardımcı olmamak bir yana bu süreci uzatarak belirsizliği daimi kılmak isteyenlerin ekmeğine yağ sürmektedir.`` SORULARI YANITLADI Eroğlu, daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı. KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, gelecek yıl Ocak ayında Greentree`de yapılacak 5. üçlü görüşmeye ilişkin, ``Ocak ayında artık müzakerelerin sonunu göreceğiz`` dedi.Genel Sekreter Ban`ın üçlü görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada, ``son aşama`` gibi bir ifade kullanmasının önemine yönelik bir soru üzerine Eroğlu, ``Biz özellikle son Cenevre toplantısında Sayın Genel Sekreterle yapmış olduğumuz görüşmede, bu görüşmelerin sonsuza dek devam edemeyeceğini söylemiştik ve Sayın Genel Sekreterin de bizim görüşümüze katılıp görüşmelerin sonsuza dek devam edemeyeceği yönünde açıklama yapması zaten bizi memnun etmişti" diye konuştu.

Greentree toplantısına gelirken ``artık sonu görmek, sürecin nereye gittiğini bilmek arzusunda olduklarını`` New York`a gelmeden önce de ifade ettiklerini belirten Eroğlu, Greentree`de ilk günkü toplantıda Kıbrıs Türk tarafı olarak ``önlerini görmek istediklerini, 43 yıldan beri devam eden görüşmelerin sonsuza dek devam edemeyeceğini`` söylediklerini vurguladı.

Eroğlu görüşmelerin uzadıkça her iki tarafta da anlaşma olamayacağı yönünde bir ümitsizliğin ortaya çıktığını dile getirerek, ``Onun için artık bunun bir sonu olması lazım, Sayın Genel Sekreterin yapmış olduğu açıklamada da `end game` kelimelerini kullanması bizi memnun eden hususlardır. Ocak ayında artık müzakerelerin sonunu göreceğiz`` dedi. `ÇOK TARAFLI KONFERANS` KONUSU Derviş Eroğlu, çok taraflı konferansın yapılıp yapılmayacağına yönelik bir soru üzerine, Genel Sekreter Ban`ın yapmış olduğu açıklamada da buna atıfta bulunduğunu anımsatarak Ocak ayında yapılacak 5. üçlü görüşmenin ardından Genel Sekreter Ban`ın yapacağı açıklamada durumun ne olup olmayacağının görüleceğini belirtti. Eroğlu, ``Bizim aldığımız mesaj bu doğrultudadır`` dedi.

Eroğlu, ``çok taraflı konferans`` derken, 4`lü veya 5`li zirveyi kastettiğini belirterek, "Yani 2-3 garantör, İngiltere katılır mı katılmaz mı bilemiyoruz, Kıbrıs Rum tarafının lideri ve Kıbrıs Türk tarafının lideri şeklinde`` diye konuştu. DOĞU AKDENİZ`DEKİ PETROL VE DOĞALGAZ ARAMALARI Doğu Akdeniz`deki petrol ve doğalgaz aramalarının Greentree`deki görüşmelere nasıl yansıdığının sorulması üzerine Eroğlu, Genel Sekreterle yaptıkları üçlü görüşmede kendisinin ``Doğu Akdeniz`de sular ısınmaya başlamıştır, dolayısıyla bu bile bu anlaşmanın ne kadar süratle yapılması gereğini ortaya çıkarması bakımından önemlidir`` dediğini aktardı. Eroğlu, ``Biz de, Sayın Genel Sekreter de, Akdeniz`de bu petrol aramalarının, (müzakere) sürecinin hızlanmasını ve olumlu sonuçlanmasını gerektiren hususlardanbir tanesi olarak karşımıza çıktığı görüşünü paylaşıyoruz`` dedi.

Doğu Akdeniz`deki aramalarla ilgili olarak Eylül ayında Genel Sekretere sunduğu önerilerle ilgili bir soru üzerine ise Eroğlu, Hristofyas`a baştan bu aramalara girmelerinin müzakere sürecine menfi etkide bulunacağını söylediklerini, ertelemesinin istediklerini, ancak Hristofyas`ın bunu yapmadığını, aramaların başlaması üzerine de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte New York`ta kıta sahanlığı sınırlandırma anlaşması yaptıklarını anımsattı. Bu kapsamda Genel Sekretere öneri sunduklarını dahatırlatan Eroğlu, ancak Rum tarafının ısrarını halen devam ettirdiğini belirtti. Eroğlu, bu kapsamda KKKTC`nin yapması gerekenleri yapmaya devam edeceğini de söyledi. ``GREENTREE`DEKİ GÖRÜŞMELERDE HER KONUDA ÖNERİLERİMİZ OLDU`` Greentree`deki görüşmelerde her konuda önerilerinin olduğunu vurgulayan Eroğlu, ``Hatta Kıbrıs`taki son 2 görüşmemizde de bazı ilerlemelere neden olabilecek bazı açılımlar yapmıştık, yönetimde, güç paylaşımında, AB konularında, vatandaşlıkta, birçok konuda bazı adımlar atarak anlaşma arzumuzu açık ve net bir şekilde ortaya koyduk. Burada da gerek üçlü zirvede, gerekse Sayın Genel Sekreterin ekibiyle yapmış olduğumuz karşılıklı görüşmelerde bu önerilerimizi, düşüncelerimizi ve niyetimizi açık ve net birbiçimde ortaya koyduk, ve bunun sonucunun bir anlaşmayla bağlanması gerektiği üzerinde durduk. Bu bizim niyetimiz`` dedi. Eroğlu, ``Gerek Kıbrıs`ta, gerekse tekrar Greentree`de yapacağımız toplantılarda bu yaklaşmaları, bu köprü kurucu önerileri daha da arttırarak sorunu çözmeye çalışacağız, bu bizim niyetimiz, arzumuz`` diye konuştu. "ARTIK ANLAŞMAMAK İÇİN GEREKÇE GÖSTERME ZAMANI GERİDE KALMIŞTIR" "Hristofyas`ın Kuzey Kıbrıs`la bir anlaşma yapabilecek siyasi gücü olup olmadığının sorulması üzerine ise Eroğlu, Hristofyas`ın hükümetini kurarken, devam ettirirken yaşanan bazı sıkıntıların adada ``her iki halkın benimseyeceği bir çözümün bulunmasına engel olmaması`` düşüncesinde olduğunu belirtti. Eroğlu, ``Ama bunu gerekçe olarak ortaya koyarsa böyle bir gerekçeyi de kabul etmememizin de mümkün olmadığını ifade etmek istiyorum, çünkü artık anlaşmamak için gerekçe gösterme zamanı geride kalmıştır.Gerekçeleri ön plana çıkararak müzakereleri olumsuz yönde sonuçlandırmak bence doğru olmaz`` dedi.

Derviş Eroğlu, her memlekette bu tür iktidar-muhalefet çekişmelerinin görülebileceğini, ama önemli olanın Hristofyas`ın Kıbrıs müzakerelerini birçok engellemelerden sıyrılarak sürdürmesi olduğunu, ancak bu şekilde anlaşmaya varılabileceğini söyledi.

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Greentree`de mekik diplomasinin başladığını belirterek, "Mekik diplomasisinin Greentree`de başlamış olması, yani Genel Sekreterin ekibinin taraflarla ayrı ayrı görüşmüş olması burada bir fayda sağlamıştır`` diye konuştu. GREENTREE`DE MEKİK DİPLOMASİSİNİN BAŞLAMASI Greentree`de iki lider olarak aynı yerde kalmalarının, beraber yemek yemelerinin ve bir anlamda ``kravatsız diplomasinin`` görüşmelere olumlu bir etkisinin olup olmadığn hına yönelik bir soru üzerine, Eroğlu, ``Tarafların birbirleriyle daha samimi diyalog kurmasına yardımcı olduğunu söyleyebilirim`` dedi ve şunları söyledi:``Bizim taraftan basına herhangi bir haber sızmamıştır. Yani Genel Sekreterin görüşüne Türk tarafı olarak uyduk. Rum tarafından bazı sızıntılar olmuştur. Ama onun üzerinde durmadık, neticede Genel Sekreter ve ekibi olayları takip eder pozisyondaydı.`` Eroğlu, Greentree`de daha rahat öneriler sunduklarını da belirterek ``Bir de mekik diplomasisinin Greentree`de başlamış olması, yani Genel Sekreterin ekibinin taraflarla ayrı ayrı görüşmüş olması burada bir fayda sağlamıştır.``Mekik diplomasinin kendilerinin önerisi olup olmadığının sorulması üzerine ise Eroğlu, ona yorum getirmek istemediğini belirtti. Eroğlu, ``Ocak ayında ümit ederiz ki epeyce mesafe kat edeceğiz. Bu defa Genel Sekreterin davetlisi sadece biz değiliz, eşlerimiz de davetlidir. Sayın Genel Sekreter her iki tarafa da eşlerimizi kendisinin davetlisi olarak New York`a beklediğini belirtmiştir`` dedi. Eroğlu, ``Mühim olan bardağı dolu görmeye çalışmaktır, sadece boş tarafını görürseniz yol kat edemezsiniz. Oboşluğu da nasıl dolduracaksınız; onun da çalışması, gayreti içerisine girerseniz bir sonuç alabilirsiniz düşünceleri içerisinde bu 2.5 ayı en iyi şekilde değerlendirmeye çalışacağız`` dedi. ``AL-VER SÜRECİNE BİZ KIBRIS`TA BAŞLADIK ASLINDA`` Derviş Eroğlu, al-ver sürecine yönelik bir soru üzerine, ``Al-ver sürecine biz Kıbrıs`ta başladık aslında. Sayın Hristofyas`ın `al-ver sürecine başlamadık` şeklinde açıklamaları vardı. Halbuki son Cenevre toplantısına Sayın Genel Sekreter bize `bu yoğunlaştırılmış müzakerelerde bütün başlıkları görüşün, daha sonra al-ver sürecine başlayın` demişti. Biz bu son 2-3 toplantıda da al-ver sürecini başlatmıştık. Çünkü öneri sunmuştuk, onların mukabil önerileri olmuştu, bu bir al-ver sürecinin başlangıcı olaraktarafımızdan değerlendirilmiştir, ama düşündüğümüz manada sonuçlandırılamamıştır`` ifadelerini kullandı.

Eroğlu, başlıklar arasında en büyük anlaşmazlığın yönetim ve güç paylaşımı konusunda mı olduğunun sorulması üzerine, toplam 6 başlık bulunduğunu, bu 6 başlığın tümünde anlaşmaya varılmadığı sürece hiçbir konuda anlaşmış sayılmayacağını vurgulayarak esas prensibin bu olduğunu söyledi. Eroğlu, ``Tabii ki bazı başlıklarda yakınlaşma, bazı başlıklarda anlaşma olmuştur, ama neticede aradığımız tümünde bir anlaşmaya varıp artık referandum tarihini ilan etmektir. Bu mümkün mü değil mi bunu artık Greentree`de buson toplantıda görebileceğiz diye düşünüyorum`` dedi.

Altı başlık arasında kapanan bir başlık olup olmadığının sorulması üzerine Eroğlu, ``Mesela ekonomi başlığını kapattık diyebiliriz. Yine bazı başlıkların alt başlıkları vardır, mesela iç güvenlik, iç güvenlikte (polis konusunda) bir problem kalmadı diyebiliriz, o konuda mutabakatımız vardır`` diye konuştu.

Eroğlu ve beraberindeki heyetin, THY uçağı ile İstanbul`a gitmek üzere yerel saatle bu gece saat 23.00 sıralarında New York`tan ayrılmaları bekleniyor.
Kaynak: İHA